Karjeras ziņas Nr.1/2023

Site: Euroguidance Latvia Academy
Course: KARJERAS BIBLIOTĒKA
Book: Karjeras ziņas Nr.1/2023
Printed by: Guest user
Date: Wednesday, 15 May 2024, 11:31 AM

1. Godināti karjeras atbalsta balvas 2023 laureāti

2023. gada 15. augustā, Nacionālās karjeras atbalsta konferences laikā paziņoti Karjeras atbalsta balvas 2023 laureāti. Par izcilu veikumu karjeras izglītības aktivitāšu īstenošanā balvu saņēma biedrības "ideA" radošais kolektīvs, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas pedagoģe karjeras konsultante Dina Brence un Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas pedagoģe karjeras konsultante Solvita Vītola. 

Pasniegti arī divi atzinības raksti. Par nozares popularizēšanu un jauniešu ieinteresēšanu karjerai nozarē atzinību saņēma Mēbeļu Ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore Ieva Erele, savukārt atzinības rakstu par ieguldījumu un iniciatīvu Eiropas Prasmju gada ietvaros - tiešsaistes meistarklases “Prasmes konkurētspējīgai nodarbinātībai” vadīšanu - saņēma Nodarbinātības valsts aģentūras Talsu filiāles Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” karjeras konsultante Agnese Metuzāle.

Šogad apbalvošanas ceremonija norisinājās Smiltenes tehnikumā, Nacionālās karjeras atbalsta konferences laikā, ko organizē VIAA administrētā programma Euroguidance sadarbībā ar Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociāciju un Smiltenes tehnikumu.

Karjeras atbalsta balvas konkurss notika jau piekto reizi, lai izteiktu atzinību karjeras attīstības atbalsta jomā iesaistītām personām par izcilu veikumu un sasniegumiem laika periodā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. maijam. Konkursā iesniegtos pieteikumus vērtēja VIAA un Karjeras attīstības atbalsta sistēmas sadarbības padomes apstiprināti eksperti. Atbalstu iniciatīvai sniedz Eiropas Komisijas Karjeras konsultēšanas un informācijas tīkla Euroguidance programma. Foto galerija no Karjeras atbalsta balvas pasniegšanas ceremonijas pieejama Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Flickr kontā.

1.1. Biedrība IDEA

Biedrības IDEA radošā kolektīva Santas Leibovičas, Laumas Gulbes un Daces Vīpules – Kuļikas izstrādātā “Mērķu uzstādīšanas spēle” radīta, lai atbalstītu jauniešus tālākās karjeras izvēlē, palīdzot precīzāk formulēt savus mērķus un rast ceļus to sasniegšanā. Spēles laikā soli pa solim atbildot uz atvērtiem jautājumiem, veidojas saruna, kas aizved spēlētāju līdz apzinātam mērķa sasniegšanas rīcības plānam.

Mērķu uzstādīšanas spēli var spēlēt gan individuāli, gan kopā ar atbalsta personu – karjeras konsultantu, skolotāju, vecākiem vai citu uzticības personu. Jaunietim šī spēle veicinās atbildību par savu dzīvi un karjeru, ticību sev, savai spējai pārvarēt grūtības un rast motivāciju jauniem sasniegumiem. Tā strukturēs domas, palīdzēs ieraudzīt resursus un saskatīt konkrētas darbības mērķa sasniegšanai. Savukārt izglītotājiem un vecākiem spēle sniegs idejas sarunai ar jaunieti par viņa mērķiem, veicinās jēgpilnu, mērķtiecīgu dialogu.

Komplekts sastāv no 56 kārtīm ar precīziem jautājumiem, kas palīdz strukturēt domas un formulēt skaidru atbildi. Tāpat papildus izstrādātas darba lapas, kuras pēc nepieciešamības var lietot nodarbības gaitā, un kuras palīdz fiksēt atbildes un vizualizēt procesu. Jāpiebilst, ka komplekti izstrādāti gan latviešu, gan angļu valodā.

