Karjeras ziņas Nr.2/2022

Site: Euroguidance Latvia Academy
Course: KARJERAS BIBLIOTĒKA
Book: Karjeras ziņas Nr.2/2022
Printed by: Guest user
Date: Thursday, 18 April 2024, 5:16 AM

Description


1. Vadlīnijas karjeras attīstības atbalsta īstenošanai

Rita Burceva

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte





Kopš 2017. gada Latvijā sekmīgi īstenots Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekts “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”, kā rezultātā ir izstrādātas “Vadlīnijas karjeras attīstības atbalsta īstenošanai” vispārējās, speciālās un profesionālās izglītības iestādēs.

Izstrādātās vadlīnijas nodrošina visu iesaistīto pušu vienotu izpratni par karjeras attīstības atbalsta sistēmu, tās komponentēm un īstenošanu vispārējās, profesionālās un speciālās izglītības iestādēs. Vadlīnijās raksturotas šajā sistēmā iesaistīto dalībnieku lomas un atbildība efektīva karjeras attīstības atbalsta īstenošanā.

Vadlīnijas ir izmantojamas kopā ar šādiem ESF projekta ietvaros izstrādātajiem un Izglītības un zinātnes ministrijas akceptētajiem metodiskajiem materiāliem: 

       • “Karjeras attīstības atbalsta pasākumu plāna paraugs vispārējās izglītības iestādēm”, 
      • “Karjeras attīstības atbalsta pasākumu plāna paraugs profesionālās izglītības iestādēm”, 
      •  “Karjeras attīstības atbalsta pasākumu plāna paraugs darbam ar izglītojamajiem speciālās izglītības programmās”, 
      •  “Rokasgrāmata individuālo karjeras konsultāciju īstenošanai”, 
      •  “100 karjeras attīstības atbalsta metodikas”.

Pastāvot vienotai izpratnei par karjeras attīstības atbalsta būtību, ietvaru un sistēmas dalībnieku lomām, sadarbības procesā var veidoties atšķirīgi karjeras attīstības atbalsta īstenošanas modeļi, ko ietekmē teritoriālie (lauki, pilsēta, attālums starp mazajām skolām u.c.), finansiālie (pedagoga karjeras konsultanta atalgošanai, karjeras atbalsta pasākumu nodrošināšanai u.c. pieejamie resursi) un citi (izglītojamo skaits, pedagogu karjeras konsultantu skaits iestādēs un pašvaldībā kopumā, Karjeras centra esamība pašvaldībā, attālums līdz Nodarbinātības valsts aģentūras filiālei u.c.) faktori.

Strukturāli Vadlīnijas veido divas svarīgas sadaļas:

  • “Karjeras attīstības atbalsta ietvars un būtība”,
  • “Karjeras attīstības atbalsta īstenošana un sistēmas ilgtspējas nodrošināšana”.

Pirmajā no tām iztirzāta karjeras attīstības atbalsta vieta izglītības politika starptautiskā un nacionālā mērogā, kā arī raksturots pedagoga karjeras konsultanta profesionālās darbības ietvars. Otrajā koncentrēti izklāstītas konkrētās darbības, kas jāveic dažādos līmeņos izglītības iespēju nodrošināšanas procesā konkrētās izglītības iestādēs (pašvaldība, izglītības iestāde, pedagogs karjeras konsultants), ietverot obligātās procesa sastāvdaļas: plānošana, īstenošana, uzraudzība.

Karjeras attīstības atbalsta nodrošināšanai nepieciešams saskaņots, pēctecīgs, uz rezultātu un sadarbību vērsts karjeras attīstības atbalsta plāns, kurš paredz sadarbību visos līmeņos - starp pašvaldību, izglītības iestādi un pedagogu karjeras konsultantu. Karjeras attīstības atbalsta īstenošanā iesaistās visi tās dalībnieki (Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Nodarbinātības valsts aģentūra, Valsts izglītības satura centrs, Latvijas karjeras attīstības atbalsta asociācija, Ekonomikas ministrija, Labklājības ministrija, Izglītības kvalitātes valsts dienests, nevalstiskās un jauniešu organizācijas, skolēnu vecāki, ģimenes, absolventi, tālākās izglītības iestādes, nozaru profesionālās apvienības un asociācijas, darba devēji, profesionāļi) atbilstoši to funkcionālajām lomām. Uzraudzība nepieciešama  esošā karjeras attīstības atbalsta kvalitātes izvērtēšanai un pilnveides iespēju noteikšanai.

Infografika R.Burcevas rakstam Karjeras ziņu numurā 2/2022

**

Rakstu sagatavoja: VIAA Karjeras atbalsta nodaļas vecākā eksperte Rita Burceva, 2022. gads

2. Karjeras izglītības integrēšana mācību procesā pamazām kļūst par ikdienu

Linda Kapteine

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte



Eiropas Savienības fondu projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” (projekts) par būtisku uzdevumu kopš 2020./21. mācību gada tika noteikta mērķtiecīga un profesionāla pedagogu karjeras konsultantu (PKK) iesaiste pilnveidotā mācību satura un pieejas īstenošanā izglītības iestādēs. Balstoties uz Izglītības likumu (Izglītības likums, 1998), kur noteikts, ka karjeras izglītība (KI) ir daļa no karjeras attīstības atbalsta pasākumu kopuma, projekta ietvaros tika veicināta karjeras jautājumu integrēšana mācību un audzināšanas darbā, kā to nosaka kompetenču pieeja. Tas nozīmē, ka pedagogi karjeras konsultanti gan vispārējās, gan profesionālās, gan speciālās izglītības iestādēs izvērsa plašu sadarbību ar mācību priekšmetu/jomu pedagogiem, metodiskajām apvienībām, lai izglītotu un sniegtu metodisku atbalstu par karjeras izglītības integrēšanas paņēmieniem, pieeju un metodēm ikdienas darbā.

PKK kopā ar priekšmetu/jomu pedagogiem pētīja un analizēja karjeras vadības prasmes mācību priekšmetu standartos un programmās, izvērtējot to, cik daudz un kādā kvalitātē tiek pievērsta uzmanība šo prasmju akcentēšanai un pilnveidošanai mācību stundu laikā. Tālāk plānoja tādu stundu īstenošanu mācību iestādēs, kurās sadarbībā ar PKK tiek atklāti daudzveidīgi karjeras izglītības jautājumi iegūstamo zināšanu kontekstā. Šādās stundās, kurās sadarbojas PKK ar priekšmeta/jomas pedagogu, skolēniem tiek sniegta iespēja uzzināt, kā mācību stundās iegūtās zināšanas par

  • priekšmeta saistību ar daudzveidīgām profesijām,
  • tautsaimniecības nozarēm un darba tirgu, 
  • izglītības iespējām attiecīgajās nozarēs, 
  • savām spējām, dotumiem un karjeras vadības prasmēm

sekmēs izpratni par savu piemērotību atbilstošām profesijām un mērķtiecīgu karjeras lēmumu pieņemšanu.

