5. Academia - pieredzes apmaiņas vizīte Francijā

Maija Kaļiņičenko

Liepājas 7.vidusskola

Sociālais pegadogs

Vizītes laikā:

Liepājas Valsts tehnikums

Karjeras konsultante

Par pieredzēto Francijā stāsta karjeras konsultante Maija Kaļiņičenko. 

NB! Klikšķinot uz rakstā ievietotajiem prezentāciju attēliem, iespējams iepazīties ar Francijas kolēģu sniegtajām prezentācijām.

Laikā no 2022.gada 16. – 19.maijam piedalījos pieredzes apmaiņas programmā Lionā, kuru piedāvā sadarbības tīkls Academia. Iespēju izmantot Erasmus+ mobilitātes piedāvājumu sniedza Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācija sadarbībā ar Euroguidance Latvija.

link to presentation by Yvan Couallier and Dorothee GabanouVizītē devos, lai izzinātu izglītības sistēmu Francijā, gūtu priekšstatu par izglītības iespējām Lionā, kā arī iepazītos ar karjeras atbalsta sistēmu jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ pamet skolas. Vizītē piedalījās 2 pārstāves no Igaunijas, 2 pārstāves no Spānijas, Vācijas, Zviedrijas, Slovākijas, kā arī Starptautiskā informācijas centra pārstāvji - karjeras konsultanti Ivans Kualjē (Yvan Couallier) un Dorotija Gabanu (Dorothée Gabanou) no Francijas, kuri bija sagatavojuši šīs vizītes programmu (sk. prezentāciju). Francijas izglītības sistēma ir ne tikai viena no labākajām pasaulē, bet arī viena no pieejamākajām: izglītība ir nozīmīga valsts prioritāte, kurai ik gadus atvēlēti 20% no valsts budžeta. Vizītes pirmā diena aizritēja iepazīstoties ar Francijas Izglītības sistēmu un Lionas rajona Starptautisko informācijas centru (CIO). Katrā CIO strādā 15 profesionāļu komanda, no kuriem viens darbojas ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Centra pakalpojumi ir bezmaksas. Mērķauditorija – skolēni un viņu ģimenes, pieaugušie, studenti, jaunieši, kuri ierodas Francijā un jaunieši, kuriem nepieciešama informatīva un praktiska palīdzība par viņu turpmāko dzīves ceļu. Piedāvātajos pakalpojumos ietilpst konsultācijas, tematisko semināru organizācija par izglītības iespējām pasaulē, nodarbību un semināru vadīšana skolās, dalība darba izstādēs, apmācība konsultantiem un skolotājiem. 

Francijas universitātes ierindojas pasaulē labāko augstākās izglītības iestāžu reitingu augšdaļā: Parīzes Saklē Universitāte ir 1. vietā pasaulē matemātikas nozarē, Monpeljē Universitāte ir 2. vietā pasaulē ekoloģijas nozarē. 2020. gadā vairāk nekā 350 000 ārzemju studentu ir izvēlējušies turpināt savas studijas Francijas augstskolās. Ikvienam franču vai citas Eiropas valsts studentam tiek piemēroti vieni un tie paši studiju nosacījumi: vienoti uzņemšanas noteikumi, izsniegtie diplomi un reģistrācijas maksa. Francijā ir plašs studiju programmu piedāvājums uzņēmējdarbības nozarē. Studijas maģistrantūrā starptautisko finanšu un biznesa administrēšanas jomā ir viens no labākajiem kapitāla ieguldījumiem pasaulē.

