6. Academia - pieredzes apmaiņas vizīte Rumānijā

Edvarts Stelmakers

Sociālās integrācijas valsts aģentūras

karjeras konsultants


Edvarts Stelmakers stāsta par savu dalību Academia pieredzes apmaiņas vizītē Rumānijā:

2022. gada aprīlī devos pieredzes apmaiņas vizītē uz Rumāniju, ko piedāvāja sadarbības tīkls Academia. Šāda veida pieredzes apmaiņas brauciens man personīgi bija kas pilnīgi jauns un nepazīstams, ja neskaita manas iztēles spējas, klausoties citu kolēģu dalīšanos pieredzē ar saviem agrākiem braucieniem. Un pie tam vēl uz gana tālu zemi kā Rumānija, kas iepriekš man bija diezgan sveša un maz pazīstama.

Pamatā dienas tika aizvadītas Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, kā arī apmeklējām pilsētu Brašova. Dažādu skolu apmeklēšana un vērošana darbībā gan skolu konsultantus, gan arī pašus skolniekus dažādos grupu darbos, lika pašam sajusties kā bērnībā, paplašinātā Ēnu dienu versijā. Skolnieki atraktīvi darbojās un tika mudināti izvērtēt savas prioritātes, īslaicīgās un ilglaicīgās sekas dažādās situācijās, savus trumpjus un iespējamos klupšanas akmeņus karjeras ceļā, gan ielūkojoties katram pašam sevī no socioemocionālā un kognitīvā skatu punkta, gan izvērtējot darba tirgu un ekonomisko situāciju valstī. Arī pārdomas raisoša bija iepazīšanās ar skolu infrastruktūru un Rumānijas izglītības un konsultēšanas, atbalsta sistēmu, to inovācijām tādās iestādēs kā Pašvaldības Psihopedagoģiskās palīdzības centrs un Izglītības zinātņu institūts. 

Vērojot prezentācijas un piedaloties diskusijās un sarunās dažādās iestādēs ar skolotājiem, karjeras un skolu konsultantiem un citiem nozares pārstāvjiem, bija iespēja dzirdēt kāda ir atbalsta pasākumu sistēma, sadarbības process ar nozares pārstāvjiem, nākotnes plāni un izvirzītie mērķi. Īpaši saistošs šķita starptautiskais projekts “The STRENGTh”, kas ir vērsts uz karjeras konsultantu sociālo un emocionālo kompetenču paaugstināšanu. Paredzams, ka projekts palīdzēs karjeras atbalsta speciālistiem apgūt transversālās un sociālās prasmes, lai uzlabotu savu efektivitāti un turklāt arī viņu un klientu nodarbinātību. Projekta mērķis ir izstrādāt inovatīvu apmācību programmu sociāli emocionālo kompetenču uzlabošanai karjeras attīstības atbalsta un karjeras konsultēšanas jomā, pamatojoties uz rūpīgu izpēti, un galvenie ieguvēji ir karjeras attīstības atbalsta speciālisti un skolu konsultanti. Piedāvāt konkrētus risinājumus jaunas paaudzes sociāli apzinātu karjeras attīstības atbalsta profesionāļu apmācībai, kas spēj attīstīt un izmantot starppersonu un sociālās inteliģences prasmes, lai veiksmīgi veidotu profesionālas attiecības un orientētos daudzveidīgā sociālajā vidē. Projekts paredz atbalstīt sociālo iekļaušanu, nodrošināt pasniedzēju un karjeras konsultantu sākotnējās un tālākizglītības iespējas un ieviest atvērtas un inovatīvas prakses digitālajā laikmetā. 

Jāmin arī projekts “The SEEVAL”, kura mērķis ir sagatavot pedagogu mācību kursu un rīcības protokolus sociālās un emocionālās izglītības īstenošanā skolās. Sociālās un emocionālās izglītības iestrādnes tiks apkopotas un nodrošinātas turpmākai lietošanai kā brīvi pieejami, atvērtie izglītības resursi, lai atbalstītu pedagogus ar pedagoģiskiem instrumentiem, un, lai risinātu skolēnu pašpārvaldes, pašapziņas, sociālās apziņas, atbildīgu lēmumu kompetenču attīstību, attiecības uzturēšanu un vērtību apzināšanu. Projekta aktivitāšu mērķauditorija ir pamatskolas un vidusskolas sākuma gadu skolēni (10–16 gadu vecumā). Skolēni no mazāk labvēlīgas vides (mazākumtautība, migranti, bēgļi, sociāli nelabvēlīgi apstākļi) gūs vislielāko labumu no šī projekta, kas vienlaikus risina gan pedagogu, gan izglītojamo vajadzības. Šiem projektiem ir vērts pievērst uzmanību un aplūkot detalizētāk to brīvi pieejamos materiālus un informāciju.