Divu gadu periodā (2020./21.m.g. un 2021./22.m.g.) pedagogi karjeras konsultanti ir veikuši lielu ieguldījumu karjeras izglītības integrēšanā mācību saturā izglītības iestādēs. Pirmkārt, veicināta mācību priekšmetu/jomu skolotāju izpratne par šo pieeju, integrējot mācību stundās karjeras jautājumus. Līdztekus pilnveidotas izglītojamo karjeras vadības prasmes un sekmēta motivācija zināšanu apguvei. Otrkārt, ir izstrādāti integrēto stundu plāni dažādos mācību priekšmetos. PKK īstenojuši šīs stundas kopā ar mācību priekšmetu/jomu pedagogiem un veikuši īstenoto stundu analīzi. Treškārt, procesā ir izstrādātas jaunas metodikas un atlasītas jau esošās, piemērotākās metodes integrēto stundu īstenošanai. Ar šīm metodikām ir iepazīstināti skolu pedagogi, lai tās būtu mērķtiecīgi izmantojamas darbā ikdienā. Daļā skolu šīs metodes ir pieejamas koplietošanas dokumentos, un katrs skolotājs, kurš vēlas iekļaut savā stundā karjeras jautājumus, var izvēlēties savai stundai piemērotākās no metodēm, konsultējoties ar PKK vai uzaicinot savā stundā.

Projektā nodarbinātajiem PKK tika izvirzīta prasība VIAA iesniegt integrēto stundu plānus un īstenoto stundu analīzi, lai iegūtu atgriezenisko saiti par karjeras izglītības integrēšanu mācību saturā. Katrs PKK (atbilstoši savai slodzei projektā) gadā iesniedza vismaz vienu šādu metodisko materiālu (stundas plāns un analīze). Atbilstoši kompetenču satura ieviešanas gaitai izglītības iestādēs, visbiežāk integrētās stundas tika īstenotas 7., 8.,10. un 11.klasēs vispārizglītojošās skolās, kā arī 1. un 2. kursu audzēkņiem profesionālās izglītības kompetenču centros (PIKC). Aktīvāk karjeras jautājumi tika akcentēti sociālo zinību, vēstures, latviešu valodas, svešvalodu, literatūras un datorikas/IKT mācību stundās, atvērti sadarbībai bijuši arī matemātikas, ģeogrāfijas, bioloģijas un mūzikas skolotāji. Populārākās karjeras izglītības tēmas, kuras integrētas šajās stundās: darba pasaules iepazīšana, darba vide, profesiju daudzveidība, karjeras vadības prasmju pilnveide, pašizpēte, pašvērtējums, karjeras lēmumu pieņemšana, izglītības iespējas, darba tirgus, nodarbinātība, uzņēmējdarbība.

Daļa VIAA iesniegto integrēto stundu plānu ir apkopoti elektroniskā vietnē, kas kā labs resurss ir pieejama ikvienam projekta pedagogam karjeras konsultantam ikdienas darbam un labās prakses piemēru izpētei.

Apkopojot un izvērtējot iesniegtos materiālus, var secināt, ka stundas, kurās akcentēti karjeras jautājumi un mērķtiecīgi tiek pilnveidotas karjeras vadības prasmes, tiek novērtētas gan no pedagogu, gan skolēnu puses. 

Citāti no stundu izvērtējuma:

  • Tā kā integrētās stundas plānošanas  un realizēšanas darba process ir laikietilpīgs, pēc iepriekšējā mācību gada pieredzes jaunā mācību gada sākumā sazinājos ar priekšmetu skolotājiem, uzzināju par apgūstamajām tēmām, lai varētu saprast, kuras no tēmām būtu vispiemērotākās, lai tajās integrētu karjeras izglītību.
  • Aptaujājot skolēnus, viņi atzina, ka stunda bijusi interesanta, jo to vadījis profesionālis no malas, kas zināja pastāstīt daudzas praktiskas lietas, kas tika saistītas ar stundās apgūto teoriju.
  • Integrētajā ģeogrāfijas stundā iepazīta meža tautsaimniecības nozare, mežizstrādes, kokapstrādes, galdniecības jomas daudzpusība, darba procesi, uzzināts par nākotnē pieprasītākajām profesijām un nepieciešamo izglītību un prasmēm. Uzzināts par karjeras iespējām meža nozarē skolēnu vasaras nodarbinātībā un turpmākajā karjerā. Iegūts pozitīvs stundas izvērtējums no skolēniem.
  • Sapratu, ka stunda bija interesanta un vērtīga, skolēni līdz šim nebija aizdomājušies par mūzikas un profesiju saistību. Atzina, ka labprāt gribētu arī citus mācību priekšmetus sasaistīt ar karjeras izglītību. 
  • Manuprāt, stunda izdevās labi, jo pat pēc zvana skolēni vēl nesteidzās prom un dalījās savās pārdomās par stundā apgūto un piedzīvoto, saprata, ka, lai gan bīstamas, šīs profesijas tomēr sabiedrībai ir ļoti nozīmīgas un, neskatoties uz risku, ko tās nes sev līdzi, vairāki skolēni izteica vēlmi apgūt kādu no šīm profesijām un redz sevi nākotnē šajā profesionālajā jomā.
  • Sadarbība ar mācību priekšmeta skolotāju bija veiksmīga. Kopīgi tiekoties, apzinājām tēmas, kurās ir iespēja iekļaut ar karjeras izglītību saistītas tēmas un kādu no karjeras atbalsta jomām. Pārskatīju pieejamos mācību resursus tīmeklī, lai veiksmīgi, skolēniem saistoši, sasniegtu rezultātu. Gatavota darba lapa. Stundas plāna izveidē strādāju sadarbībā ar priekšmeta skolotāju.
  • Izveidojās veiksmīga sadarbība ar ģeogrāfijas priekšmeta skolotāju, kas ļāva kopīgi izplānot un izvērtēt stundas norisi.
  •  Kopējs secinājums, ka šāda veida mācību priekšmeta stundas dažādo mācību procesu, skolēni iesaistās un ir ieinteresēti, bet prasa lielāku laika resursu gatavojoties.  
  • Sadarbība ar literatūras skolotāju fantastiska, viegli un efektīvi tika atlasīts mācību materiāls.
  • Rezultāts ļoti pozitīvs, jauniešu atsauksmes un sajūta attaisnoja mērķi.
  • Integrētās mācību stundas saturs, jauniešiem deva lielāku izpratni, par literatūras un dzīves sasaisti, pamatvērtībām, izpratni par sevi, prasmēm  sevi pilnveidot  kā personību, apzinoties savas spējas un talantus.
  • Kopā ar priekšmeta skolotāju varam secināt, ka karjeras saturs ne tikai labi integrējās  Ģeogrāfija I stundas tēmā, bet deva papildus iespējas plašāk izpētīt tēmas, jēdzienus, motivēt skolēnus izteikt savas domas par karjeras vīziju, uzzināt  vairāk par savām spējām.