Materiāla autores ar radošo veikumu iepazīstinājušas karjeras speciālistus sešās praktiskās darbnīcās, t. sk. iecienītajā metodiskajā pasākumā “Metožu karuselis”. Veikumu varēja iepazīt un izmēģināt arī pasākumos Latvijas novados, piemēram, “Dobeles novada Karjeras dienas 2023”, atzinīgus vārdus spēlei un tās pielietojumam veltījuši karjeras konsultanti un skolotāji Jelgavas novadā. Mērķu uzstādīšanas spēli novērtējuši karjeras atbalsta lietotāji ne tikai Latvijā, bet arī Somijā, Nīderlandē, Portugālē un citās Eiropas valstīs.

1.2. Dina Brence

Digitālais portfolio Liepājas Raiņa 6. vidusskolas 10. klases skolēnam ir neaizvietojams palīgs izpratnes veidošanā par vidusskolas padziļināto kursu sasaisti ar karjeru nākotnē. Karjeras konsultantes Dinas Brences izlolotais skolēna pieredzes apkopojums veicina arī skolēnu digitālo prasmju attīstību.

Šādā veidā apkopota pieredze palīdz ne tikai izsvērtāk pieņemt karjeras lēmumus turpmāk, bet jau skolas laikā noder, piesakoties stipendijām, balvām, darbam vasarā, ēnošanai un pirmā nopietnā CV veidošanā. Liela loma skolēna portfolio tapšanā ir karjeras konsultantei, kura ne tikai motivē apmeklēt karjerai noderīgus pasākumus, veikt gūto iespaidu un pieredzes dokumentējumus, bet arī māca analizēt, vērtēt gūtos iespaidus, izcelt būtisko un izdarīt secinājums par izglītības programmas piemērotību sev, par iespējām, ko tā dod, saistot to ar nākotnes karjeras izvēlēm.

Divas reizes gadā karjeras konsultante uzrauga portfolio atspoguļoto, kam izstrādāti īpaši kritēriji. Tiek doti padomi, ieteikumi portfolio pilnveidošanai un individuāli notiek būtiska saruna starp skolēnu un karjeras konsultantu. Balstoties uz pieredzē apgūto, skolēns labāk izprot savas intereses, vēlmes un 11. klases beigās ir gatavs izveidot izsmeļošu CV, kurā norādīt apgūtās prasmes, t.sk. tehniskās prasmes, kas iegūtas digitāli strādājot pie portfolio izveides.

Karjeras konsultantes idejas risinājumā un viņas skolēnu darbībā cieši iesaistīti arī citi kolēģi, piemēram mācību priekšmeta “Dizains un tehnoloģijas” pedagogi, jo tieši viņi ir tie, kuri palīdz izkopt skolēna digitālās prasmes, veidojot portfolio. Ar portfolio ideju iepazīstināti arī skolu sadarbības partneri – Liepājas uzņēmumu un iestāžu pārstāvji, kuri to atzinīgi novērtējuši, akcentējot karjeras atbalsta darba un pedagogu karjeras konsultantu būtisko ieguldījumu skolēnu nākotnes karjeras izvēlē.

1.3. Solvita Vītola

“Karjeras izglītības integrēšana mācību saturā ir ļoti svarīga, tā sasaista mācību stundās apgūtās teorētiskās zināšanas ar reālo darba vidi”, tā savu veikumu pamato Liepājas 15. vidusskolas karjeras konsultante Solvita Vītola, piebilstot, ka ir pārliecinājusies, ka šādi skolēna zināšanas, prasmes un attieksmes tiek maksimāli pietuvinātas dzīves situācijām, tādējādi sekmē skolēna motivāciju tālākai zināšanu apguvei un, iepazīstot darba vidi, ļauj izsvērtāk pieņemt lēmumus par karjeru nākotnē.

