PAŠMĀCĪBAS E-MATERIĀLS PAR EUROPASS PLATFORMAS LIETOŠANU

Site: Euroguidance Latvia Academy
Course: PAŠMĀCĪBAS E-MATERIĀLS PAR EUROPASS PLATFORMAS LIETOŠANU
Book: PAŠMĀCĪBAS E-MATERIĀLS PAR EUROPASS PLATFORMAS LIETOŠANU
Printed by: Guest user
Date: Sunday, 8 September 2024, 5:42 AM

1. IEVADS: PAR EUROPASS

Pašmācības materiāla sadaļa ietver vispārēju informāciju par to, kas ir Europass un, ko tas piedāvā.

Aicinām noskatīties Latvijas Nacionālā Europass centra sagatavoto video:


Plašāka informācija Latvijas Nacionālā Europass centra mājaslapā: https://europass.lv/par-europass/par-europass/


Europass attīstības vēsture

Lai veicinātu Eiropas Savienības pilsoņu mobilitāti izglītības, darba un prakses nolūkos, ES dalībvalstīs 2005. gadā tika ieviests standartizētu dokumentu kopums „Europass“. Europass iniciatīvu izveidoja un atbalsta Eiropas Komisija. Lai gan gadu gaitā Europass, pielāgojoties darba un izglītības tirgum, ir attīstījies, tā mērķis nav mainījies – palīdzēt cilvēkiem vieglā un saprotamā veidā atspoguļot savas prasmes, pieredzi, izglītību un intereses. Pašlaik Europass (europass.eu) ir tiešsaistes rīku un informācijas kopums, kas visiem Europass lietotājiem palīdz visos mācību un karjeras posmos.


Europass uzdevums

Europass uzdevums ir atvieglot lietotāju dzīvi. Iedzīvotājiem (studentiem, darba ņēmējiem) palīdzēt skaidrā un saprotamā veidā apliecināt darba devējiem un izglītības iestāžu pārstāvjiem savas zināšanas, prasmes, iemaņas un darba pieredzi. Savukārt darba devējam, izglītības iestādēm ir vieglāk salīdzināt CV un izvēlēties labāko no potenciālajiem darbiniekiem, studentiem, praktikantiem.


Europass platformas funkcijas un rīki
Europass iespējas un rīki ir apkopoti jaunā tiešsaistes platformā europass.eu
Europass platformā ir šādi dokumenti (aktīvās saites norādītas uz attiecīgām šī e-materiāla sadaļām):
Europass platforma piedāvā šādus rīkus (aktīvās saites norādītas uz attiecīgām šī e-materiāla sadaļām):
Platforma atbalsta mācību un darba iespējas Eiropā:
Europass.eu platforma piedāvā plašas iespējas lietotājiem: izveidot CV, atrast darba un mācību iespējas, pārbaudīt savas prasmes u.c. Savukārt, Latvijas nacionālā Europass mājaslapa – europass.lv piedāvā plašāku informāciju par Europass dokumentiem latviešu un angļu valodās, kā arī par Europass mobilitātes apliecinājuma saņemšanas kārtību.

Europass priekšrocības

Europass priekšrocības

2. EUROPASS PROFILA IZVEIDOŠANA

Šajā nodaļā soli pa solim tiek parādīts, kā izveidot Europass profilu. Europass profils palīdz Europass platfomas lietotājiem pilnvērtīgi izmantot tā iespējas – pielāgot CV un motivācijas vēstules konkrētiem gadījumiem, uzglabāt izveidotos pieteikuma dokumentus, izpētīt savām prasmēm un pieredzei atbilstošas vakances un izglītības iespējas.

2.1. EU Login konta izveide

„EU login” konta izveide

Pirms Europass profila izveides nepieciešams izveidot „EU login” kontu. Bez „EU login” konta arī var izveidot profilu un CV, bet informācija nesaglabāsies. Līdz ar to nākamajā reizē nāksies visu ievadīt no jauna vai augšupielādēt iepriekš saglabāto CV.

Lai kontu izveidotu, vispirms, ir jāiet uz Europass platformu – europass.eu

1.solis

Lapas augšējā labajā stūrī jānoklikšķina uz „Pieslēgties Europass”.


2. solis

Tālāk ir jānoklikšķina "Izveidot kontu"


3. solis

Tālāk ir jāievada vārds, uzvārds, e-pasts un valoda. Kad informācija ievadīta, nospiediet „Izveidot kontu”.


4. solis

Pēc konta izveidošanas, nepieciešams atvērt e-pastu, kuru reģistrējāt. E-pastā būs norādīta saite, kuru nepieciešams atvērt. Saite novedīs atpakaļ uz „EU login” kontu. Tālāk ievadiet un apstipriniet paroli. Tad nospiediet „Turpināt”.


5. solis

Tad Jums piedāvās izveidot divfkatoru autentifikāciju. Tā nav obligāta. Ja vēlaties izveidot, tad spiediet „”. Video pamācība divfaktoru autentifikācijai pieejama šeit. Ja nevēlaties, tad spiediet „”. 

6. solis

Tālāk Jums piedāvās „Augšupielādēt manu Europass CV” vai „Izveidot profilu”. Pirmo variantu varat izvēlēties, ja Jums jau ir bijis Europass CV. Tad to varat augšupielādēt. Alternatīvi, varat izveidot jaunu profilu.



Ar to arī „EU login” konta izveidošana ir noslēgusies. Tālāk varat izveidot savu profilu. Video pamācība profila un CV izveidē ir pieejama šeit.

2.2. Europass profila izveide

Europass profila izveide
Europass profilu var veidot gan reģistrēti, gan nereģistrēti lietotāji. Nereģistrētiem lietotājiem profils nesaglabāsies pēc interneta pārlūka aizvēršanas. Reģistrētiem lietotājiem (kuriem ir izveidots „EU login” konts) profila informācija vienmēr saglabāsies un CV varēs izveidot ar dažiem klikšķiem.

Lai izveidotu Europass profilu, lapas (https://europa.eu/europass/lv) labajā augšējā stūrī jānospiež „Pieslēgties Europass”.



Europass profilu var veidot arī sekojot šai tiešajai saitei: (https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=lv)



Tad būs nepieciešams ievadīt lietotājvārdu (e-pasta adrese, ar kuru tika izveidots profils) un paroli. Ja „EU login” kontam ir pievienota divfaktoru autentifikācija, tad pieslēgšanās būs jāapstiprina ar viedierīci vai eID karti. Sk. sadaļu „Tehniskā informācija un pamācības”.

Pēc pieslēgšanās, būs pieejamas divas iespējas: „Augšupielādēt manu Europass CV” vai „Izveidot profilu”.



Ja Jums jau ir bijis Europass CV un tas ir saglabāts PDF failā, tad to ir iespējams augšupielādēt. 

Pretējā gadījumā ir jāveido profils. Ja Jums nav pieejams CV, kuru augšupielādēt, tad izvēlaties „Izveidot profilu”. 

Tālāk būs nepieciešams norādīt ziņas par Jums, kas ietver vārdu, uzvārdu, kontaktinformāciju utt. Laukos, kas atzīmēti ar zvaigznīti (*), informācija ir jānorāda obligāti.



Tad ir iespēja norādīt darba pieredzi. Iespējams, norādīt darba pieredzi, darbavietu, laiku, no kura, līdz kuram tur strādājāt utt. Šajā sadaļā neviens no laukiem nav obligāts. Darba pieredzi vēlams norādīt hronoloģiskā secībā, sākot ar pēdējo.



Nākamajā sadaļā ir iespējams norādīt izglītību un apmācību, kas ietver informāciju par piešķirtās kvalifikācijas nosaukumu, organizāciju, kas to izsniedza, laika periodu, kurā izglītības programma tika apgūta utt. Arī šajā sadaļā neviens no laukiem nav obligāts. Tāpat kā iepriekšējā sadaļā par darba pieredzi, arī šeit ir vēlams iegūto izglītību norādīt hronoloģiskā secībā, sākot ar pēdējo.