Lielākais izaicinājums - atrast savā skolā mācību priekšmetu/jomu skolotājus produktīvai sadarbībai, pārliecināt par integrēto stundu pozitīvo ietekmi uz skolēnu mācību motivāciju un iekļaut šo stundu īstenošanu mācību plānā - ir pārvarēts. Izglītības iestādēs, kurās PKK ir veiksmīgi īstenojuši daudzveidīgas integrētās stundas dažādos mācību priekšmetos, arvien vairāk skolotāju aicina pedagogus karjeras konsultantus iesaistīties arī viņu stundās - gan ar stundu vadīšanu, gan metodisko atbalstu. Diemžēl, jāsaka, ka joprojām ir arī tādas skolas, kurās šī sadarbība nav tik veiksmīga, jo ir šaurs redzējums un trūkst izpratnes gan no skolu administrācijas, gan pašu pedagogu puses. Šajās skolās vēl joprojām valda uzskats, ka karjera ir kaut kas ārpus mācību procesa (atsevišķs pasākums, konsultācijas) un pedagogam karjeras konsultantam nav jātraucē mācību stundu norise. Šādas stagnējošas situācijas palīdz novērst pašvaldības un skolu sadarbība karjeras atbalsta jautājumos, īpaši, ja pašvaldībā ir karjeras atbalstā ieinteresēts un zinošs speciālists. Kā veiksmīgus piemērus karjeras atbalsta koordinēšanā un vienotas izpratnes veidošanā gan skolu vadības, gan pedagogu līmenī var minēt Jelgavas un Liepājas pilsētas.  Izglītības pārvaldes speciālists karjeras jautājumos ne tikai plānveidīgi un sistemātiski nodrošina PKK izglītošanos, bet arī sniedz metodisko atbalstu, informē skolu vadību un priekšmetu skolotājus, veicinot vienotu pieeju karjeras izglītības integrēšanā. 

Projekta īstenošanas gaitā lielā daļā skolu karjeras izglītības integrēšana nu kļuvusi par ikdienu, kā arī par saprotamu mācību un audzināšanas procesa sastāvdaļu.


/PKK L. Ločmele, Baltinavas vidusskola, integrētā stunda latviešu valodā/


/PKK I. Patmalniece, J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, integrētā stunda latviešu valodā/

/ PKK I. Patmalniece, J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, integrētā stunda latviešu valodā/

/ PKK I. Patmalniece, J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, integrētā stunda latviešu valodā/

/PKK L. Eklone, Valmieras 2.vidusskola, integrētā stunda matemātikā/

/PKK L. Eklone, Valmieras 2.vidusskola, integrētā stunda matemātikā/

/ PKK T. Jakimoviča, Daugavpils 10.vidusskola, integrētā stunda Dizainā un tehnoloģijās/

/ PKK T. Jakimoviča, Daugavpils 10.vidusskola, integrētā stunda Dizainā un tehnoloģijās/

**
Rakstu sagatavoja: VIAA Karjeras atbalsta nodaļas vecākā eksperte Linda Kapteine, 2022. gads


3. Valsts izglītības attīstības aģentūras brīvprātīgo darbs Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem

Rita Burceva

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte




Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem

Kopš 2022.gada 21. marta Rīgā, Kaļķu ielā 1 ir atvērts un darbojas atbalsta centrs Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas ieradušies Latvijas galvaspilsētā, evakuējoties no karadarbības skartās zonas un citām teritorijām, kuras pēdējo mēnešu notikumu iespaidā vairs nav uzskatāmas par dzīvībai un veselībai drošām. Nonākot svešā zemē bēgļu gaitās, grūtības sagādā gan eksistenciālu jautājumu risināšana (ēdiens, naktsmītne pašam un ģimenei), gan uzticamas informācijas par turpmāk veicamajiem soļiem ieguve. 

Atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem ir iespējams pieteikties dažādiem pabalstiem, sociālajai rehabilitācijai, psiholoģiskajam atbalstam, saņemt primāri nepieciešamo palīdzību – pārtikas pakas un pieticīgas naktsmājas. 


Savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūras kā valsts iestādes iniciatīva šajā centrā ir nodrošināt interesentiem pārbaudītu informāciju par šo cilvēku iespējām turpināt vai uzsākt izglītību Latvijā, par iespējamajiem šķēršļiem un atbalsta mehānismiem šajā procesā, kā arī iespēju robežās sniegt praktisku un individualizētu palīdzību, piemēram, saistībā ar Latvijas valdības stipendijām studējošajiem, ERASMUS+ programmas un citām iespējām. Aģentūras darbinieki, nomainot viens otru, šo darbu veic brīvprātīgi. Citas iestādes, kas nodrošina pakalpojumus Rīgas atbalsta centrā, piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūra, Rīgas pašvaldība, piesaistījušas arī brīvprātīgos no pašu Ukrainas bēgļu vidus.

Karjeras konsultēšana multikultūru vidē

Dažkārt ukraiņu jaunieša vai kādas ģimenes informēšana par izglītības iespējām mēdz transformēties par īstu karjeras konsultāciju, jo viņu dzīves apstākļi ir būtiski mainījušies. Šāda tipa konsultācija ietver sevī mērķu definēšanu vai pārformulēšanu, noderīgas papildinformācijas sniegšanu, lai izvēle par labu vienai vai otrai izglītības programmai būtu reālajā Latvijas situācijā balstīta, ņemot vērā iespējamās alternatīvas, motivācijas stiprināšanu, meklējot un akcentējot izaugsmi veicinošas klienta personības īpašības.

Lai tāda karjeras konsultācija patiešām izdotos, noteikti jārespektē klienta kultūras atšķirības, jāatsakās no stereotipiskas domāšanas un jārīkojas, orientējoties uz klienta vajadzībām un iespējām. Piemēram, šajā gadījumā jāņem vērā, ka komunikācijai visbiežāk tiks izmantota krievu valoda kā starpniekvaloda, jo Ukrainā tā ir daudz populārāka nekā angļu valoda Eiropas Savienībā. Ar līdzīgu situāciju saskaras arī pedagogi Latvijas skolās, kur jau semestra vidū tika uzņemti pirmie skolēni no Ukrainas. 