Alfrēda de Misē tirdzniecības arodskolā-jauniešu projekta darbsAlfrēda de Misē tirdzniecības arodskola, kura ir daļa no Erasmus+ LEAR konsorcija bija pirmā no skolām, kuru apmeklējām. Skolā var apgūt dažādas specialitātes tādās nozarēs kā transports, loģistika, rūpnieciskā apkope un elektrotehnikas tirdzniecība. Skolu apmeklē četrdesmit pieci jaunieši no misijas, kura cīnās pret skolas pamešanu. Cīņa pret priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu ir pastiprināta, 2020. gadā ieviešot noteikumus par mācību pienākumu 16–18 gadus veciem skolēniem, kas pamet skolu, kā arī jauniešiem, kuri nav ne nodarbināti, ne arī piedalās amata apmācībā. Skolu neatlaidība un cīņa pret priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu ir valsts prioritāte, galvenais mērķis ir nodrošināt, lai neviens jaunietis netiktu atstāts bez risinājuma, spētu veidot  savu profesionālo nākotni un gūtu panākumus savā dzīvē, kā pilntiesīgs sabiedrības loceklis. Ir izveidots mācību pienākumu buklets. Noteikumi paredz, ka jaunietim ir jāiesaistās pasākumos, kuri valstī noteikti ar šo obligāto mācību pienākumu, lai iegūtu kvalifikāciju,  iekļautos nodarbinātībā vai atgrieztos skolā. Visās arodskolās ļoti būtiska sastāvdaļa ir prakse. Francijā ir izveidota cieša sadarbība ar dažādiem uzņēmējiem, kuri par savu pienākumu uzskata jauniešu sagatavošanu reālajai darba dzīvei. 

Karjeras konsultante no Francijas Doroteja Gabanu mums prezentēja programmu - veiksmes atbalsta pakalpojumu - “Cordées de la réussite” (sk. prezentāciju). “Cordées de la réussite” tika izveidota 2008. gadā, lai mēģinātu mazināt sociālās atšķirības un nevienlīdzību izglītības jomā. Programma veidota saskaņā ar valsts prioritātēm, proti, vispārējā izglītības līmeņa paaugstināšana, izstrādājot mērķus, kuri veicinātu augstākās izglītības pieejamību un profesionālo integrāciju. Tās vadošais princips - “Dot vairāk tiem, kam mazāk”. Šajā programmā piedalās apmēram 30% privāto un publisko skolu, un 30% koledžās. Francijas valsts izglītības sistēmas mērķis ir sasniegt 200 000 skolēnu iesaisti šajā programmā. Programmas vadlīnijās rakstīts, ka tā uzņemas atbildību par visu mobilitātes veidu (garīgo, sociālo, ģeogrāfisko, izglītojošo) veicināšanu, palīdz skolēniem pozitīvi tvert pastāvošo nenoteiktību un sniedz atbalstu kļūt pārliecinātākiem savās izvēlēs. Mērķgrupa no 4 gadu vecuma līdz 14 gadiem, īpaši bērniem no lauku rajoniem, un tiem, kuri izvēlas profesionālos un tehniskos izglītības virzienus, iesaistot bērnus ar dažādu motivāciju. Šādu bērnu iesaisti var panākt tikai veidojot ciešas saites starp vidusskolām un augstākās izglītības iestādēm, asociācijām un uzņēmumiem, kā arī veicinot studentu brīvprātīgo atbalstu. Kādā veidā to iespējams panākt? Ļoti līdzīgi pasākumi notiek pie mums. Augstskolu un dažādu profesionālo skolu apmeklējumi, skolu digitālās kursu prezentācijas, sarunas ar skolotājiem un pasniedzējiem, dalība pašizpētes darbnīcās, publiskās runas pilnveide, digitālo kursu un iespēju izpēte, mākslas nodarbību apmeklējumi, kā priekšnoteikums radošuma attīstībai, iepazīšanās ar darba vietām, sarunas ar uzņēmumos strādājošiem, darba pasaules izpēte praktiskajā dzīvē. Kultūras pasākumu apmeklējumi un dalība sabiedriskajās  aktivitātēs, muzeju apmeklējumi, dalība sporta veidu izaicinājumos - tas ir veids, kā līdzsvarot jauniešu ikdienu. Jauniešiem palīdz arī teātra izrāžu apmeklējumi, kā arī operas vai dejas izrādes, dalība dažāda veida konkursos, piemēram, zinātnē, literatūrā. Rezultātā, izmantojot radītās iespējas, ir jāpieņem lēmumi, kuri uzlabo ikviena skolnieka iespējamo dzīves ceļu.