Europass profila sadaļa "Izglītība un apmācība"

Visbeidzot, Jums piedāvās norādīt Jūsu prasmes. Te būs iespējams norādīt valodu zināšanas un digitālās prasmes. Cita veida prasmes būs iespējams pievienot vēlāk, kad profils būs izveidots. Kad prasmes ir pievienotas, lapas labajā apakšējā stūrī jānospiež „Izveidot”.


Europass profils (prasmes)

Ar to arī profila veidošana ir noslēgusies. Turpmāk profila sadaļā varat nospiest „Rediģēt”, lai papildinātu informāciju.

Lai nokļūtu uz profila sākumlapu, lapas kreisajā augšējā stūrī jānospiež „Par mani” – „Mans Europass”.

Lai rediģētu profilu, jāizvēlas „Par mani” – „Mans profils” vai „Skatīt visu profilu”.

Europass pašmācības materiāls (skatīt profilu)



Video pamācība par Europass profila izveidošanu reģistrētiem lietotājiem:


Video pamācība par Europass profila izveidošanu nereģistrētiem lietotājiem:


2.3. Prasmju un sasniegumu pievienošana profilam

Pirmo reizi veidojot Europass CV, Jums papildus darba pieredzei un iepriekšējai izglītībai būs jānorāda valodu un digitālās prasmes. Pēc profila pabeigšanas, to apskatot, vēlreiz tiek piedāvātas daudz plašākas iespējas. Galvenajā profila sadaļā („Mans Europass”), varat izvēlēties „Skatīt visu profilu”.

Europass reklāmas profils (Jānis Ozols)

Profila apakšā ir iespēja pievienot jaunu sadaļu. Tas Jums ļaus profilu papildināt ar citām prasmēm vai sasniegumiem, kurus vēlaties iekļaut savā CV.

No saraksta varat izvēlēties:

  • Apbalvojumi un godalgas;
  • Brīvprātīgais darbs;
  • Konferences un semināri;
  • Organizatora prasmes;
  • Projekti;
  • Publikācijas;
  • Radošie darbi;
  • Rekomendācijas;
  • Saziņas un saskarsmes prasmes;
  • Sociālās un politiskās darbības;
  • Tīkli un piederības;
  • Vadības un līderības prasmes;
  • Vaļasprieki un intereses.

Ja vēlaties iekļaut kādu citu prasmi vai sasniegumu, kas šajā sarakstā nav, tad varat izvēlēties „Cits”. Tas Jums dos iespēju norādīt sadaļas nosaukumu, un pievienot aprakstu.


Euroguidance Latvija izveidotais metodiskais materiāls transversālo prasmju apzināšanai

Euroguidance tīkla Latvijas centrs ir izveidojis metodisko materiālu – kāršu komplektu “100 ESCO transversālās prasmes”. Transversālo prasmju kārtis ir izveidotas, balstoties Eiropas prasmju, kompetenču un profesiju (ESCO) portāla datubāzē. No kopējās datubāzes, kas satur 13 890 zināšanas, valodu prasmes un zināšanas, prasmes un transversālās prasmes un iemaņas, ir izvēlētas transversālās prasmes un iemaņas (kopā 100). 

Tieši transversālās prasmes, kā jau nosaukumā teikts, ir ar plašāko pielietojumu – tās nesaistās ar kādu atsevišķu nozari var nodarbošanos, bet der visur. ESCO/EQF ekspertu grupas par transversālām prasmēm un kompetencēm gala ziņojumā ir skaidrojums: “Transversālās prasmes un kompetences (TSC) ir apgūtas un pārbaudītas spējas, kuras parasti uzskata par nepieciešamām vai vērtīgām efektīvai darbībai praktiski jebkura veida darbā, mācībās vai dzīvē. Tās ir “transversālas”, jo nav saistītas tikai ar kādu konkrētu kontekstu (darbu, profesiju, akadēmisko disciplīnu, pilsonisko vai kopienas iesaisti, profesionālās darbības nozari vai nozaru grupu utt.)".

Saskaņā ar (BerterlsmannStiftung-Cedefop) ziņojumu, transversālo prasmju apzīmējumi ir noderīgi, pētot darba tirgus vakances, veidojot atbilstošu CV, kā arī izglītības satura pilnveidei un neformālās un ikdienējās izglītības atzīšanai. 

Plašāka informācija par metodisko materiālu pieejama VIAA Euroguidance karjeras bibliotēkas sadaļā "metodikas".

2.4. Profila / CV valodas izvēle

Veidojot profilu, Jums sākumā būs jāizvēlas profila valoda (skatīt sadaļu 2.2). Ja pēc profila izveidošanas, vēlaties pievienot vēl kādu profilu citā valodā, tad no sava profila ir jāizvēlas „Pievienot profilu jaunā valodā”.


Saite profila pievienošanai citā valodā: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=lv 

Tad Jums būs četras izvēles iespējas: 

  • Augšupielādēt manu Europass CV. Šo iespēju var izmantot, ja CV vēlamajā valodā jau ir iepriekš gatavots.
  • Sākt no mana profila. Šī iespēja Jums ļaus atlasīt informāciju, kas jau bija ievadīta kādā citā valodā. Platforma autotulkošanu nenodrošina, tāpēc informāciju būs jāpārtulko vēlamajā valodā. 
  • Atlasīt manā bibliotēkā. Šo iespēju, tāpat kā pirmajā gadījumā, var izmantot, ja CV vēlamajā valodā jau iepriekš ir gatavots un ir ticis saglabāts bibliotēkā. 
  • Izveidot profilu. Ja veidojat profilu citā valodā pirmo reizi un nevēlaties tulkot jau ievadīto informāciju no pirmās valodas, kurā veidojāt profilu, tad jāizmanto šī iespēja.


2.5. Manas prasmes un Manas intereses

Pēc profila izveides, reģistrētiem lietotājiem būs pieejams e-portfolio, jeb „Mans Europass”. Tas ietver Jūsu profilu , iespēju izveidot CV un motivācijas vēstuli, bibliotēku, pieteikumus, īsceļus uz Europass rīkiem, kā arī Jūsu prasmes un intereses. Ja vēlaties rediģēt informāciju savā profilā, tad to nepieciešams darīt no sākumlapas („Mans Europass”).

Manas prasmes

Sadaļā „Manas prasmes” varat noradīt savas prasmes. Šī sadaļa arī lietotājiem palīdz apzināt prasmes, kuras viņiem piemīt.

Lai sadaļā pievienotu jaunas prasmes, tās var izvēties no ieteikumiem, vai vēlamo prasmi meklēšanas logā var ierakstīt un tad tiks piedāvāts saraksts ar prasmēm, kas satur norādītos atslēgvārdus vai ir ar to saistītas. Izvēloties prasmi no saraksta, atvērsies logs, kurā būs īss prasmes apraksts. Tad lietotājam ir jāizvēlas „Aizvērt” vai „Pieņemt”. Izvēloties „Pieņemt”, prasme tiek pievienota lietotāja prasmju sarakstam.


Prasmes tiek ņemtas no Eiropas prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju klasifikācijas (ESCO). Prasmju ieteikumi galvenokārt tiek veidoti, balstoties uz informāciju, ko lietotāji ir ievadījuši savā profilā. Piemēram, ja profilā būs norādītas konkrētas valodu prasmes, tad daļa no ieteikumiem var tikt balstīti uz tām. Tālākie prasmju ieteikumi būs balstīti uz prasmēm, kuras jau esat ievadījuši sadaļā „Manas prasmes”.