Atsevišķos gadījumos, kad klients citur, piemēram, kāda Facebook grupā, ir ieguvis informāciju, kas neatbilst objektīvajai situācijai Latvijā un drīzāk ir apritē kā pieņēmums, jāizskaidro faktiskais stāvoklis. Reizēm ir jāvēršas pie kompetentākiem kolēģiem vai citām iestādēm pēc uzticamas informācijas.

Lai izvairītos no pārpratumiem, jāpārbauda savas izpratnes pareizība, uzdodot papildjautājumus, pārfrāzējot runātāju, saviem vārdiem koncentrēti atstāstot no klienta iegūto informāciju, neizliekoties, ka viss ir saprasts, ja tas neatbilst patiesībai. Jārēķinās ar to, ka šāda karjeras konsultācija multikultūru vidē var prasīt vairāk laika, jo ikviena situācija ir individuāla. Tāpat ir būtiski saglabāt vienlaikus empātiju un racionālu pieeju konsultēšanā, jo zināmas grūtības var sagādāt klienta emocionālais stāvoklis pēc pārdzīvotājiem kara apstākļiem Ukrainā, viņa novirzīšanās no tēmas, šķietama vienaldzība vai nespēja koncentrēties sarunas laikā.

Kopumā jāsecina, ka atbalsts ukraiņu civiliedzīvotājiem kara apstākļos nevar būt sprints ar izrāvienu sākumā un ātru finišu; būtībā tas ir maratons, kas prasa entuziasmu, empātiju, spēju meklēt optimālus risinājumus un vēlmi palīdzēt  cilvēkiem ilgtermiņā.

Brīvprātīgā darba specifika

Brīvprātīgais darbs Latvijā un aiz tās robežām ir atzīts veids, kā iedzīvotāji var aktīvi  iesaistīties savas valsts sabiedriskajā dzīvē, pārveidot, uzlabot savas un citu cilvēku dzīves kvalitāti. 2015. gadā Latvijas Republikas (LR) Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludinājis “Brīvprātīgā darba likumu”, kura “mērķis ir sekmēt brīvprātīgo darbu un veicināt sabiedrības līdzdalību brīvprātīgajā darbā”.

Brīvprātīgais darbs pēc sava satura un idejiskās virzības ir sociālās līdzdalības forma, laika un prasmju ziedojums sabiedriski lietderīgiem mērķiem, ko veic fiziska persona no brīvas gribas. 

SIA “Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorija” ir publicējusi LR Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtītā pētījuma “Brīvprātīgā darba attīstības iespējas Latvijā un tā ieguldījums tautsaimniecībā” noslēguma ziņojumu, kas satur šādu informāciju par brīvprātīgā darba entuziastu sniegtajām ziņām: “Kā sev ļoti svarīgus ieguvumus no brīvprātīgā darba veikšanas ieinteresētie visbiežāk norāda jaunu zināšanu un pieredzes iegūšanu (55%) un iespēju sniegt palīdzību tiem, kam tā nepieciešama (53%). Tāpat salīdzinoši bieži kā svarīgi ieguvumi identificēti šādi:  iespēja kaut ko darīt, lai uzlabotu dzīves kvalitāti savā dzīves vietā (38%), jaunu kontaktu, pazīšanās iegūšana (38%), iespēja justies noderīgam, vajadzīgam (36%) un iespēja sadarboties ar citiem cilvēkiem, darīt kaut ko kopā ar citiem (36%).” No pētījuma datiem izriet, ka vidēji 21 stundu gada laikā brīvprātīgajā darbā ieguldījuši tie, kuri piedalījušies dažādās izglītības aktivitātēs, savukārt 16 stundas – bērnu un jauniešu, kā arī profesionālās palīdzības aktivitātēs.

Brīvprātīgā darba darītāja personiskais ieguvums ir izpratne, ka ieguldīto pūļu vērtība ir labums, ko gūst visa sabiedrība.


**

Rakstu sagatavoja: VIAA Karjeras atbalsta nodaļas vecākā eksperte Rita Burceva, 2022. gads

4. Latvijas komanda SkillsLatvia konkursos

Daiga Udrase

VIAA Profesionālās meistarības konkursu nodaļas

vecākā eksperte



Jauniešiem un pedagogiem būtu interesanti uzzināt par nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia pirmsākumiem. Kā risinājušies šie konkursi Latvijā?


https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/52019688844/in/album-72177720298281728/Profesionālās meistarības konkursi Latvijā jau notiek vairāk kā desmit gadus, bet pēdējos sešus tie tiek rīkoti ar nosaukumu “SkillsLatvia”. Kas ir konkurss SkillsLatvia? Plašākais profesionālās izglītības audzēkņu konkurss, kurā vairāk kā 20 prasmju konkursos sacenšas jaunie profesionāļi no gandrīz visām Latvijas profesionālās izglītības iestādēm. Prasmju konkursi ir dažādi un aptver lielu daļu no profesionālās izglītības piedāvātajām programmām. Konkurss ir publisks pasākums, kuru var apmeklēt jebkurš interesents. Apmeklējuma laikā var vērot konkursantus darbībā. Katru gadu paralēli konkursam notiek dažādas aktivitātes apmeklētājiem – diskusijas, domnīcas, karjeras kafejnīca un paraugdemonstrējumi “Izmēģini prasmes”, tajos katrs interesents var izmēģināt piedāvātās prasmes. SkillsLatvia 2022 pirmās konkursa dienas fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontā.

Kādi ir nozīmīgākie Latvijas jauniešu panākumi starptautiskos prasmju konkursos?

https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/51506854845/in/album-72157719900674557/Starptautiskajos konkursos EuroSkills un WorldSkills Latvijas komanda ir piedalījusies kopš 2010.gada. EuroSkills konkursos labākie rezultāti ir prasmju konkursā “Modes tehnoloģijas”, tajā sadarbojas divi konkursanti – tērpu izgatavošanas un stila speciālists un apģērba dizainers. Konkursa Euroskills 2021 atklāšanas ceremonijas fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontāEuroSkills 2018 konkursa trešās dienas fotoattēlu galeriju var aplūkot šeitŠajā konkursā Latvijas komanda ir ieguvusi 2 zelta medaļas (2014. un 2018. gados) un 1 sudraba medaļu (2016.gadā).

https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/albums/72157689127554236/with/37788062831/

WorldSkills konkursos labākie rezultāti ir prasmju konkursos “Skatlogu noformēšana” un “Elektriskās instalācijas”. Konkursa WorldSkills 2017 fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontā šeitJau pavisam drīz Latvijas komanda dosies uz WorldSkills 2022 Special Edition, kas pandēmijas dēļ notiks dažādās valstīs nevis Šanhajā, kā bija plānots. Pirmais prasmju konkurss būs viesu uzņemšanai (no 6. līdz 9. oktobrim), mēbeļu galdnieks un galdniecība ir no 11. līdz 14. oktobrim. Šeit saites uz oficiālo WS lapu: viesu uzņemšanagaldniecība un mēbeļu galdniecība. Latvijas komanda vēl būs pārstāvēta prasmju konkursos “Friziera darbi”, “Skatlogu noformēšana”, “Grafiskais dizains”, “Web tehnoloģijas”, “Smago spēkratu tehnoloģijas”, un “Kravu pārvadājumi”.

