4. Rīgā atklāti Karjeras izglītības atbalsta centri


Tuvojoties projekta “Karjeras atbalsta vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” noslēgumam, Rīgas pašvaldība devusi nozīmīgu ieguldījumu šī projekta rezultātu uzturēšanai nākotnē. 

2022. gadā Rīgas pašvaldības skolās atvērti divi karjeras izglītības centri – Rīgas Teikas vidusskolā un Rīgas 25. vidusskolā, top arī trešais – Ziemeļvalstu ģimnāzijā. Rīgas pedagogi var doties uz Karjeras izglītības atbalsta centru (KIAC) iegūt zināšanas, apmainīties ar pieredzi un kopīgi radīt jaunas idejas. Pieredzējuši pedagogi karjeras konsultanti vada seminārus kolēģiem tiešsaistē un klātienē, dodot iespēju izmēģināt jaunas metodes skolēnu mācību procesa dažādošanai, padarot to jēgpilnu un katram jaunietim personīgi nozīmīgu. Nozīmīgākie līdz šim novadītie pasākumi pedagogiem karjeras konsultantiem: “52 pakāpieni”, “Holands no A līdz Z”, “Darba tirgus tendences”. Īpaši veiksmīga bijusi sadarbība ar metodikas “52 pakāpieni” autorēm Jolantu Jērāni un Kristīni Vilcāni, kuras 2022.gadā saņēma “Karjeras atbalsta balvu” par izcilu veikumu karjeras izglītības aktivitāšu īštenošanā. 

KIAC darbības uzdevumi: pedagogu karjeras konsultantu profesionālās kompetences attīstības pasākumi, sadarbības tīkla attīstīšana, karjeras izglītības integrēšana kompetencēs balstītā saturā. Karjeras izglītības atbalsta centrus var uzskatīt arī par nozīmīgu karjeras atbalsta metožu bāzi, kuras daudzveidīgie resursi (speciālā literatūra, spēles un citi metodiskie materiāli) jauniešu karjeras vadības prasmju attīstīšanai veicina skolēnu izpratni par savām spējām, rosina uzdrīkstēšanos, sekmē iniciativitāti. Centru uzmanības lokā ir arī metodiskais atbalsts pedagogiem karjeras konsultantiem (Karjeras izglītības programma konkrētā izglītības iestādē, konsultanta darba plāns, tematiskais plāns), sadarbība ar Latvijas pašvaldībām, Sociālās integrācijas valsts aģentūru. KIAC ambiciozākās ieceres saistās ar karjeras metožu digitalizāciju, kas nes līdzi gan lietošanas ērtības jauniešiem, gan izaicinājumus vecākās paaudzes karjeras konsultantiem. 

Rīgas 25. vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā un karjeras konsultante Irīda Morozova skaidro: “Kāpēc ir vajadzīgas šīs metodes karjeras attīstības atbalstam? Lai būtu sasaiste ar reālo dzīvi, lai būtu izpratne par ko, kāpēc es (skolēns) mācos. Jaunās metodes ir nepieciešamas darbam ar jaunatni gan karjeras konsultācijās, gan arī citiem pedagogiem dažādos mācību priekšmetos. Ticam, ka visiem kopā mums izdosies.”

Plašāka informācija par Karjeras izglītības atbalsta centru atklāšanu atrodama Rīgas domes IKSD mājaslapā