Organizējot vietējā Liepājas uzņēmuma apmeklējumu, Solvita palīdzējusi 8. klases skolēniem apgūt tēmu sociālajās zinībās “Ražošana, komercdarbība” un ģeogrāfijā “Dabas resursu izmantošana”. Skolēniem, iepazīstot uzņēmumu, bija jāatrod atbildes, kādus resursus izmanto uzņēmums, jāsaprot un jāiepazīst uzņēmējdarbības veids, jāiepazīst jēdziena “patents” būtība un tā izmantošana uzņēmuma darbībā. Paralēli mācību satura jautājumiem skolēni varēja iepazīt profesiju darbībā, saprast, vai gribētu tādu izvēlēties, un kas būtu jādara jau skolas laikā, lai nākotnē izvēlētos šādu vai līdzīgu karjeru.

Solvita saka paldies gan kolēģēm – sociālo zinību un ģeogrāfijas skolotājām, ar kurām kopā tika veidots šis pasākums, gan arī citiem kolēģiem skolā, kuri atsaukušies Solvitas piedāvājumam integrēto mācību stundu veidošanā. Ir iegūta zināma pieredze, ar kuru Solvita jau iepazīstinājusi kolēģus karjeras konsultantus un skolotājus Liepājas skolotāju metodiskajā konferencē “Rosinātava”, tādējādi mudinot arvien vairāk skolotāju identificēt karjeras vadības prasmes mācību priekšmetu standartos, programmās un stundu tēmās un iekļaut tās mācību procesā.

Solvitas darbs ir veicinājis veiksmīgu sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi. Šādi pilnveidojusies visu iesaistīto izpratne par uzņēmējspēju attīstību, karjeras veidošanu un to, cik nozīmīga ir savlaicīga jauniešu iepazīstināšana ar karjeras iespējām Liepājā, gan valsts mērogā.

1.4. Ieva Erele

Mēbeļu Ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore Ieva Erele – iniciatīvas bagāta un atsaucīga. Ar sirdi un dvēseli iesaistījusies karjeras izvēli veicinošu pasākumu organizēšanā un vadīšanā, kuru mērķis ir mēbeļu ražošanas nozares attīstības, tās popularizēšana un nesavtīga sabiedrības, īpaši jaunu cilvēku ieinteresēšana par darbu un karjeras veidošanu nozarē.

Valsts izglītības attīstības aģentūra pateicas par rūpīgi un aizrautīgi sagatavotajiem pasākumiem skolotājiem, karjeras konsultantiem un viņu skolēniem, piedāvājot izglītojošas nodarbības izstādē “Koks ir labs”, apmeklējot leģendāro šūpuļzirdziņu ražotni, iepazīstoties tur ar darba vidi, dažādu profesiju pārstāvjiem, uzzinot par gatavās produkcijas tālāko ceļu. Ļoti izsmeļoša un motivējoša bija Ievas prezentācija par mēbeļu ražošanu nozaru iepazīšanas ciklā “Stunda nozarē”. Lai aktualizētu iespējas sievietēm strādāt un veidot karjeru kokapstrādē un mēbeļu ražošanā, Mēbeļu ražotāju asociācija 2022. gadā Latvijā īstenoja kampaņu “Sieviete mēbeļu industrijā”.

Ar kampaņas palīdzību vēlamies pievērst vairāk uzmanības izglītības iespējām kokapstrādē un mēbeļu ražošanā, kā arī jaunietēm un sievietēm dot iespēju novērtēt darba vidi, sociālo nodrošinājumu, arī karjeras izaugsmi un iespējas sevi realizēt tieši mēbeļu ražošanas uzņēmumos,” stāsta asociācijas izpilddirektore Ieva Erele. Ieva saskata nepieciešamību ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no vecuma sniegt iespēju iepazīties ar tautsaimniecības nozarēm, ieinteresēt par karjeras iespējām tajās.