(L’Annee Lumiere) asociācijā. Gaismas gada izaicinājums ir attīstīt spēju mierīgi tuvoties šīm profesionālajām pārejām un palDaļiņa no manas sirds palika Gaismas gada (L’Annee Lumiere) asociācijā, kuru pēc 30 gadu darba izglītības jomā ir izveidojusi Klēra Blentone-Mārtina (Claire Blenton-Martin) 2019. gadā, iedvesmojoties no Dānijas Hojskole pieredzes. Programma atvērta visiem jauniešiem neatkarīgi no viņu iepriekšējās pieredzes - skolu absolventiem, skolu pametušajiem, nepilna gada studentiem, u.c. Skola īsteno “Profesionālā un individuālā projekta aktivizēšanas” pieeju, pedagoģisko principu pamatā ir holistiskā pieeja ikviena jaunieša virzībai, izvēloties karjeras ceļu. “Pasaule virzās uz priekšu, tā kļūst arvien sarežģītāka, taču pasaule ir pilna ar dažādām iespējām. Mēs zinām, ka jaunietis savā dzīvē mainīs nodarbošanos vairākas reizes. Gaismas gada izaicinājums ir attīstīt spēju mierīgi tuvoties šīm profesionālajām pārejām un palielināt savas iespējas savai nodarbinātībai visas dzīves garumā” - savā uzrunā mums dalījās skolas vadītāja Klēra Blentone-Mārtina.  Dažas atsauksmes no jauniešiem, kuri dalījās par savu pieredzi:

  • "Šīs ir mana Gaismas gada beigas. Esmu pārliecināts, ka pārējais stāsts turpinās ar jauno cilvēku, kas es esmu: laimīgs, piepildīts un ieguvis nedaudz lielāku pārliecību par sevi."
  • "Es domāju, ka tas ir ļoti bagāts un noderīgs gads, ka tam jābūt obligātam."
  • "Visas komandas kvalitāte un atbilstība ļāva man redzēt skaidrāk, saglabāt motivāciju un iejusties brīžos, kad vilcinājos." 

Vizītes noslēdzošajā dienā apmeklējām Lionas Universitāti INSA Lyon. Universitātes vērtības ir  inovācijas, daudzveidība, izcilība, atvērtība. Tajā ir pārstāvētas gandrīz 100 tautību. No visiem studentiem apmēram 35% ir starptautiskie studenti, kā arī 35% no studējošiem ir meitenes. Universitātei ir vairāki spēcīgi mērķi - apmācību ziņā ierindot sevi starp 10 labākajām inženierzinātņu skolām Eiropā,  kļūt par pasaulē atzītu pētniecības un inovāciju centru, kurš aktīvi iesaista rūpniecības un ekonomikas pasauli. 

Šo dienu laikā iepazinu Lionas ievērojamākos kultūras un arhitektūras pieminekļus un celtnes.  Mūsu kultūras pēcpusdiena bija veltīta, lai apmeklētu  Fourviere Dievmātes baziliku, kura atrodas Fourvière kalna galā, tādējādi, uzkāpjot šajā kalnā, paveras elpu aizraujošs skats uz visu Lionas pilsētu. Četru torņu Notre-Dame-de-Fourviere bazilika tika uzcelta par privātiem ziedojumiem 19. gadsimta beigās. Blakus atrodas augsta metāla konstrukcija, kas ir Eifeļa torņa trešā stāva kopija. Kā daļa no vēsturiskā centra Fourviere katedrāles bazilika tika iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā 1998. gadā.

**

Academia tīkls regulāri piedāvā iespējas karjeras konsultantiem un karjeras speciālistiem doties mācību mobilitātē - pieredzes apmaiņas vizītēs un iepazīt citu valstu karjeras attīstības atbalsta sistēmas darbībā. Vairāk par Academia lasiet Euroguidance tīkla mājaslapā.

**

Rakstu sagatavoja: Karjeras konsultante Maija Kaļiņičenko, 2022.gads