4. Čehijas kolēģu pieredze IAEVG konferencē

Vairākiem 2020. gada Čehijas Nacionālās Karjeras atbalsta balvas ieguvēju pārstāvjiem bija iespēja piedalīties IAEVG tiešsaistes konferencē. Divas Čehijas pārstāves dalījās savos iespaidos par konferencē dzirdēto, tostarp iegūtām zināšanām, kuras turpmāk varēs pielietot praksē.

Pēc Prāgas Jana Palaha (Jan Palach) ģimnāzijas psiholoģes un psihoterapeites Noras Jakobovas (Nora Jakobová) teiktā, IAEVG konference bija ļoti labi organizēta, un tiešsaistes vide bija draudzīga. 

"Atzinīgi vērtēju arī visa pasākuma kultūras aspektu (mūzika, virtuālā tūre pa Rīgu). Mani interesēja SUN koncepcija, kas balstīta uz sociāli kognitīvo karjeras teoriju, kas tiek izmantota ilgtermiņa darbā ar skolēniem ar īpašām izglītības vajadzībām. Tajā uzsvērts, cik svarīgi ir veidot 1) sociālo kapitālu (mācīšanās, karjeras izpēte, pašizpratne un 2) pašnoteikšanos (zināšanas, kā pateikt savas vajadzības vecākiem, ar vidi).  SUN nozīmē:

S - stiprās puses / intereses
U - unikalitāte + individuālais plāns
N - (new) jauns dzīves prasmju, kompetenču attīstības, vecāku atbalsta skatījums.

Koncepcija izceļ kā būtisku  skolas, skolotāju, vecāku un vienaudžu savstarpējo saistību - mēs varam apvienot "visu ciematu" un mainīt jaunieša viedokli / uztveri. Darbā ar skolēniem ar īpašām vajadzībām es arī cenšos to darīt."

Nora Jakobova saka: "Iedvesmo tēma par "gatavību karjerai"  - jeb kādā ziņā izglītojamais ir gatavs ienākt darba tirgū un kā attīstīt šo gatavību izglītojamajiem. Mūsdienu jaunieši ilgāku laiku ir pavadījuši izglītojoties  nekā agrāk, bet darba tirgus ir daudz nemierīgāks. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) nosaka trīs galvenos pasākumus, lai attīstītu šo sagatavotību – karjeras konsultācijas, iepazīšanās ar darba vidi un  karjeras iespēju  izstādes. Man ir interesanti domāt par karjeras attīstības atbalsta sistēmas attīstību mūsu skolā šajā skatījumā. Kerolas Dvekas (Carol Dweck) teorija Izaugsmes iespēju domāšanas veids pret fiksētu domāšanu karjeras konsultantu izglītībā ļoti uzrunā. Tieši atvērtība jaunajam un pārmaiņu pieņemšana ir viena no galvenajām kompetencēm, kas, manuprāt, šodien ir svarīga karjeras attīstībai. Pēdējais, bet ne mazāk svarīgais - sociālās nevienlīdzības tēma karjeras vadībā, kas tika apspriesta vairākos referātos, rezonēja ar mani, kā arī tagad tik ļoti aktuālā cerības tēma. No praktiskas iedvesmas krātuves es iepazīstināšu kolēģus Čehijā ar CareerCraft videomateriālu Minecraft stilā, CiCi karjeras konsultāciju tērzēšanas robotu un Cedefop publikāciju Investing in Career Guidance."

**

Otra pārstāve, kas dalījās iespaidos, bija MS PAKTMorāvijas un Silēzijas nodarbinātības savienības karjeras konsultante Marija Fukalova (Marie Fukalová).

"Dažas no mācībām, ko guvu  no konferences,  ir par nepieciešamību likt jauniešiem apzināties savus talantus. Svarīga ir talantu izpēte, un izpratne par talantu atbilstību uzņēmuma mērķiem un darba tirgum. Būtiski ir skolēniem, praktikantiem un studentiem plānot mobilitāti,  kas atbilst personīgajiem nākotnes mērķiem. Runa ir arī par caurviju prasmju un sociāli-emocionālo prasmju noteikšanu un palīdzību jauniešiem saprast, cik svarīga ir prasmju pārnesamība. Interesanti, ka, lai gan 80 procenti augstskolu studentu spēj pieņemt patstāvīgus lēmumus un uzņemties atbildību, mazāk nekā puse no tiem, kuriem ir pamatizglītība, ir spējīgi to darīt. Šīs prasmes ir pārnesamas, un tās ir jāattīsta. Izglītības un karjeras atbalsta jomā galvenā uzmanība jāpievērš empātijai un līdzjūtībai, visaptverošai komunikācijai, pielāgošanās spējai un noturībai, dzīvesveidam, sociālajam kapitālam, finanšu plānošanai, personīgajam zīmolam, uzņēmējspējām, godīgumam un kritiskajai domāšanai."

**