Tā šogad tapa Meža dienas 2023, kur ikviens varēja atrast gan izglītojošas, gan praktiskas aktivitātes Skolu un Ģimeņu dienās. Meža ABC , Zaļā klase un citi pasākumi, kuros Ieva ir klātesoša un palīdzoša, pasākumi, kur sastopas mūsu zaļais zelts, tā brīnumainās pārvērtības un cilvēks, kurš visu to rada.

1.5. Agnese Metuzāle

Nodarbinātības Valsts aģentūras Talsu filiāles karjeras konsultante Agnese Metuzāle ir iniciējusi nepieciešamību sabiedrību iepazīstināt ar aktualitātēm darba tirgū un īpaši apzināt to prasmju “grozu”, kas nepieciešams ikvienam, lai konkurētspējīgs iekļautos darba tirgū.

Agneses iniciatīva rezultējusies kā tiešsaistes meistarklase ar teoriju un praktiskiem uzdevumiem. Meistarklase bija pieejama ikvienam interesentam darbaspējas vecumā - gan darba meklētājiem, gan nodarbinātajiem, gan darba devējiem, gan izglītojamajiem, gan speciālistiem karjeras jautājumos. Kopā 50 dalībnieki no visas Latvijas ieguva informāciju un pilnveidoja savas praktiskās zināšanas par prasmju profilu, kurš ir nozīmīgs ne tikai, lai profesionāli veiktu savu darbu, bet arī, lai izvirzītu un sasniegtu jaunus profesionālos izaicinājumus.

Meistarklasē dalībnieki uzzināja par prasmēm, kurām ne tikai jāpiemīt katram indivīdam, bet arī par aktuālajām prasmēm, ko sagaida darba devēji. Prasmes tika skatītas arī mūžizglītības kontekstā, gan arī analizētas ar Nodarbinātības valsts aģentūras Darba tirgus prognožu rīka palīdzību, kurā viena no sadaļām ir prasmju prognozes. Ar praktiskiem uzdevumiem meistarklases dalībniekiem tika dota iespēja apzināt sev piemītošās prasmes, saprast to nozīmi saistībā ar savu profesionālo karjeru.

Meistarklase akcentēja Eiropas Prasmju gada un šobrīd aktuālo tendenci – prasmju pilnveidošanas nozīmi uzņēmējdarbības un profesionālās izglītības aspektā, kā arī izpratnes veidošanu par savu prasmju apzināšanas būtiskumu, lai veiksmīgi iekļautos darba tirgū, mazinot uzsvaru uz noteiktas profesijas izvēli, bet izceļot prasmju nozīmīgumu konkurētspējas kontekstā.

Agnese Metuzāle, strādājot kā karjeras konsultante ir izrādījusi iniciatīvu, aktivitāti un radošumu papildus saviem darba pienākumiem, darbojoties Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras konsultāciju metodiskajā darba grupā, kurā ir izstrādājusi jaunas prezentācijas un idejas grupu karjeras konsultācijām. Nepārtraukti piedalās Latvijas Karjeras attīstības un atbalsta asociācijas pasākumos, pilnveidojot savas profesionālās zināšanas karjeras konsultēšanā, kā arī ir vadījusi Nodarbinātības valsts aģentūras tiešsaistes meistarklasi Eiropas Prasmju gada ietvaros - pirmo reizi pievēršot sabiedrības uzmanību terminam “nodarbināmības prasmes”, ko pētījusi arī savā maģistra darbā.
**
Informāciju sagatavoja: Ināra Punkstiņa, VIAA, 2023
Izmantotie attēli: (c) VIAA Flickr galerija

2. Latvijas eksperti piedalās starptautiskā metodiskajā seminārā Vācijā

Latvijas karjeras attīstības atbalsta ekspertes vada darbnīcas starptautiskā seminārā Vācijā