Kādi ir pašu jauniešu personīgie ieguvumi, piedaloties šāda veida konkursos?

https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/31430837275/in/album-72157673210046583/Šobrīd Krišjānis Jurāns dzīvo Somijā un strādā mežizstrādes tehnikas ražošanas uzņēmumā Ponsse Oy par globālā atbalsta servisa speciālistu un treneri. Uzņēmumam ir pārstāvniecības vairāk nekā 40 valstīs visā pasaulē. Iepriekš viņš bija Rīgas darbnīcas vadītājs un inženieris Konekesko Latvija (Baltic Agro Machinery Latvija) tepat Latvijā, bet dzīve piespēlēja viņam jaunus izaicinājumus, ko Krišjānis labprāt pieņēma.

  • Krišjānis Jurāns atzīst: "Pavisam noteikti varu teikt, ka EuroSkills un Worldskills ir mani ietekmējuši tikai pozitīvā ziņā, devuši pārliecību par sevi, ticību tam, ka varam izdarīt daudz vairāk nekā mums šķiet. Protams, ieguvu ļoti daudz patīkamas un spilgtas emocijas. Gatavošanās un dalība konkursos ir palīdzējusi man saprast, kā rīkoties dažādās situācijās, ko darīt, ja es nonācis strupceļā, kā sadzīvot ar stresa brīžiem, un pats galvenais - kā neapstāties. Gatavošanās un paši SkillsLatvia, EuroSkills un WorldSkills konkursi ir viens fantastisks ceļojums, ko novēlu piedzīvot katram jaunajam profesionālim!"
  • Sapratu, ka varu vienā dienā uzšūt arī sarežģītu apģērbu”, saka Agnese Mamanova, Rīgas Stila un modes tehnikuma audzēkne, kura uzvarējusi nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia 2021 prasmju konkursā “Tērpu izgatavošana”. Meitene par savu ieguvumu no šī konkursa, kas viņas profesijā norisinājās klātienē, uzskata gan pieredzi, gan piedzīvotās emocijas. Agnese pārstāvēja arī Latviju EuroSkills konkursā Grācā. Agnese savā šūtajā tērpā konkursa SkillsLatvia 2021 noslēgumāAgnese piedalījās arī EuroSkills2021 konkursā Grācā.
Ko nozīmē aktivitāte “Izmēģini prasmes” un kā tajā iesaistīties?

Katru gadu nacionālajā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia laikā notiek prasmju paraugdemonstrējumi, kuros jebkurš interesents var izmēģināt dažādas prasmes, piemēram, izveidot mozaīkas flīžu rakstu, sametināt virtuālo šuvi, sakomplektēt paleti, lai to varētu nosūtīt klientam u.c. Prasmes izmēģināt piedāvā profesionālās izglītības iestādes, dienesti un uzņēmumi. Tikai pašam pamēģinot un aprunājoties ar profesionāļiem, var secināt, vai šis darbs man ir piemērots, vai tas mani interesē.

Kādas personības īpašības ir būtiskas jauniešu veiksmīgai dalībai SkillsLatvia, EuroSkills un WorldSkills konkursos?

Potenciālajam konkursantam jābūt pašmotivētam, lai būtu vēlme piedalīties, pārvarēt stresu un dažādas grūtības. Protams, neiztikt bez radošuma, spējas labi adaptēties, jo apstākļi var krasi mainīties. Konkursantam jāpiemīt spējai strādāt individuāli vai pārī, tas ir atkarīgs no prasmju konkursa, kurā konkursants startē. Vēl jāprot komunicēt un prezentēt gan latviešu valodā, gan angļu valodā. Svešvalodu prasmes ir nepieciešamas ne tikai starptautiskajos konkursos, bet arī konkursā SkillsLatvia. Ļoti svarīgas prasmes ir laika un darba plānošana un organizēšana. Konkursa dalībniekam jāspēj ievērot labas uzvedības un ētikas normas un jābūt draudzīgam ar pārējiem dalībniekiem.

Kā varētu rosināt jauniešus izvēlēties profesionālās izglītības iestādi, domājot par savu turpmāko profesiju un karjeru kopumā?

Šeit gan laikam nepateikšu neko jaunu, bet aicinu vispirms saprast, ko grib darīt. Kā to vislabāk saprast? Tikai un vienīgi izmēģinot prasmes paraugdemonstrējumos SkillsLatvia konkursā, piedaloties izglītības iestāžu un uzņēmumu atvērto durvju dienās . Noteikti izmēģināt “ēnot” dažādas profesijas, apzināties, ka var nepatikt arī tas, ko esi izdomājis, ka šis būs mans sapņu darbs.

Otrkārt, noteikti apmeklēt izvēlēto izglītības iestādi, lai saprastu, vai šeit es gribu mācīties.

Treškārt, izdarīt izvēli pašam un nepakļauties stereotipiem. Mācīties profesionālajā izglītībā var gan pēc 9. klases, gan arī pēc maģistra grāda iegūšanas – galvenais ir jāzina, kāpēc to dari.

**

Rakstu sagatavoja: VIAA vecākā eksperte Daiga Udrase, 2022. gads

5. Academia - pieredzes apmaiņas vizīte Francijā

Maija Kaļiņičenko

Liepājas 7.vidusskola

Sociālais pegadogs

Vizītes laikā:

Liepājas Valsts tehnikums

Karjeras konsultante

Par pieredzēto Francijā stāsta karjeras konsultante Maija Kaļiņičenko. 

NB! Klikšķinot uz rakstā ievietotajiem prezentāciju attēliem, iespējams iepazīties ar Francijas kolēģu sniegtajām prezentācijām.