Manas intereses

Sadaļā „Manas intereses”, ir iespējams norādīt, kas Jūs interesē. Norādiet, ko vēlaties sasniegt un panākt, kā arī, kur vēlaties strādāt vai studēt. 

Apakšsadaļā „Kas jūs interesē?”, ir jānorāda, kādi izglītības vai karjeras ceļi lietotājam ir padomā, piemēram, sākt studijas, atrast darbu, iegūt jaunas prasmes, pilnveidot valodu prasmes, utt. Lai norādītu vēlamās intereses, atliek tikai uz tām uzklikšķināt.


Tālāk lietotājam ir jāizvēlas valsts/-is, kurā vēlas strādāt, studēt, piedalīties brīvprātīgajā darbā, utt. 

Visbeidzot, ir jānorāda lietotāja darba pieredze, kas jau ir, vai kuru vēlas iegūt.


Balstoties uz informāciju, kas tika pievienota sadaļās „Manas prasmes” un „Manas intereses”, tiks piedāvātas mācību iespējas vēlamajās jomās un valstīs. Laika gaitā tiks arī piedāvāti darba piedāvājumi. Šī iespēja vēl ir izstrādes procesā.

Jāņem vērā, ka ne vienmēr var parādīties attiecīgās mācību iespējas, jo datus par mācību iespējām nesniedz visas Eiropas valstis. Piemēram, ja esat norādījuši, ka vēlaties studēt tikai Spānijā, tad mācību iespējas netiks ieteiktas, jo Spānija šobrīd nesniedz informāciju par mācību iespējām Spānijā Europass platformai.

3. CV VEIDOŠANA

Europass CV ir viens no vispazīstamākajiem dzīves gājumu formātiem Eiropā. To ir ērti izmantot, un to labi pazīst gan darba devēji, gan izglītības iestādes. Šajā nodaļā tiks parādītas Europass profila priekšrocības, kuras noderēs ikvienam.

Lietotājiem vispirms jāizveido Europass profils, kurā jānorāda informācija par izglītību, kursiem, darba pieredzi un prasmēm. Pēc tam, kad ir izveidots Europass profils, ar tikai pāris klikšķiem var izveidot tādu CV, kāds ir nepieciešams. CV rīks ļauj atlasīt informāciju, kuru lietotājs vēlas iekļaut savā CV, kas ļauj CV pielāgot katrai vakancei. Pašlaik portālā ir pieejami četri CV dizaini, lai pielāgotu dokumentu izmantošanas mērķim.

CV var izveidot 31 valodā, glabāt un dalīties ar to. Lietotājs var lejupielādēt savu Europass CV, saglabāt to savā Europass bibliotēkā, nosūtīt darba devējiem, EURES vai citiem darba sludinājumu portāliem.

3.1. Pamācība CV veidošanai

CV var veidot gan reģistrēti, gan nereģistrēti lietotāji.

Nereģistrētiem lietotājiem

Nereģistrētiem lietotājiem sākumlapā jāizvēlas „Izveido savu bezmaksas profilu” un tad izlecošajā logā jānorāda „Turpināt kā viesim”. Tālāk sekos profila izveidošana. Lai gan nereģistrētiem lietotājiem informācija netiks saglabāta, viņiem tāpat ir jāveido profils, jo no tiks veidots CV. Instrukcijas profila izveidošanai

Reģistrētiem lietotājiem

Reģistrēti lietotāji CV var sākt veidot no galvenās lapas, piesakoties savā profilā. Instrukcijas profila izveidošanai. Tad galvenajā lapā izvēlieties „Izveidot CV”.


Tad tiek piedāvātas četras iespējas:

  • Veidot CV no mana profila (ja informācija profilā tika ievadīta, veidojot profilu, tad jāizvēlas šī opcija); 
  • Atlasīt manā bibliotēkā (var izvēlēties, ja CV jau ir iepriekš veidots un saglabāts Europass profila bibliotēkā); 
  • Importēt Europass CV (ja Jūsu ierīcē Europass CV ir bijis saglabāts PDF formātā, tad to ir iespēja importēt); 
  • Veidot jaunu CV (šajā gadījumā viss būs jāievada pa jaunu). 
Tālāk apskatīsim CV veidošanu no profila. Izvēlieties „Veidot CV no mana profila”. Profilu ir iespējams izveidot visās piedāvātajās Europass valodās. Ja Jūsu profils ir izveidots vairāk kā vienā valodā, tad tālāk Jums būs jāizvēlas valodu.


Tad Jums piedāvās atlasīt informāciju, kuru no sava profila vēlaties norādīt CV. Tas lietotājiem ļauj ērti pielāgot savu CV katrai vakancei, nemainot informāciju profilā. Piemēram, ja nevēlaties norādīt savu vecumu, adresi vai kādu no iepriekšējām darba vietām, to var vienkārši izdarīt, noņemot iezīmējumu.



Kad informācija ir atlasīta, jānospiež „Tālāk”. Tad Jums piedāvās, vai vēlaties vēl veikt kādas izmaiņas savā CV saturā. Ja nevēlaties, tad varat spiest „Nē, paldies!”. Tālāk Jums ir jāizvēlas CV veidne, krāsa, burtu lielums, kā arī vai vēlaties norādīt Europass logo un lappuses numurus.



Visbeidzot jānorāda CV nosaukums un jāizvēlas, kā saglabāsiet šo CV. CV ir iespējams saglabāt savā ierīcē kā PDF failu. CV var arī saglabāt savā bibliotēkā, tad tas būs ērti pieejams no dažādām ierīcēm. CV var arī publicēt vietnē EURES, kur tas būs pieejams darba devējiem visa Eiropā.

3.2. Europass CV nosūtīšana ar saiti

Europass platforma arī piedāvā iespēju nosūtīt CV kā saiti, kas atvieglo dokumentu uzglabāšanu gan potenciālajam darba ņēmējam, gan darba devējam. Tas arī var novērst situācijas, kad sanāk e-pastu nosūtīt bez pielikuma. Lai nosūtītu/saglabātu CV kā saiti, ir jādodas uz Jūsu Europass profilu. Galvenajā lapā jānospiež „Skatīt visu profilu”. Profila lapā jāizvēlas „Kopīgot”.



Tad ir jāatlasa informācija, kādu no sava profila vēlaties norādīt CV. Pēc tam atliek pārskatīt informāciju un norādīt derīguma termiņu saitei. Visbeidzot, jānospiež „Ģenerēt hipersaiti”. Saiti var nokopēt un sūtīt darba devējam e-pastā. Lai saiti atvērtu, saņemošajai pusei nav jābūt Europass profilam vai jāsaprot, kā platformu izmantot. Zemāk paraugs, kā tas izskatītos.



3.3. CV augšupielādēšana, lai nebūtu jāveido konts

Lietotājiem, kas nevēlas veidot „EU login” kontu, ir iespēja iepriekš izveidotu Europass CV saglabāt savā ierīcē PDF formātā un nākamreiz to augšupielādēt no savas ierīces (skatīt 3.1.). Tādējādi, būs iespējams veikt nepieciešamos papildinājumus CV un nebūs viss no jauna jāraksta.

Europass platforma arī atļauj CV augšupielādi, kas tika veidots pirms 2020. gada 1. jūlija un tika saglabāts PDF formātā. CV, kuri tika veidot, kā Word dokumenti un konvertēti uz PDF nebūs iespējams importēt. Dažos gadījumos kļūdas var rasties arī tad, ja laukos bija daudz teksta (rakstzīmju ierobežojums tobrīd nebija noteikts, tāpēc dažos gadījumos CV satur vairāk teksta, nekā platforma pašlaik spēj uzņemt).

1. solis

Lai izveidotu Europass CV bez konta europass.eu platformas sākumlapā izvēlieties „Izveidot savu Europass CV” vai „Izveido savu Europass bezmaksas profilu”.