Image by courtesy of Euroguidance Germany
Vācijas nacionālais Euroguidance centrs, Federālā Nodarbinātības aģentūra sadarbībā ar Euroguidance centriem no Austrijas, Horvātijas, Čehijas, Ungārijas, Latvijas, Polijas, Portugāles, Serbijas, Slovākijas un Slovēnijas šogad organizēja Euroguidance pārrobežu semināru karjeras atbalsta speciālistiem, kas notika Drēzdenē no 23. līdz 24. maijam. Pārrobežu semināra mērķis bija nodrošināt Eiropas karjeras atbalsta speciālistu tīklošanos un pieredzes apmaiņu. Divu dienu seminārā eksperti vadīja tematiskus seminārus par aktuālām karjeras atbalsta temām Eiropā un karjeras attīstības atbalsta metodēm dažādās valstīs, kā arī iepazīstināja ar labās prakses piemēriem. Pasākumā piedalījās vairāk kā 80 karjeras atbalsta speciālisti, karjeras konsultanti un Euroguidance pārstāvji no visas Eiropas.

Image courtesy of Euroguidance GermanyDivas Latvijas karjeras attīstības atbalsta ekspertes - Dr. Inta Lemešonoka, Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas valdes priekšsēdētāja un Dr. Agita Šmitiņa, Vidzemes augstskolas Biznesa vadības studiju virziena un Tūrisma un atpūtas studiju virziena direktore - šogad piedalījās starptautiskajā metodiskajā seminārā un vadīja darbnīcas. Inta Lemešonoka vadīja darbnīcu "Dzīves kardiogramma" un Agita Šmitiņa par starptautisko studentu interesējošiem jautājumiem un problemātiku konsultēšanas procesā.

Darbnīcu tēmas: 

  • Globalizācijas procesu saistība ar karjeras atbalsta sniegšanu
  • Karjeras stratēģijas 21.gadsimta strauji mainīgajos apstākļos
  • Nākotnes karjeras konsultantu kompetences
  • Ekoloģija un “Zaļās karjeras iespējas”
  • Mākslīgā intelekta izmantošana karjeras atbalstā un nākotnes profesijās
  • Dažādības respektēšana mūsdienu sabiedrībā
  • Karjeras atbalsts migrācijas procesos iesaistītajiem
  • Atbalsts studentu iekļaušanai darba tirgū
  • Digitālo rīku izmantošana karjeras atbalstā
  • Psiholoģiskais, sociālais un emocionālais atbalsts dažādām sabiedrības grupām.

Plašāka informācija par Drēzdenē notikušo pārrobežu metodisko semināru ir pieejama Vācijas Euroguidance centra mājas lapā

Jāatzīmē, ka tikai gadu iepriekš šādu starptautisku metodisko semināru "CBS RIGA 2022" organizēja Latvijas Euroguidance centrs.

Kas ir pārrobežu metodiskais seminārs?

Starptautiskais pārrobežu metodiskais seminārs (Cross Border Seminar jeb CBS) ir Euroguidance tīkla ikgadējs karjeras attīstības atbalsta profesionāļu sadarbības pasākums karjeras atbalsta jomā iesaistītām personām.

12 Euroguidance centri (Austrija, Vācija, Čehija, Horvātija, Ungārija, Latvija, Polija, Portugāle, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija) kopīgi koordinē šādu ikgadēju starptautisku divu dienu pieredzes apmaiņas pasākumu un koordinē nacionālo ziņojumu sagatavošanu par izvēlēto semināra tēmu. Pasākuma mērķis ir labās prakses apmaiņa un karjeras abalsta speciālistu sadarbības tīkla veidošana. Divu dienu seminārā eksperti vada tematiskas darbnīcas par aktuālām karjeras attīstības atbalsta tēmām un konsultēšanas metodēm dažādās valstīs. Semināri notiek angļu valodā.