Laikā no 2022.gada 16. – 19.maijam piedalījos pieredzes apmaiņas programmā Lionā, kuru piedāvā sadarbības tīkls Academia. Iespēju izmantot Erasmus+ mobilitātes piedāvājumu sniedza Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācija sadarbībā ar Euroguidance Latvija.

link to presentation by Yvan Couallier and Dorothee GabanouVizītē devos, lai izzinātu izglītības sistēmu Francijā, gūtu priekšstatu par izglītības iespējām Lionā, kā arī iepazītos ar karjeras atbalsta sistēmu jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ pamet skolas. Vizītē piedalījās 2 pārstāves no Igaunijas, 2 pārstāves no Spānijas, Vācijas, Zviedrijas, Slovākijas, kā arī Starptautiskā informācijas centra pārstāvji - karjeras konsultanti Ivans Kualjē (Yvan Couallier) un Dorotija Gabanu (Dorothée Gabanou) no Francijas, kuri bija sagatavojuši šīs vizītes programmu (sk. prezentāciju). Francijas izglītības sistēma ir ne tikai viena no labākajām pasaulē, bet arī viena no pieejamākajām: izglītība ir nozīmīga valsts prioritāte, kurai ik gadus atvēlēti 20% no valsts budžeta. Vizītes pirmā diena aizritēja iepazīstoties ar Francijas Izglītības sistēmu un Lionas rajona Starptautisko informācijas centru (CIO). Katrā CIO strādā 15 profesionāļu komanda, no kuriem viens darbojas ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Centra pakalpojumi ir bezmaksas. Mērķauditorija – skolēni un viņu ģimenes, pieaugušie, studenti, jaunieši, kuri ierodas Francijā un jaunieši, kuriem nepieciešama informatīva un praktiska palīdzība par viņu turpmāko dzīves ceļu. Piedāvātajos pakalpojumos ietilpst konsultācijas, tematisko semināru organizācija par izglītības iespējām pasaulē, nodarbību un semināru vadīšana skolās, dalība darba izstādēs, apmācība konsultantiem un skolotājiem. 

Francijas universitātes ierindojas pasaulē labāko augstākās izglītības iestāžu reitingu augšdaļā: Parīzes Saklē Universitāte ir 1. vietā pasaulē matemātikas nozarē, Monpeljē Universitāte ir 2. vietā pasaulē ekoloģijas nozarē. 2020. gadā vairāk nekā 350 000 ārzemju studentu ir izvēlējušies turpināt savas studijas Francijas augstskolās. Ikvienam franču vai citas Eiropas valsts studentam tiek piemēroti vieni un tie paši studiju nosacījumi: vienoti uzņemšanas noteikumi, izsniegtie diplomi un reģistrācijas maksa. Francijā ir plašs studiju programmu piedāvājums uzņēmējdarbības nozarē. Studijas maģistrantūrā starptautisko finanšu un biznesa administrēšanas jomā ir viens no labākajiem kapitāla ieguldījumiem pasaulē.

Alfrēda de Misē tirdzniecības arodskolā-jauniešu projekta darbsAlfrēda de Misē tirdzniecības arodskola, kura ir daļa no Erasmus+ LEAR konsorcija bija pirmā no skolām, kuru apmeklējām. Skolā var apgūt dažādas specialitātes tādās nozarēs kā transports, loģistika, rūpnieciskā apkope un elektrotehnikas tirdzniecība. Skolu apmeklē četrdesmit pieci jaunieši no misijas, kura cīnās pret skolas pamešanu. Cīņa pret priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu ir pastiprināta, 2020. gadā ieviešot noteikumus par mācību pienākumu 16–18 gadus veciem skolēniem, kas pamet skolu, kā arī jauniešiem, kuri nav ne nodarbināti, ne arī piedalās amata apmācībā. Skolu neatlaidība un cīņa pret priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu ir valsts prioritāte, galvenais mērķis ir nodrošināt, lai neviens jaunietis netiktu atstāts bez risinājuma, spētu veidot  savu profesionālo nākotni un gūtu panākumus savā dzīvē, kā pilntiesīgs sabiedrības loceklis. Ir izveidots mācību pienākumu buklets. Noteikumi paredz, ka jaunietim ir jāiesaistās pasākumos, kuri valstī noteikti ar šo obligāto mācību pienākumu, lai iegūtu kvalifikāciju,  iekļautos nodarbinātībā vai atgrieztos skolā. Visās arodskolās ļoti būtiska sastāvdaļa ir prakse. Francijā ir izveidota cieša sadarbība ar dažādiem uzņēmējiem, kuri par savu pienākumu uzskata jauniešu sagatavošanu reālajai darba dzīvei. 

Karjeras konsultante no Francijas Doroteja Gabanu mums prezentēja programmu - veiksmes atbalsta pakalpojumu - “Cordées de la réussite” (sk. prezentāciju). “Cordées de la réussite” tika izveidota 2008. gadā, lai mēģinātu mazināt sociālās atšķirības un nevienlīdzību izglītības jomā. Programma veidota saskaņā ar valsts prioritātēm, proti, vispārējā izglītības līmeņa paaugstināšana, izstrādājot mērķus, kuri veicinātu augstākās izglītības pieejamību un profesionālo integrāciju. Tās vadošais princips - “Dot vairāk tiem, kam mazāk”. Šajā programmā piedalās apmēram 30% privāto un publisko skolu, un 30% koledžās. Francijas valsts izglītības sistēmas mērķis ir sasniegt 200 000 skolēnu iesaisti šajā programmā. Programmas vadlīnijās rakstīts, ka tā uzņemas atbildību par visu mobilitātes veidu (garīgo, sociālo, ģeogrāfisko, izglītojošo) veicināšanu, palīdz skolēniem pozitīvi tvert pastāvošo nenoteiktību un sniedz atbalstu kļūt pārliecinātākiem savās izvēlēs. Mērķgrupa no 4 gadu vecuma līdz 14 gadiem, īpaši bērniem no lauku rajoniem, un tiem, kuri izvēlas profesionālos un tehniskos izglītības virzienus, iesaistot bērnus ar dažādu motivāciju. Šādu bērnu iesaisti var panākt tikai veidojot ciešas saites starp vidusskolām un augstākās izglītības iestādēm, asociācijām un uzņēmumiem, kā arī veicinot studentu brīvprātīgo atbalstu. Kādā veidā to iespējams panākt? Ļoti līdzīgi pasākumi notiek pie mums. Augstskolu un dažādu profesionālo skolu apmeklējumi, skolu digitālās kursu prezentācijas, sarunas ar skolotājiem un pasniedzējiem, dalība pašizpētes darbnīcās, publiskās runas pilnveide, digitālo kursu un iespēju izpēte, mākslas nodarbību apmeklējumi, kā priekšnoteikums radošuma attīstībai, iepazīšanās ar darba vietām, sarunas ar uzņēmumos strādājošiem, darba pasaules izpēte praktiskajā dzīvē. Kultūras pasākumu apmeklējumi un dalība sabiedriskajās  aktivitātēs, muzeju apmeklējumi, dalība sporta veidu izaicinājumos - tas ir veids, kā līdzsvarot jauniešu ikdienu. Jauniešiem palīdz arī teātra izrāžu apmeklējumi, kā arī operas vai dejas izrādes, dalība dažāda veida konkursos, piemēram, zinātnē, literatūrā. Rezultātā, izmantojot radītās iespējas, ir jāpieņem lēmumi, kuri uzlabo ikviena skolnieka iespējamo dzīves ceļu.

