2. Aptauja - Vecāku izpratne par karjeras attīstības atbalstu jauniešiem Latvijā

2.3. Aptaujas rezultāti - Vecāku iesaiste bērnu karjeras atbalstā


Viens no pēdējiem jautājumiem aptaujā bija par pašu vecāku iesaisti un ieguldījumu bērnu karjeras attīstības atbalstā. Respondentiem tika piedāvāti iespējamo atbilžu varianti ar mērķi atzīmēt atbilstošos. Rezultāti sakārtoti dilstošā secībā pēc atkārtošanās biežuma un apkopoti 3.tabulā

3.tabula Vecāku iesaiste bērnu karjeras atbalstā
Atbilžu biežums   Atbilžu varianti
1. Mēs kopā ar bērnu runājam par viņa nākotnes nodomiem
2. Es zinu sava bērna stiprās / vājās puses, mudinu uz tām balstīt bērna izvēles
3. Mēs kopā meklējam un pārrunājam informāciju par izglītības iespējām un darba pasauli
4. Es rosinu bērnu iesaistīties ēnošanā, vasaras darbā, interešu pulciņos u.c.
5. Es bērnam sniedzu padomus par to, kas būtu viņam labākais karjeras izvēlē
6. Es rosinu bērnu doties pie karjeras konsultanta
7. Es neiesaistos jautājumos par bērna karjeras izvēlēm

Nedaudz vairāk kā 3700 vecāku ir runājuši ar savu bērnu par viņa karjeras attīstības scenārijiem un zina sava bērna stiprās un vājās puses, un tas ir ļoti augsts rezultāts. Aptuveni puse respondentu kopā ar bērnu meklē un pārrunā informāciju par izglītības iespējām un darba pasauli, rosina gūt pirmo darba pieredzi, strādājot vasarā, iesaistoties ēnošanā un interešu pulciņos. Tādā veidā, vecāku iedrošināti, bērni un jaunieši iepazīst uzņēmējdarbības likumus, attīsta savas spējas, paplašina redzesloku un gūst praktiskā darba pieredzi, par kuru var reflektēt, pieņemot lēmumu par turpmāko karjeru vai izglītības iespējām. 

Atbildot uz nākamo jautājumu, 24% vecāku apliecina, ka paši ir izmantojuši skolas piedāvāto karjeras atbalsta palīdzību un iespējas, savukārt 45% respondentu atzīst, ka nekāda palīdzība šajā jomā viņiem nav nepieciešama un viņi jūtas pašpietiekami. Jautāti par interesējošo informāciju karjeras atbalsta jomā, vecāki nosauca šādus aspektus: par personības izaugsmes iespējām, par izglītības iespējām pieaugušajiem, par aktualitātēm darba tirgū, par darba meklēšanu, par iespējām mainīt savu nodarbošanos vai profesiju.