2. solis

Tad jāizvēlas iespēja augšuplādēt „Augšuplādēt manu Europass CV”.


3. solis

Izvēlieties „Atlasīt datni”. Ierīcē atrodiet, kur ir saglabāts iepriekš veidotais CV un to izvēlieties. Kad fails ir izvelēts, nospiediet „Saglabāt”.



4. solis

Papildiniet nepieciešamo informāciju. Lai labotu esošos laukus, pie attiecīgās sadaļas izvēlieties „Rediģēt”. Lai pievienoju jaunu darba pieredzi, izvēlieties „Pievienot darba pieredzi”. Tāpat varat arī rediģēt citas sadaļās.



5. solis

Pēc informācijas atjaunošanas, spiediet „Tālāk” un izvēlieties CV veidni, krāsu, burtu lielumu, vai vēlaties pievienot Europass logo un lappušu numurus. Tad spiediet „Tālāk”.



6. solis

Visbeidzot Jums ir jāizvēlas faila nosaukums un veids, kā vēlaties saglabāt CV. Bez „EU login” konta, CV varēs saglabāt tikai PDF failā.

Ja nevēlaties veidot „EU login” kontu, katru reizi augstāk minētās darbības var atkārtot, lai papildinātu un labotu CV.

3.4. CV uz vienas lapas

Darba devēji ir ļoti aizņemti, līdz ar to viņi novērtē to, ka CV ir īss un ātri izlasāms, tai pat laikā saturot būtisku informāciju par kandidāta darba pieredzi un izglītību. Līdz ar to, veidojot CV vēlams to iekļaut vienā lapā. Līdz ar to, lai saīsinātu CV, nepieciešams norādīt tikai pašu aktuālāko informāciju.

Pie izglītības un apmācības jānorāda tikai pēdējā iegūtā izglītība, vai tā, kas attiecas uz noteikto vakanci. Piemēram, ja kandidātam jau ir bakalaura un maģistra grāds, tad nav nepieciešams norādīt pamatizglītību un vispārējo/profesionālo vidējo izglītību. Tad, kad ir izveidots Europass profils, veidojot CV no profila, lietotājs var izvēlēties, kādu informāciju vēlas norādīt savā CV, ieķeksējot vai izķeksējot attiecīgu lauku.


Lai gan daudzi ieraksti pie darba pieredzes var liecināt par kandidāta plašo pieredzi, tomēr jāņem vērā, ka darba devējam būtiska ir tā pieredze, kas attiecas uz konkrēto vakanci. Līdz ar to ieteicams norādīt tikai pašu aktuālāko darba pieredzi.

Darba devējiem ir būtiskākas konkrētas prasmes nekā iegūtais grāds. Līdz ar to arī CV vajadzētu iekļaut dažādas prasmes. Piemēram, norādot digitālās prasmes, vēlams izvairīties no liekvārdības. Piemēram, tā vietā, lai teiktu: „Es protu izmantot „MS Word”, varētu norādīt tikai noteiktās programmas nosaukumu.

Ja nepieciešams visu informāciju norādīt uz vienas lapas, tad arī liela nozīme ir Europass CV veidnei. Lai gan visām veidnēm informācijas izkārtojums aizņem līdzīgu vietas daudzumu, tomēr, ja izvēloties kādu no veidnēm tikai dažas rindiņas teksta ieiet otrajā lapā, tad citas veidnes izvēle var ļaut satilpināt tekstu vienā lapā. Visvairāk vietu var ietaupīt izmantojot otro veidni. Nedaudz vairāk vietas aizņem ceturtā veidne, kamēr pirmā un trešā aizņem vienādu vietas daudzumu.


**


Materiālā iekļautajā piemērā izveidotais CV tieši ietilpst vienā lapā, izmantojot un sekojot padomiem, kas iepriekš tika norādīti par to, ko iekļaut no izglītības, darba pieredzes un prasmēm.


Jāņem vērā, ka ne vienmēr būs iespējams visu iekļaut vienā lapā. Piemēram, ja kandidātam ir daudz publikācijas vai viņš/-a ir piedalījies/-usies dažādos projektos, ko nepieciešams CV norādīt, tad informāciju nebūs iespējams saspiest vienā lapā, bet arī tādā jāparūpējas, lai pati būtiskākā informācija (darba pieredze, izglītība, prasmes) būtu vienā lapā.

Saite uz Europass platformu CV veidošanai - izvēlieties sev atbilstošo variantu "Veidot CV no mana profila" vai "Veidot jaunu CV".


3.5. PADOMI LIETOTĀJIEM

Veidojot savu CV, jāatceras, ka CV ir pirmā iespēja iepazīstināt darba devēju ar savām prasmēm un pieredzi. Tas ir apraksts par CV autoru un viņa(s) prasmēm, izglītību, darba pieredzi un citiem sasniegumiem.

Pieredze jāapraksta skaidri 

CV vajadzētu likt uzsvaru uz prasmēm un pieredzi, kas atbilst konkrētajai vakancei, tāpēc ir būtiski pievērst uzmanību sludinājuma detaļām.

Jāpielāgo CV 

Sadaļa „Par mani” būtu jāatjauno atbilstoši vakancei, lai uzsvērtu savu piemērotību vēlamajam darbam. CV nav detalizēti jāuzskaita visa sava pieredze, bet gan jāatlasa fakti un svarīgākā pieredze, kas atbilst konkrētajai vakancei.

Viegli lasāms

Vakanču konkursā iesniegtajam CV būtu jābūt viegli lasāmam. Jāraksta skaidri un vienkārši. Ieteicams izmantot spēcīgus darbības vārdus (piemēram, „vadīju”, „izstrādāju”, „uzlaboju”).

Apgriezta hronoloģiskā secība

Vienmēr pieredze jāuzskaita, sākot ar nesenāko. Ja starp dažādiem mācību vai darba posmiem ir ilgāks tukšuma posms, jāpaskaidro iemesli.

Jānoslīpē CV

Pirms CV nosūtīšanas jāpārbauda, vai tekstā nav gramatikas un pareizrakstības kļūdu, jānorāda lietišķa e-pasta adrese un pievienojiet profesionālu foto.

Ko darīt, ja sadaļā, kur jāizvēlas CV veidne, nerāda CV priekšskatījumu labajā pusē?

Jāpārliecinās, ka sadaļā „Atlasīt” ir iezīmēti informācijas lauki, kurus lietotājs vēlas attēlot CV.

Vai CV ir iespējams saglabāt MS Word dokumentā?

Nē, šobrīd šāda iespēja netiek piedāvāta.

Ko darīt, ja sadaļā, kur jāizvēlas CV veidne, ir norādīts, ka priekšskatījums tiek lādēts, bet tas nekad nenotiek?

Jāmēģina atvērt šo lapu ar citu interneta pārlūkprogrammu vai citu ierīci.


4. MOTIVĀCIJAS VĒSTULES SASTĀDĪŠANA

Europass palīdzēs lietotājiem soli pa solim izveidot labu motivācijas vēstuli, kas satur visu būtisko informāciju. Portālā iespējams izveidot motivācijas vēstuli 31 valodā, glabāt, individuāli pielāgot savu pieteikumu, izvēloties kādu no piedāvātajām veidnēm, un ērti dalīties ar motivācijas vēstuli, izmantojot Europass bibliotēku (pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem).

4.1. PADOMI LIETOTĀJIEM

Kā uzrakstīt labu motivācijas vēstuli

Motivācijas vēstule ir iespēja pastāstīt par vēlēšanos strādāt konkrētu darbu vai pieteikties uz konkrētu piedāvājumu, kā arī paskaidrot, kāpēc pieteicējs sevi uzskata par labāko kandidātu. Savā motivācijas vēstulē labāk ir atsaukties uz konkrētiem piemēriem, kas minēti CV, un aprakstīt, kāpēc tie ir svarīgi vakancei.