(L’Annee Lumiere) asociācijā. Gaismas gada izaicinājums ir attīstīt spēju mierīgi tuvoties šīm profesionālajām pārejām un palDaļiņa no manas sirds palika Gaismas gada (L’Annee Lumiere) asociācijā, kuru pēc 30 gadu darba izglītības jomā ir izveidojusi Klēra Blentone-Mārtina (Claire Blenton-Martin) 2019. gadā, iedvesmojoties no Dānijas Hojskole pieredzes. Programma atvērta visiem jauniešiem neatkarīgi no viņu iepriekšējās pieredzes - skolu absolventiem, skolu pametušajiem, nepilna gada studentiem, u.c. Skola īsteno “Profesionālā un individuālā projekta aktivizēšanas” pieeju, pedagoģisko principu pamatā ir holistiskā pieeja ikviena jaunieša virzībai, izvēloties karjeras ceļu. “Pasaule virzās uz priekšu, tā kļūst arvien sarežģītāka, taču pasaule ir pilna ar dažādām iespējām. Mēs zinām, ka jaunietis savā dzīvē mainīs nodarbošanos vairākas reizes. Gaismas gada izaicinājums ir attīstīt spēju mierīgi tuvoties šīm profesionālajām pārejām un palielināt savas iespējas savai nodarbinātībai visas dzīves garumā” - savā uzrunā mums dalījās skolas vadītāja Klēra Blentone-Mārtina.  Dažas atsauksmes no jauniešiem, kuri dalījās par savu pieredzi:

  • "Šīs ir mana Gaismas gada beigas. Esmu pārliecināts, ka pārējais stāsts turpinās ar jauno cilvēku, kas es esmu: laimīgs, piepildīts un ieguvis nedaudz lielāku pārliecību par sevi."
  • "Es domāju, ka tas ir ļoti bagāts un noderīgs gads, ka tam jābūt obligātam."
  • "Visas komandas kvalitāte un atbilstība ļāva man redzēt skaidrāk, saglabāt motivāciju un iejusties brīžos, kad vilcinājos." 

Vizītes noslēdzošajā dienā apmeklējām Lionas Universitāti INSA Lyon. Universitātes vērtības ir  inovācijas, daudzveidība, izcilība, atvērtība. Tajā ir pārstāvētas gandrīz 100 tautību. No visiem studentiem apmēram 35% ir starptautiskie studenti, kā arī 35% no studējošiem ir meitenes. Universitātei ir vairāki spēcīgi mērķi - apmācību ziņā ierindot sevi starp 10 labākajām inženierzinātņu skolām Eiropā,  kļūt par pasaulē atzītu pētniecības un inovāciju centru, kurš aktīvi iesaista rūpniecības un ekonomikas pasauli. 

Šo dienu laikā iepazinu Lionas ievērojamākos kultūras un arhitektūras pieminekļus un celtnes.  Mūsu kultūras pēcpusdiena bija veltīta, lai apmeklētu  Fourviere Dievmātes baziliku, kura atrodas Fourvière kalna galā, tādējādi, uzkāpjot šajā kalnā, paveras elpu aizraujošs skats uz visu Lionas pilsētu. Četru torņu Notre-Dame-de-Fourviere bazilika tika uzcelta par privātiem ziedojumiem 19. gadsimta beigās. Blakus atrodas augsta metāla konstrukcija, kas ir Eifeļa torņa trešā stāva kopija. Kā daļa no vēsturiskā centra Fourviere katedrāles bazilika tika iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā 1998. gadā.

**

Academia tīkls regulāri piedāvā iespējas karjeras konsultantiem un karjeras speciālistiem doties mācību mobilitātē - pieredzes apmaiņas vizītēs un iepazīt citu valstu karjeras attīstības atbalsta sistēmas darbībā. Vairāk par Academia lasiet Euroguidance tīkla mājaslapā.

**

Rakstu sagatavoja: Karjeras konsultante Maija Kaļiņičenko, 2022.gads

6. Academia - pieredzes apmaiņas vizīte Rumānijā

Edvarts Stelmakers

Sociālās integrācijas valsts aģentūras

karjeras konsultants


Edvarts Stelmakers stāsta par savu dalību Academia pieredzes apmaiņas vizītē Rumānijā:

2022. gada aprīlī devos pieredzes apmaiņas vizītē uz Rumāniju, ko piedāvāja sadarbības tīkls Academia. Šāda veida pieredzes apmaiņas brauciens man personīgi bija kas pilnīgi jauns un nepazīstams, ja neskaita manas iztēles spējas, klausoties citu kolēģu dalīšanos pieredzē ar saviem agrākiem braucieniem. Un pie tam vēl uz gana tālu zemi kā Rumānija, kas iepriekš man bija diezgan sveša un maz pazīstama.

Pamatā dienas tika aizvadītas Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, kā arī apmeklējām pilsētu Brašova. Dažādu skolu apmeklēšana un vērošana darbībā gan skolu konsultantus, gan arī pašus skolniekus dažādos grupu darbos, lika pašam sajusties kā bērnībā, paplašinātā Ēnu dienu versijā. Skolnieki atraktīvi darbojās un tika mudināti izvērtēt savas prioritātes, īslaicīgās un ilglaicīgās sekas dažādās situācijās, savus trumpjus un iespējamos klupšanas akmeņus karjeras ceļā, gan ielūkojoties katram pašam sevī no socioemocionālā un kognitīvā skatu punkta, gan izvērtējot darba tirgu un ekonomisko situāciju valstī. Arī pārdomas raisoša bija iepazīšanās ar skolu infrastruktūru un Rumānijas izglītības un konsultēšanas, atbalsta sistēmu, to inovācijām tādās iestādēs kā Pašvaldības Psihopedagoģiskās palīdzības centrs un Izglītības zinātņu institūts. 