Aizvadītajās dienās izdevās sajust kopēju saikni ar ārzemju kolēģiem, daloties ne tikai ar pozitīvajiem iespaidiem un labajām pieredzēm, bet arī dažādiem sarežģījumiem un izaicinājumiem, ar kuriem nākas ikdienas darba dunā saskarties skolu konsultantiem. Tas reizē arī lika sajust emocionālu kontaktu un savstarpējo empātisko gaisotni, kas bija manāma visu dienu garumā. Arī Rumānijā ne visās skolās ir skolu un karjeras konsultanti, un reizēm uz vienu konsultantu pat mēdzot būt ap diviem tūkstošiem skolnieku, kas, protams, padara uzdevumu veikt kvalitatīvu darbu ar katru klientu par neiespējamu. Tāpat arī lauku skolās ir ierobežotas karjeras iespējas skolu absolventiem un zināms klupšanas akmens ir arī sociālā nevienlīdzība.

Un tajā pašā laikā interesi raisošas bija arī novērotās atšķirības. Viena no tām ir tādā pamata lietā kā Rumānijas izglītības sistēma, kurā pamatskola sastāv no 8 klasēm un vidusskola no 4 klasēm. Savukārt, kad skolnieks absolvē vienu izglītības līmeni un pāriet uz nākamo, augstāku, standartā iesaistīta tiek datorprogramma, kas izvērtē skolnieka stiprās un vājās puses un piedāvā izglītības iestādi, programmu, kas varētu būt visatbilstošākā katram. Kur ir savi plusi un mīnusi, jo reizēm tiek ierobežotas skolnieka izvēles iespējas. 

Un, kas visu pieredzes apmaiņas braucienu padarīja ne tikai par lietišķu un praktiskā veidā noderīgu notikumu, bet arī par aizraujošu piedzīvojumu, bija pašu saimnieku, rumāņu neizmērāmā viesmīlība, dāsnums, atvērtība, atraktivitāte un sirsnība. Jau pirmās dienas vakarā izbaudījām dāsnu uzņemšanu un Rumānijas tradicionālos ēdienus, ievērojot arī pašas vietējās tradīcijas. Aizraujoša Rumānijas kultūras iepazīšana bija gan pavadot laiku ar vietējiem iedzīvotājiem, gan apmeklējot  kultūrvēstures objektus. 

Pašā Bukarestē aplūkojām parlamenta pili, kas platības ziņā ir lielākā parlamenta ēka Eiropā. Ēka tika projektēta un tās būvniecība uzsākta Čaušesku diktatūras laikā. Ēka ar galvu reibinošu greznību, ievērojamām zālēm, spožām kristāla lustrām, no kurām viena pat sver piecas tonnas. Ceļā uz Brašovu bija iespēja aplūkot Rumānijas dabu, Karpatu kalnus, kultūrvēsturisko neorenesanses stilā celto Pelešas pili, kas atrodas pašā Rumānijas vidienē, Sinajā, un tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Eiropā. Kā arī viduslaikos celtu klosteri Voroneta, kas slavens ar īpaši skaistiem sienu gleznojumiem. 1488. gadā par godu Moldāvijas gospodara Stefana Lielā uzvarai celto klosteri Gura Humorului pilsētiņā mēdz dēvēt arī par Rumānijas Siksta kapelu. Un, protams, arī Branas pils, kas gadiem tiek asociēta ar grāfu Drakulu.

Šāda vizīte man personīgi ir veicinājusi pārdomas par līdzšinējo darbu un tā kvalitāti atbalsta procesā, paplašinājusi redzes loku, kas rezultātā rosina jaunu ideju rašanos un motivē veikt produktīvas pārmaiņas esošajā darba procesā. Savukārt, iepazīto Rumānijas skolu konsultantu priekšā varu tikai noņemt cepuri par viņu degsmi, motivāciju, kompetenci, empātiju un aizrautību, ar kuru viņi veic savu darbu.

**

Academia tīkls regulāri piedāvā iespējas karjeras konsultantiem un karjeras speciālistiem doties mācību mobilitātē - pieredzes apmaiņas vizītēs un iepazīt citu valstu karjeras attīstības atbalsta sistēmas darbībā. Vairāk par Academia lasiet Euroguidance tīkla mājaslapā.

**

Rakstu sagatavoja: Karjeras konsultants Edvarts Stelmakers, 2022. gads