**

Informāciju sagatavoja: Ralfs Spāde, VIAA, 2023
Izmantotie attēli: (c) Vācijas Euroguidance centrs

3. Pasaules karjeras atbalsta eksperti tiekas Liepājā

Liepājas pilsētas izglītības pārvalde, sadarbībā ar Liepājas Universitāti, Euroguidance Latvijas centru un Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociāciju š.g. 23.-26. augustā uzņēma Eiropas konsultāciju inovāciju tīkla NICE Akadēmiju.

Pasākums pulcināja 65 dalībniekus no ASV, Apvienotās Karalistes, Austrijas, Francijas, Igaunijas, Indijas, Itālijas, Jordānas, Kosovas, Latvijas, Maltas, Nīderlandes, Somijas, Ungārijas, Vācijas un Zviedrijas.

Image courtesy of NICE ACADEMYLiepājas pilsētas pašvaldība, gatavojoties Eiropas Kultūras galvaspilsētas lomai, NICE Akadēmijas viesus uzņēma ar plašu programmu, iepazīstinot ar pilsētas vēsturi, mūsdienu sasniegumiem un nākotnes iecerēm. Tika izcelti Liepājas muzikālo un dejojošo jauniešu talanti, viesu pieredzi bagātināja postfolk apvienības “Saule i tuvāk” un Liepājas dziedošo aktieru priekšnesumi. 

NICE Academy Liepājā deva plašu ieskatu par karjeras atbalsta aspektiem, sākot no agrīnās pirmsskolas izglītības līdz darbam zaļajā ekonomikā un atbalstam bēgļiem un migrantiem viņu karjeras ceļā. Tika prezentēti vairāki pētniecības projekti un praktiski rīki, ar kuriem var iepazīties ekspertu lekciju, tematiski grupēto referātu un darbnīcu kopsavilkumos.

3.1. EKSPERTU LEKCIJAS

Dānijas Orhūsas Universitātes profesore Rie Thomsen ievadrunā par pētniecību karjeras atbalsta jomā iztirzāja sadarbību starp pētniecību, praksi un politiku. R. Thomsen uzsvēra, cik svarīgi ir iesaistīt profesionāļus un praktiķus kā līdzpētniekus pētniecības projektos, lai radītu praktiskus pielietojumus un politikas ieteikumus. Sadarbība palīdz labāk izprast vajadzības un izaicinājumus, ar kuriem saskaras praktiķi un klienti karjeras atbalsta jomā.




Nikos Drosos no Kipras Eiropas universitātes iepazīstināja ar holistisku karjeras konsultāciju modeli, kas izstrādāts darbam ar pieaugušajiem. Prezentācijā tika apspriesta mainīgā vide, ko rada tehnoloģiskie sasniegumi, darba izmaiņas un Covid-19 pandēmijas ietekme. N. Drosos uzsvēra, ka ir vajadzīgi holistiski karjeras konsultāciju un karjeras atbalsta modeļi, jo īpaši saistībā ar darba ņēmēju pielāgošanos jaunām karjeras identitātēm un sociālekonomiskiem apstākļiem. Grieķijā ir ieviesta ievērojama iniciatīva, kas ietver četrus dienas centrus, kur piedāvā psihosociālu atbalstu un karjeras konsultācijas dažādām darba ņēmēju grupām, kuras skārušas darba tirgus un personīgās karjeras izmaiņas.