Jālasa rūpīgi

Vakances apraksts ir rūpīgi jāizlasa, lai motivācijas vēstulē varētu norādīt prasmes, kas atbilst konkrētās vakances prasībām.

Jāizmanto atslēgvārdus

Uzskaitot savas vispārīgās prasmes (punktualitāte, organizācija, darbs komandā u.c.), kas atbilst vakances prasībām, jāizmanto vakancei atbilstošus atslēgvārdus.

Vēstules teksts jāsadala īsās rindkopās, kurās skaidri aprakstīti atsevišķi aspekti.

Jāuzzina vairāk par darba devēju

Jāvelta laiks tam, lai gūtu vērtīgu ieskatu darba devēja organizācijas kultūrā, un motivācijas vēstulē būtu jāatsaucas uz vēstules autoram svarīgiem aspektiem.

Rakstiet īsi

Motivācijas vēstulei nevajadzētu būt garākai par vienu lappusi.

  • Pirmā rindkopa – motivācija pieteikties,
  • Otrā rindkopa – kāpēc kandidatūra ir vispiemērotākā konkrētajai vakancei,
  • Trešā rindkopa – kāpēc konkrētais uzņēmums ir piemērots.

Jāizsakās lietišķā stilā

Izvairieties no sarunvalodas vārdiem. Vēstule jāraksta lietišķi un pieklājīgi, un jāpārliecinās, ka motivācijas vēstulē nav drukas kļūdu.

Jāizmanto vienkāršs burtu šrifts

Tekstam labāk nelietot dekoratīvus šriftus, bet gan izvēlēties standarta šriftu standarta lielumā (11–12) un optimālas atstarpes starp rindām (1 vai 1,5).

5. IZGLĪTĪBAS IESPĒJAS

Europass platformas sadaļā „Mācies Eiropā” ir atrodama plaša informācija par izglītības iespējām Eiropas valstīs. Interesenti var meklēt konkrētus kursus vai studiju programmas dažādās Eiropas valstīs, kā arī atrast informāciju par iestādēm, kas ir atbildīgas par izglītības jautājumiem (piemēram, augstāko izglītības iestāžu saraksts, neformālās un ikdienas mācīšanās atzīšana, utt.) konkrētajā valstī.


5.1. Atrodi izglītības iespējas

Informācija par izglītības programmām un kursiem ir apkopota no ES valstu izglītības iespēju datubāzēm. Pašlaik portālam informāciju iesniedz sekojošas valstis: Beļģija, Čehija, Francija, Grieķija, Igaunija, Īrija, Islande, Latvija, Lietuva, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Serbija, Slovēnija, Turcija, Ungārija, Vācija, Zviedrija. 

Daļa valstu izglītības iespējas piedāvā tikai nacionālajā valodā, kamēr citās tās ir arī angļu valodā. Informācija joprojām tiek papildināta un arvien vairāk izglītības iespējas būs pieejamas angļu valodā.

Mācību iespējas var meklēt pēc atslēgvārda, valsts, Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūras līmeņa un tematiskās jomas. 

Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/find-courses


5.2. Informācija un atbalsts

Apakšsadaļā „Informācija un atbalsts” var atrast plašu informāciju par tēmām, kas saistītas ar izglītības sektoru 35 valstīs. Katras valsts profils satur informāciju par Nacionālo Europass centru, kā arī par izglītības iespēju meklētājiem noderīgām valsts un Eiropas iestādēm.


Saite uz Europass platformas sadaļu "Mācieties Eiropā | Informācija un atbalsts"

Zemāk attēlā redzams Luksemburgas piemērs.

https://europa.eu/europass/lv/country/learn-luxembourg


5.3. Plānojiet savas mācības

Šajā sadaļā sniegti padomi, kā Europass portālu var izmantot, lai saņemtu ieteikumus izglītības turpināšanai. Izveidotajā Europass profilā iekļaujot informāciju par prasmēm, kas iegūtas gan formālā, gan neformālajā un ikdienas izglītībā, kā arī par interesēm un karjeras mērķiem, var saņemt saites uz izglītības iespējām, kas var sekmēt mērķu sasniegšanu. Izglītības iespēju piedāvājumu saņemšana ir atkarīga no datubāzē pieejamo iespēju saskaņotības ar konkrētajiem karjeras mērķiem.



Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/learn-europe/plan-your-learning

5.4. Mācieties ārzemēs

Sadaļā “Gatavošanās studijām ārzemēs” ir sniegti padomi un informācija par kvalifikāciju līmeņu atbilstību un izglītības dokumentu atzīšanu, kā arī ieteikumi Europass profila lietošanā, lai atvieglotu pieteikšanās procesu. Tur atrodamas arī saites uz informāciju par studentu apmaiņām Erasmus+ ietvaros un Eiropas Informācijas portālu Tava Eiropa.


Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/preparing-study-abroad

6. DARBA IESPĒJAS

Europass sadaļa „Strādā Eiropā” piedāvā gan vakanču sludinājumus, gan informāciju un atbalstu, kā arī dažādus padomus par karjeras plānošanu.


Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/work-europe

6.1. Darba piedāvājumi

Sadaļā „Darba piedāvājumi” iespējams atrast darba sludinājumus daudzās Eiropas valstīs. Piedāvājumus var meklēt gan pēc atslēgvārda, gan pēc valsts. Vakances tiek piedāvātas ar EURES platformas atbalstu, kur arī var apskatīt sīkāku informāciju par katru vakanci. Darba sludinājumi lielākoties ir publicēti nacionālajā valodā, bet atsevišķi darba piedāvājumi tiek arī publicēti angļu valodā. Ņemot vērā, ka darba sludinājumu sadaļa ir sasaistīta ar EURES, vakances tiek regulāri aktualizētas. Tehnisku iemeslu dēļ, šobrīd darba sludinājumi no Latvijas Europass un EURES portālos attēloti netiek, taču ir atrodami atsevišķi ārvalstu uzņēmumu sludinājumi, kur tiek meklēti darbinieki darbam Latvijā.



Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/find-job


6.2. Informācija un atbalsts

Apakšsadaļā „Informācija un atbalsts” aplūkojama informācija par Nacionālo Europass centru, kā arī par citiem darba meklētājiem noderīgām valsts un Eiropas Savienības iestādēm, kas ir saistītas ar nodarbinātību attiecīgajā valstī. 


Saite uz Europass mājaslapas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/work-europe-information-and-support

Pie valsts iestādēm visbiežāk ir informācija par dienestiem, kas sniedz atbalstu bezdarbniekiem un vakanču portāli. 

Sadaļā par Eiropas Savienības iestādēm visbiežāk ir informācija par ENIC/NARIC diplomatzīšanas centriem, Eurodesk, Erasmus+ nacionālajām aģentūrām u.c.


Attēlā redzams Latvijas un Somijas piemērs.




6.3. Plāno savu karjeru

Sadaļā „Plānojiet savu karjeru ar Europass” ir sniegti padomi, kā izvērtēt savas prasmes, kā izveidot prasmju reģistru savā Europass profilā un no tā veidot prasmju pārskatu. Sniegtas norādes, kā izmantot Europass portālu vakanču meklēšanai, tai skaitā citās ES valstīs. Tur atrodamas saites arī uz CV un motivācijas vēstuļu veidošanas rīkiem.


Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/plan-your-career



6.4. Strādā ārzemēs

Sadaļā "Strādā ārzemēs" norādīti soļi, lai gatavotos darbam ārzemēs. Ir ieteikts uzzināt iegūtās izglītības, jeb kvalifikācijas, līmeni un to salīdzināt ar attiecīgās valsts nacionālo kvalifikāciju ietvarstruktūru, lai saprastu darba tirgus kontekstu. Tālāk nepieciešams pārbaudīt, vai iecerētais darbs mērķa valstī ir veicams reglamentētas profesijas pārstāvjiem. Sniegtas norādes, kā rīkoties, ja nepieciešams atzīt reglamentētas, kā arī nereglamentētas profesijas veikšanai iegūto kvalifikāciju un arī padomi dokumentu sakārtošanai, lai tos iesniegtu ārvalstu personāla speciālistiem.


Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/preparing-work-abroad


6.5. Darba un prasmju tendences

Europass platformā 2023. gada vasarā tika ieviests jauns rīks „Darba un prasmju tendences”, kas lietotājiem ļauj izvēlēties Eiropas valstis un noskaidrot, kādas šajās valstīs ir 10 populārākās profesijas. Katrai profesijai ir īss apraksts, kas vēl ietilpst šīs profesijas grupā un kādu īpatsvaru šīs profesijas grupa veido no kopējām vakancēm darba sludinājumu portālos.

Rīks lietotājiem ļauj meklēt konkrētas profesijas. Izvēloties kādu profesiju, ir iespējams noskaidrot, kurās Eiropas valstīs šī profesija ir vispieprasītākā.



Rīkā arī var aplūkot plašu profesiju klāstu. Katrai profesijai ir piedāvātas 10 svarīgākās prasmes katrai profesijai. Katrai prasmei ir īss apraksts par to, kādas vēl prasmes ietilpst šajā prasmju grupā.



Rīks ir pieejams ikvienam. Lai piekļūtu rīkam, nav nepieciešams Europass profils. Darba un prasmju tendenču rīkā sniegtā informācija par vakancēm dažādās profesiju grupās visā Eiropā tiek iegūta no Eurostat un Cedefop, kamēr informācija par aktuālākajām prasmēm katrā profesijā tiek iegūta no Eiropas prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju klasifikācijas (ESCO).

6.6. EURES

Europass portālā pieejamie darba piedāvājumi nāk no EURES platformas. EURES palīdz darba meklētājiem atrast darbu un darba devējiem – darbiniekus visā Eiropā. Izmantojot vienas no svarīgākajām ES pilsoņu tiesībām – tiesības brīvi pārvietoties –, iedzīvotāji var doties strādāt uz jebkuru ES valsti. Lietotājiem ir pieejams plašs atbalsta pakalpojumu klāsts EURES portālā vai arī lūgt palīdzību kādam no vairāk nekā tūkstotis EURES padomdevējiem, kuri strādā EURES dalīborganizācijās un partnerorganizācijās.



Saite uz EURES portālu:
https://ec.europa.eu/eures/public/index_lv

Saite uz Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) EURES:
https://www.nva.gov.lv/lv/eures

Darba meklētājiem un darba devējiem EURES piedāvā šādus pakalpojumus:

  • CV/darba meklētāju profiliem atbilstošu vakanču piemeklēšana portālā EURES,
  • informācija, padomi un citi atbalsta pakalpojumi darba ņēmējiem un darba devējiem,
  • informācija par dzīves un darba apstākļiem EURES valstīs,
  • īpaši atbalsta pasākumi pārrobežu darba ņēmējiem un darba devējiem pārrobežu reģionos,
  • pielāgoti darba piedāvājumi īpašiem karjeras posmiem, tādiem kā darba gaitu uzsākšana („Tava pirmā EURES darbavieta”) un darba gaitu atsākšana („Reactivate”),
  • iespēja platformā „Eiropas Tiešsaistes darba dienas” satikties potenciālajiem darba devējiem un darba ņēmējiem,
  • palīdzība pēc darba atrašanas, piemēram, valodu kursi un palīdzība integrācijai galamērķa valstī.

Vairāk informācijas par piedāvātajiem pakalpojumiem skatīt EURES portālā.



7. CITAS EUROPASS PLATFORMAS IESPĒJAS

Šajā sadaļā atrodama plašāka informācija par Europass platformā atrodamajiem rīkiem un iespējām, kā:

  • manu bibliotēku;
  • nacionālo kvalifikāciju ietvarstruktūru salīdzināšanu; 
  • digitālo prasmju pārbaudi; 
  • pieteikumu pārvaldnieku; 
  • darba un prasmju tendencēm.

„Mana bibliotēka” ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem, kamēr citi rīki ir pieejami ikvienam.


7.1. Mana bibliotēka

Lietotāja Europass bibliotēka ir bezmaksas telpa tiešsaistē, kas piesaistīta lietotāja Europass profilam un kurā var glabāt ar izglītību un karjeru saistītus dokumentus. Lietotāji var augšupielādēt un kopīgot savus Europass CV, motivācijas vēstules, digitālos izglītības apliecinājuma dokumentus, apbalvojumus, sertifikātus, diplomus un citus attiecīgus dokumentus.

Saite uz Europass sadaļu „Mana bibliotēka” ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem https://europa.eu/europass/lv/what-my-library


7.2. Salīdzini nacionālās kvalifikāciju ietvarstruktūras (NKI)

Sadaļā par Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūru (EKI) var savstarpēji salīdzināt nacionālās kvalifikāciju ietvarstruktūras (NKI). EKI ir kvalifikāciju klasifikācijas sistēma, kas ļauj sakārtot kvalifikācijas 8 hierarhiskos līmeņos. Atverot šo rīku, lietotājiem ir iespēja izvēlēties divas valstis, kuru NKI tie vēlas salīdzināt. Salīdzinot NKI, lietotāji var apskatīt, kādam līmenim atbilst noteiktu valstu kvalifikācijas attiecībā pret EKI. Piemēram, var izvēlēties Latviju un noskaidrot, kādas kvalifikācijas noteiktā valstī atbilst bakalaura diplomam (LKI 6. līmenis).


Saite uz Europass mājaslapas kvalifikāciju ietvarstruktūru salīdzināšanas rīka sadaļu: https://europa.eu/europass/lv/compare-qualifications



7.3. Digitālo prasmju pārbaude

Digitālās prasmes ir svarīgas studijām, darbam, lai piekļūtu pakalpojumiem un iegādātos preces, kā arī sazinātos ar draugiem un ģimeni. Europass platforma piedāvā veikt testu un uzzināt vairāk par savām digitālajām prasmēm, noskaidrot savu prasmju līmeni, lai noskaidrotu, ko ir vērts pilnveidot.


Pārbaudiet digitālās prasmes


Saite uz Europass platformas sadaļu: https://europa.eu/europass/digitalskills/screen/home?lang=lv&referrer=epass&route=%2Flv

Kuras kompetenču jomas testā tiks pārbaudītas?

Prasme strādāt ar informāciju un datpratība

Testā tiek pārbaudītas prasmes meklēt dažādu veidu digitālo saturu (datnes, tīmekļvietnes utt.), tam piekļūt un tajā orientēties. Runa ir arī par prasmi salīdzināt dažādus informācijas avotus un izprast, kuri no tiem ir uzticami. Šajā jomā ietilpst arī prasme saglabāt, pārvaldīt un kārtot mapes un dažādus datņu veidus.

Komunikācija un sadarbība

Testā tiek pārbaudītas prasmes izmantot digitālās tehnoloģijas, lai mijiedarbotos, komunicētu un sadarbotos ar citiem cilvēkiem. Komunikācija un sadarbība ietver prasmi iesaistīties sabiedrības dzīvē ar publisku un privātu digitālo pakalpojumu palīdzību, kā arī prasmi pārvaldīt savu identitāti un reputāciju tīmeklī.

Digitālā satura radīšana

Testā tiek pārbaudītas prasmes veidot un rediģēt dažādu veidu digitālo saturu, tostarp teksta un multivides dokumentus. Runa jo īpaši ir par prasmēm, kas ir vajadzīgas, lai uzlabotu un integrētu dažādu veidu informāciju un saturu. Šī joma ietver prasmi izprast, kā darbojas autortiesības un licences un kā izstrādāt komandas datorsistēmai.