Vērojot prezentācijas un piedaloties diskusijās un sarunās dažādās iestādēs ar skolotājiem, karjeras un skolu konsultantiem un citiem nozares pārstāvjiem, bija iespēja dzirdēt kāda ir atbalsta pasākumu sistēma, sadarbības process ar nozares pārstāvjiem, nākotnes plāni un izvirzītie mērķi. Īpaši saistošs šķita starptautiskais projekts “The STRENGTh”, kas ir vērsts uz karjeras konsultantu sociālo un emocionālo kompetenču paaugstināšanu. Paredzams, ka projekts palīdzēs karjeras atbalsta speciālistiem apgūt transversālās un sociālās prasmes, lai uzlabotu savu efektivitāti un turklāt arī viņu un klientu nodarbinātību. Projekta mērķis ir izstrādāt inovatīvu apmācību programmu sociāli emocionālo kompetenču uzlabošanai karjeras attīstības atbalsta un karjeras konsultēšanas jomā, pamatojoties uz rūpīgu izpēti, un galvenie ieguvēji ir karjeras attīstības atbalsta speciālisti un skolu konsultanti. Piedāvāt konkrētus risinājumus jaunas paaudzes sociāli apzinātu karjeras attīstības atbalsta profesionāļu apmācībai, kas spēj attīstīt un izmantot starppersonu un sociālās inteliģences prasmes, lai veiksmīgi veidotu profesionālas attiecības un orientētos daudzveidīgā sociālajā vidē. Projekts paredz atbalstīt sociālo iekļaušanu, nodrošināt pasniedzēju un karjeras konsultantu sākotnējās un tālākizglītības iespējas un ieviest atvērtas un inovatīvas prakses digitālajā laikmetā. 

Jāmin arī projekts “The SEEVAL”, kura mērķis ir sagatavot pedagogu mācību kursu un rīcības protokolus sociālās un emocionālās izglītības īstenošanā skolās. Sociālās un emocionālās izglītības iestrādnes tiks apkopotas un nodrošinātas turpmākai lietošanai kā brīvi pieejami, atvērtie izglītības resursi, lai atbalstītu pedagogus ar pedagoģiskiem instrumentiem, un, lai risinātu skolēnu pašpārvaldes, pašapziņas, sociālās apziņas, atbildīgu lēmumu kompetenču attīstību, attiecības uzturēšanu un vērtību apzināšanu. Projekta aktivitāšu mērķauditorija ir pamatskolas un vidusskolas sākuma gadu skolēni (10–16 gadu vecumā). Skolēni no mazāk labvēlīgas vides (mazākumtautība, migranti, bēgļi, sociāli nelabvēlīgi apstākļi) gūs vislielāko labumu no šī projekta, kas vienlaikus risina gan pedagogu, gan izglītojamo vajadzības. Šiem projektiem ir vērts pievērst uzmanību un aplūkot detalizētāk to brīvi pieejamos materiālus un informāciju.

Aizvadītajās dienās izdevās sajust kopēju saikni ar ārzemju kolēģiem, daloties ne tikai ar pozitīvajiem iespaidiem un labajām pieredzēm, bet arī dažādiem sarežģījumiem un izaicinājumiem, ar kuriem nākas ikdienas darba dunā saskarties skolu konsultantiem. Tas reizē arī lika sajust emocionālu kontaktu un savstarpējo empātisko gaisotni, kas bija manāma visu dienu garumā. Arī Rumānijā ne visās skolās ir skolu un karjeras konsultanti, un reizēm uz vienu konsultantu pat mēdzot būt ap diviem tūkstošiem skolnieku, kas, protams, padara uzdevumu veikt kvalitatīvu darbu ar katru klientu par neiespējamu. Tāpat arī lauku skolās ir ierobežotas karjeras iespējas skolu absolventiem un zināms klupšanas akmens ir arī sociālā nevienlīdzība.

Un tajā pašā laikā interesi raisošas bija arī novērotās atšķirības. Viena no tām ir tādā pamata lietā kā Rumānijas izglītības sistēma, kurā pamatskola sastāv no 8 klasēm un vidusskola no 4 klasēm. Savukārt, kad skolnieks absolvē vienu izglītības līmeni un pāriet uz nākamo, augstāku, standartā iesaistīta tiek datorprogramma, kas izvērtē skolnieka stiprās un vājās puses un piedāvā izglītības iestādi, programmu, kas varētu būt visatbilstošākā katram. Kur ir savi plusi un mīnusi, jo reizēm tiek ierobežotas skolnieka izvēles iespējas. 

Un, kas visu pieredzes apmaiņas braucienu padarīja ne tikai par lietišķu un praktiskā veidā noderīgu notikumu, bet arī par aizraujošu piedzīvojumu, bija pašu saimnieku, rumāņu neizmērāmā viesmīlība, dāsnums, atvērtība, atraktivitāte un sirsnība. Jau pirmās dienas vakarā izbaudījām dāsnu uzņemšanu un Rumānijas tradicionālos ēdienus, ievērojot arī pašas vietējās tradīcijas. Aizraujoša Rumānijas kultūras iepazīšana bija gan pavadot laiku ar vietējiem iedzīvotājiem, gan apmeklējot  kultūrvēstures objektus. 

Pašā Bukarestē aplūkojām parlamenta pili, kas platības ziņā ir lielākā parlamenta ēka Eiropā. Ēka tika projektēta un tās būvniecība uzsākta Čaušesku diktatūras laikā. Ēka ar galvu reibinošu greznību, ievērojamām zālēm, spožām kristāla lustrām, no kurām viena pat sver piecas tonnas. Ceļā uz Brašovu bija iespēja aplūkot Rumānijas dabu, Karpatu kalnus, kultūrvēsturisko neorenesanses stilā celto Pelešas pili, kas atrodas pašā Rumānijas vidienē, Sinajā, un tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Eiropā. Kā arī viduslaikos celtu klosteri Voroneta, kas slavens ar īpaši skaistiem sienu gleznojumiem. 1488. gadā par godu Moldāvijas gospodara Stefana Lielā uzvarai celto klosteri Gura Humorului pilsētiņā mēdz dēvēt arī par Rumānijas Siksta kapelu. Un, protams, arī Branas pils, kas gadiem tiek asociēta ar grāfu Drakulu.

Šāda vizīte man personīgi ir veicinājusi pārdomas par līdzšinējo darbu un tā kvalitāti atbalsta procesā, paplašinājusi redzes loku, kas rezultātā rosina jaunu ideju rašanos un motivē veikt produktīvas pārmaiņas esošajā darba procesā. Savukārt, iepazīto Rumānijas skolu konsultantu priekšā varu tikai noņemt cepuri par viņu degsmi, motivāciju, kompetenci, empātiju un aizrautību, ar kuru viņi veic savu darbu.

**

Academia tīkls regulāri piedāvā iespējas karjeras konsultantiem un karjeras speciālistiem doties mācību mobilitātē - pieredzes apmaiņas vizītēs un iepazīt citu valstu karjeras attīstības atbalsta sistēmas darbībā. Vairāk par Academia lasiet Euroguidance tīkla mājaslapā.

**

Rakstu sagatavoja: Karjeras konsultants Edvarts Stelmakers, 2022. gads