Indijas The Promise Foundation direktors Gideon Arulmani dalījās ar pārdomām par karjeras atbalsta kontekstu uzrunā "Cilvēcīguma atjaunošana darbā, lai risinātu mūsdienu, pēcpandēmijas izaicinājumus izglītībai, apmācībai un karjerai: laiks vēstīt par 5. industriālo revolūciju?" Runātājs apsprieda pēcpandēmijas scenāriju, kurā daudzi cilvēki, kuri ir piedzīvojuši “veiksmīgu” karjeru, pauž vēlmi attālināties no tradicionālā "karjeristu" ceļa. Cilvēki jūtas darbā iesprostoti, ekspluatēti un saspringti, un darbavietas tiek uzskatītas par toksiskām. Šī neapmierinātība ar darbu ir dziļa, un pandēmija ir izraisījusi cilvēkos izglītības, apmācības un darba mērķa pārvērtēšanu. Prezentācijā tika pētīta ar darbu saistīto zināšanu vēsturiskā attīstība, nošķirot jēdzienus “iztika” un “karjera”. Iztika, kas sakņojas kultūras procesos, gadsimtiem ilgi ir bijusi daļa no cilvēces vēstures. Turpretī karjeras jēdziens ir jaunāks un to ietekmē ekonomiskie un darba tirgus spēki, kas prasa formālu izglītību un paredz lineāru izaugsmi. Runātājs ierosināja mūsdienu karjeras attīstību papildināt ar senāko iztikas domāšanas perspektīvu, uzsverot cilvēka pūļu vērtību un dzīvesveidu, kas sakņojas kultūras un individuālajās vērtībās.

ASV Bostonas Universitātes profesors V. Scott Solberg uzrunā "Karjeras gatavības infrastruktūras izveide visa mūža garumā: inovatīvas projektēšanas un ieviešanas stratēģijas" iztirzāja karjeras atbalsta pakalpojumu izveides aspektus. V.S.Solberg pasvītroja nepieciešamību attīstīt jauniešu karjeras gatavības prasmes un spējas, lai palīdzētu viņiem virzīties uz jēgpilnu karjeru kas spēj arī finansiāli nodrošināt. Prezentācijā tika apspriesti pakalpojuma dizaina elementi, kas paplašinātu piekļuvi karjeras konsultācijām visa mūža garumā. Priekšlikumi ietvēra brīvas piekļuves karjeras koučinga sertifikācijas iespēju radīšanu, tautsaimniecības nozaru pārstāvju un uzņēmumu iesaistīšanu, lai nodrošinātu darba vidē balstītas mācīšanās iespējas, un uzņēmējdarbības un neformāla darba tirgus iespēju iekļaušanu karjeras plānošanā. Runātājs uzsvēra, ka ir svarīgi iesaistīt sabiedrību karjeras izglītības iniciatīvās un dalīties ar karjeras izglītības rezultātu datiem. Šie dati ietver tādus rādītājus kā iedzīvotāju īpatsvars kuri nopelna "iztikas minimumu", un to jauniešu īpatsvars, kuri nepiedalās izglītībā vai darbā. Turklāt prezentācijā tika pieminēti nesenie filantropiskie ieguldījumi karjeras attīstības atbalstā un uzsvērtas vairākas mākslīgā intelekta virzītas karjeras tehnoloģiju inovācijas, kas pārveido šo jomu.

3.2. REFERĀTI

Karjeras izglītība un karjeras vadības prasmju attīstība

Thomas Kurrle un kolēģi no Institut für angewandte Beratungswissenschaften GmbH, (Vācijas Konsultēšanas lietišķās zinātnes institūts), prezentēja projektu "WARBEKi". Projekts ir vērsts uz agrīno pirmsskolas izglītību, kas saistīta ar darba pasaules uztveri. Tā mērķis ir pievērst bērnu uzmanību darba pasaulei, nevirzot viņus uz konkrētām profesijām. Speciālisti ir secinājuši, ka ģimenē bērni piedzīvo ar darbu saistītas bailes un stresu, kā arī idejas par prestižu vai sapņu karjeru. Pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem ir jāspēj atpazīt šādas situācijas, lai palīdzētu bērniem veidot līdzsvarotu attieksmi, kas palīdz adaptēties skolā. Prezentācijā tika apspriesti projekta mērķi un mācību programmas izstrāde pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu un vadītāju izglītošanai.