Drošība

Testā tiek pārbaudītas prasmes aizsargāt ierīces, saturu, personas datus un privātumu, pateicoties izpratnei par riskiem un apdraudējumiem digitālajā vidē. Šī joma skar prasmes, kas ir vajadzīgas, lai aizsargātu fizisko un psiholoģisko veselību un spētu saprast digitālo tehnoloģiju lomu sociālajā labklājībā. Būtiska ir arī izpratne par digitālo tehnoloģiju lietošanas ietekmi uz vidi.

Problēmu risināšana

Testā tiek pārbaudītas prasmes, kas ļauj identificēt vajadzības un tehniskās problēmas, kā arī izvēlēties piemērotus tehnoloģiskos risinājumus, lai tās atrisinātu. Aizpildot testu, izvērtē prasmes, kas ir vajadzīgas, lai izmantotu digitālos rīkus jauninājumu ieviešanai procesos un produktos. Šī joma ietver arī spēju izprast, kuras digitālās kompetences ir jāpilnveido, un spēja sekot līdzi digitālajam progresam.



7.4. Pieteikumu pārvaldnieks

Sadaļa "Pieteikumu pārvaldnieks" ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem. Tā ļauj sekot līdzi darba piedāvājumiem un studiju iespējām, uz kurām esat pieteikušies. Izveidotajiem pieteikumiem ir iespējams norādīt pieteikšanās statusu (gatavs pieteikties/iesniegts). Lielākā pieteikumu pārvaldnieka priekšrocība ir tāda, ka tas ļauj apkopot visus dokumentus vienuviet un nosūtīt darba devējam vai izglītības iestādei kā saiti. Ar tā palīdzību vienā dokumentu kopā ir iespējams nosūtīt CV, motivācijas vēstuli, digitālos sertifikātus/diplomus, kā arī citus aktuālus dokumentus. Saites saņēmējs dokumentu kopu varēs atvērt ērti pārskatāmā veidā. Saites saņēmējam nav jābūt Europass profilam vai priekšzināšanām par platformu, lai dokumentus varētu apskatīt.


Saite uz pieteikum pārvaldnieku (reģistrētiem lietotājiem): https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/application-tracker/dashboard?lang=lv

7.5. Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi

Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi ir elektroniski parakstīti mācīšanās apliecinājumi, ko konkrēta organizācija izsniedz izglītības guvējam un kurā dokumentēta viņa apmācība. 

Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi var būt diplomi, sekmju izraksti un dažādi cita veida sertifikāti, kas apliecina mācību sekmes. Tie ir daudzvalodīgi un apzīmogoti ar unikālu elektronisko zīmogu, kas ir iestādes klasiskā zīmoga digitālais ekvivalents. Tas ļauj izglītības un apmācības iestādēm viegli pārbaudīt, apstiprināt un atpazīt jebkāda izmēra vai formas apliecinājuma dokumentus.

Kas ir Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi?
Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi apraksta un sertificē:
  • kvalifikācijas (piemēram, profesionālie sertifikāti, universitātes diplomi un cita veida iegūtas zināšanas),
  • darbības (piemēram, dalība nodarbībās un neformālās mācīšanās pasākumos),
  • novērtējumus (piemēram, sekmju izraksti) un tiesības (piemēram, tiesības reģistrēties mācībām vai strādāt profesijā).
Iebūvētās tūlītējās un automātiskās autentifikācijas un pārbaudes atvieglo apliecinājuma dokumentu atzīšanu un palīdz mazināt administratīvo slogu, jo tās nekavējoties ļauj pārbaudīt, vai apliecinājuma dokuments nav viltots un vai to nav izdevusi organizācija bez pilnvarām. Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi ir tāds pats juridiskais spēks kā apliecinājuma dokumentiem papīra formātā, un tie tiek atzīti visā Eiropas izglītības telpā.

Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi - sniegtās priekšrocības

Eiropas digitālie mācīšanās apliecinājumi sniedz iedzīvotājiem, darba devējiem un organizācijām daudzas priekšrocības.

Fiziskas personas:
  • var izveidot tiešsaistes portfeli ar visu informāciju par savām mācībām, vienlaikus pilnībā kontrolējot savus datus; 
  • var viegli atkal izmantot savus apliecinājuma dokumentus, atsaucoties uz vakancēm vai piesakoties tālākizglītības kursiem visā Eiropā; 
  • var panākt, ka to apliecinājuma dokumenti tiek pārbaudīti arī vēlākā karjeras posmā, pat ja dokumentus izdevusī iestāde vairs nepastāv vai ja ir pazaudēti dati, kas izmantoti apliecinājuma izveidei. 
Darba devēji:
  • var ievērojami saīsināt ar apliecinājuma dokumentu pārbaudi un darba pieteikumu apstrādi saistīto laiku un samazināt ar to saistītās izmaksas; 
  • var labāk novērtēt citās dalībvalstīs izdotus apliecinājuma dokumentus, jo tie tiek pārtulkoti viņu valodā; 
  • var paļauties uz to, ka apliecinājuma dokumenti ir aizsargāti pret viltošanu.
Izglītības un apmācības sniedzēji:
  • var samazināt administratīvo slogu un izmaksas, kas saistītas ar apliecinājuma dokumentu izdošanu, un, pateicoties digitalizācijai, paātrināt izdošanas procedūras;
  • var labāk novērtēt citās dalībvalstīs izdotus apliecinājuma dokumentus, jo tie tiek pārtulkoti viņu valodā.


Tie ir portatīvi digitāli dokumenti, kuros izmanto atvērtos standartus un kuri ir pilnībā saskaņoti ar labi zināmām ES sistēmām un instrumentiem, tādām kā: Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūra mūžizglītībai (EKI), Eiropas prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju klasifikācija (ESCO), diploma pielikums u. c. Plašāka informācija par Eiropas digitālo mācīšanās apliecinājumu izsniegšanu ir pieejama šeit (angļu valodā).


8. Europass dokumenti

Sadaļa ietver informāciju par Europass Diploma pielikumu, Europass pielikumu kvalifikāciju apliecinošam dokumentam un Europass mobilitātes dokumentu. CV un motivācijas vēstule aplūkotas sadaļā 3 un 4. 

8.1. Diploma pielikums

Europass Diploma pielikums neaizvieto diploma oriģinālu un nedod tiesības uz to, lai citu valstu augstākās izglītības iestādes oficiāli atzītu diploma oriģinālu, bet palīdz pareizi novērtēt oriģināldiplomu. Visas Latvijas augstākās mācību iestādes jau no 2004. gada augstskolu beidzējiem izdod diplomu, kam pievienots diploma pielikums. Diploma pielikums, ko izsniedz Latvijā atbilst Eiropas Komisijas, Eiropas Padomes un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO/CEPES) izveidotajam paraugam. Pielikums sagatavots, lai sniegtu objektīvu informāciju un nodrošinātu kvalifikāciju apliecinošu dokumentu (piemēram, diplomu, sertifikātu) akadēmisku un profesionālu atzīšanu.

Kas ir diploma pielikums?

Diploma pielikums ir dokuments, kurā sniegta informācija, kas darba devējiem un izglītības iestādēm atvieglo personas kvalifikācijas izprašanu. Piesakoties darbam vai kursiem ārzemēs, var būt grūti izskaidrot, ko esat apguvis studijās. Diploma pielikumos ir iekļauta detalizēta informācija, kas to izskaidros.

Kāda informācija tajā ir ietverta?

Diploma pielikumā sniegta informācija par personas personīgajiem sasniegumiem, tostarp mācību kredītpunktiem, atzīmēm un mācību saturu. Tajā ietverta informācija par: 

  • piešķirtās kvalifikācijas veidu un līmeni, 
  • iestādi, kas piešķīrusi kvalifikāciju, 
  • kursa saturu un gūtajiem rezultātiem, 
  • konkrētās valsts izglītības sistēmu. 
Šī informācija var palīdzēt darba devējam vai izglītības iestādei izprast personas kvalifikāciju.

Kā saņemt diploma pielikumu?

Diploma pielikumu persona var pieprasīt augstākās izglītības iestādē, kurā persona studēja. Absolventiem vairāk nekā 40 valstīs ir tiesības saņemt diploma pielikumu automātiski, bez maksas un jebkurā no plaši lietotajām Eiropas valodām.

Diploma pielikumu piemēri.

8.2. Pielikums kvalifikāciju apliecinošam dokumentam

Europass pielikumu kvalifikāciju apliecinošam dokumentam pievieno Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūras 1.-4. līmeņa profesionālo kvalifikāciju apliecinošam dokumentam – Europass pielikums kvalifikāciju apliecinošam dokumentam neaizvieto dokumenta oriģinālu, bet papildina un palīdz novērtēt apgūtās kompetences, nedodot papildu tiesības, t.sk., lai citu valstu iestādes oficiāli atzītu dokumenta oriģinālu. Izglītības iestāde kā kompetentā iestāde lejupielādē konkrētas profesionālās kvalifikācijas Europass pielikumu kvalifikāciju apliecinošam dokumentam, aizpilda to un izdod personām kopā ar profesionālo kvalifikāciju apliecinošo dokumentu. 

Europass pielikums kvalifikāciju apliecinošam dokumentam satur izvērstu informāciju par: 

  • apgūtām zināšanām un prasmēm; 
  • profesijām kurās var strādāt kvalifikāciju apliecinošā dokumenta īpašnieks;
  • kompetentām organizācijām, kas nodrošina kvalifikāciju apliecinošā dokumenta atzīšanu; 
  • kvalifikāciju apliecinošā dokumenta līmeni;
  • uzņemšanas nosacījumiem nākamajā izglītības/ profesionālās apmācības līmenī un tā pieejamību. 
Informācija par Pielikumiem kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem, kurus izsniedz citās Eiropas valstīs, ir pieejama Europass platformā.

Latvijas Pielikumu kvalifikāciju apliecinošam dokumentam datubāze.

8.3. Europass Mobilitātes apliecinājums

Mobilitāte Eiropā ir svarīga, lai veidotu konkurētspējīgu un dinamisku ekonomiku, kurā ievērojama nozīme ir prasmīgam un elastīgam darbaspēkam, kas spēj pielāgoties strauji mainīgajām darba tirgus prasībām. Mobilitāte ir periods, kuru cilvēks, neskatoties uz nodarbošanos, profesiju vai izglītību, pavada citā valstī, lai iegūtu jaunu pieredzi, zināšanas, prasmes un kompetences. Europass Mobilitātes apliecinājums ir Eiropas līmeņa dokuments, kurā uzskatāmā veidā ir parādītas prasmes un kompetences, ko tā īpašnieks ir ieguvis citā Eiropas valstī mācību, prakses, darba vai pieredzes apmaiņas laikā. 

Lai varētu saņemt Europass Mobilitātes apliecinājumu, ir jābūt nosūtošajai un uzņemošajai organizācijai. Europass Mobilitātes apliecinājuma veidlapas Latvijā izsniedz Nacionālais Europass centrs pēc nosūtošās organizācijas rakstiska pieprasījuma. 

Europass Mobilitātes mērķi: 

  • veicināt mobilitāti Eiropā mācību nolūkos;
  • palielināt Eiropas mobilitātes ceļā iegūtas pieredzes caurskatāmību un nozīmību; 
  • veicināt ārvalstīs iegūtas pieredzes atzīšanu. 
Kam ir tiesības saņemt Europass Mobilitātes apliecinājumu?

Jebkurai personai, kas dodas uz kādu Eiropas valsti, lai mācītos vai iegūtu darba pieredzi, neatkarīgi no vecuma un izglītības līmeņa. 

Kas izsniedz Europass Mobilitātes apliecinājumu?

Latvijā Europass Mobilitātes apliecinājumu izsniedz Latvijas nosūtošā organizācija, kas iesaistījusies mobilitātes projektā.

Kas aizpilda Europass Mobilitātes apliecinājumu?

Europass Mobilitātes apliecinājumu aizpildīšanā piedalās kā nosūtošā tā uzņemošā organizācija. Nacionālais Europass centrs katram aizpildītajam Europass Mobilitātes apliecinājumam piešķir īpašu numuru.

Europass mobilitāšu veidlapu paraugi:

Latviešu valodā

Angļu valodā

Plašāka informācija par Europass mobilitātes dokumentu pieejama Europass platformā. Piemēri, padomi un informācija par mobilitātes pieprasījumu ir pieejama nacionālajā Europass mājaslapā.


9. TEHNISKĀ INFORMĀCIJA UN PAMĀCĪBAS

Šajā pašmācības materiāla sadaļā ir apkopota tehniskā informācija un pamācības par EU Login konta izveidi, Europass profila izveidi, CV veidošanu, prasmju pievienošanu profilā, u.c. Europass platformā jeb portālā pieejamajām funkcijām. Pamācības pieejamas gan video formātā, gan pdf dokumenta veidā, ko var lejupielādēt savā datorā vai mobilajā tālrunī.

9.1. EU Login konta izveide

Video pamācība par divfaktoru autentifikāciju / EU LOGIN konta izveidi

Lai pilnībā izmantotu Europass piedāvātās iespējas, aicinām izveidot EU login kontu.

Skatīt e-materiāla sadaļu par EU login konta izveidi.

9.2. Europass profila un CV izveide

Video pamācība par Europass profila izveidošanu reģistrētiem lietotājiem:




Video pamācība par Europass profila izveidošanu nereģistrētiem lietotājiem:

9.3. Eiropas Komisijas izveidotie video materiāli

par Europass CV
https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-193054?lg=OR&sublg=lv

Par profila izveidi citā valodā
https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-207737

Kā importēt CV (angļu valodā)
https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-205672

Kā izveidot motivācijas vēstuli (angļu valodā)
https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-204554

10. Noderīgas saites: Eiropas mobilitātes tīkli



Europass

Europass ir iniciatīva, ko izveidoja Eiropas Komisija, lai palīdzētu cilvēkiem vieglā un saprotamā veidā atspoguļot savas prasmes, pieredzi, izglītību un intereses. Kā arī Europass ir tiešsaistes rīku un informācijas kopums, kas visiem Europass lietotājiem palīdz visos mācību un karjeras posmos.

Euroguidance

Eiropas Komisijas Karjeras konsultēšanas un informācijas tīkla – Euroguidance uzdevumus Latvijā veic Valsts izglītības attīstības aģentūras Izglītības atbalsta un starptautiskās sadarbības departaments. Euroguidance mērķis ir veicināt karjeras attīstības atbalsta sistēmas (KAAS) politiku un praktisko darbību, sniedzot informāciju politikas plānotājiem un atbalstu karjeras konsultantiem un citiem sistēmas pārstāvjiem.

Eurodesk

Eurodesk ir Eiropas jaunatnes informācijas tīkls, kas sniedz informāciju un konsultācijas jauniešiem un darbā ar jaunatni iesaistītajiem par dažādām mobilitātes iespējām Eiropā.

EURES

EURES ir Eiropas valstu Nodarbinātības dienestu, dalībnieku un partneru tīkls, kura galvenais uzdevums ir sniegt atbalstu tiem darba ņēmējiem un darba devējiem, kuri vēlas izmantot Eiropas darbaspēka mobilitātes iespējas.