Laurent Sovet un kolēģi no Parīzes Cité universitātes Francijā iepazīstināja ar jaukta tipa izlaušanās spēles izmantošanu karjeras izglītībai vidusskolā. Francijas pavasara karjeras nedēļas ietvaros tika novadīta spēle, kurā jaunieši palīdz populāram varonim “Brian” pildīt dažādus karjeras plānošanas uzdevumus, apmeklējot karjeras informācijas mājaslapas. Spēle ilgst divas stundas un tai seko stundu garas pārrunas ar skolēniem. Spēles mērķis ir motivēt skolēnus iesaistīties karjeras izglītības aktivitātēs, kā arī diagnosticēt skolēnu karjeras plānošanas prasmes, lai sniegtu atbalstu tiem, kuriem ir grūtības. Pētnieki apsprieda karjeras izglītības nozīmi un to, kā digitālās spēles var pozitīvi ietekmēt karjeras attīstību pusaudžu vidū.

Ar tiešsaistes mācību ietekmi uz karjeras vadības prasmēm iepazīstināja Igaunijas Tartu Universitātes pētnieces Triin Liin, Signe Reppo, un Lisette Laur. Masveida atvērtais tiešsaistes kurss (MOOC) sastāvēja no četrām tēmām: karjeras plānošana un tās nozīme, pašizpēte, informācija par iespējām, un plānošana un plānu īstenošana. Kursa uzdevumi ietvēra ierakstītu lekciju noklausīšanos, individuālos izpētes uzdevumus un zināšanu pārbaudes, kā arī karjeras plāna sastādīšanu un pilnveidi. Simtu četri tiešsaistes kursa dalībnieki un 40 kontrolgrupas dalībnieki novērtēja savas karjeras vadības prasmes tiešsaistes aptaujā pirms un pēc mācību kursa norises. Pirms kursa visiem studentiem bija samērā līdzīgs prasmju līmenis. Pēcaptauja liecināja par kursa pozitīvu ietekmi uz dalībnieku karjeras vadības prasmēm.

Karjeras atbalsts īpašām mērķauditorijām

Tillmann Grüneberg no Vācijas Lietišķās darba studiju universitātes HdBA Šverīnē iepazīstināja ar pētījumu stratēģiju, kas saista indivīdu apdāvinātības un karjeras izvēles tēmas. Runātājs apsprieda līdzības starp apdāvinātības pētījumiem un karjeras izvēles pētījumiem, īpašu uzmanību pievēršot daudzveidīgā potenciāla jēdzienam. Pētījumu stratēģijas mērķis ir izveidot vienotu teorētisko modeli, kas aplūkotu karjeras izvēles problēmas indivīdiem ar daudzveidīgu potenciālu, veidojot pamatu diagnostikas un konsultēšanas instrumentu piemērošanai darbā ar indivīdiem, kuriem ir grūtības veikt karjeras izvēli. 

Pētnieces Rita Zarbo un Paola Magnano pārstāvēja Itālijas Enna Kore universitāti ar referātu “Karjeras konsultācijas tiesu sistēmā: līdzsvarota laika perspektīva”. Tika prezentēta karjeras konsultāciju metode darbam ar bijušajiem ieslodzītajiem, kas darba tirgū ir īpaši neaizsargāta grupa. Metode pamatota līdzsvarotas laika perspektīvas teorijā, jo laika orientācijas loma ir būtiska šīs grupas karjeras attīstībā. Ar strukturētas intervijas palīdzību, izmantojot darba lapu, kurā konsultējamais vizualizē savas domas, tiek konstatētas attīstības vajadzības un ir iespējams veiksmīgāk atlasīt atbalsta pasākumus.

P. Magnano arī referēja par tēmu “Karjeras konsultācijas, kuru mērķis ir iekļaušana: iespējas un šķēršļi intervencēs cilvēkiem ar ieslodzījuma pieredzi”. Galvenā uzmanība tika pievērsta karjeras konsultēšanas intervencēm personām pēc ieslodzījuma, uzsverot nepieciešamību ņemt vērā kultūras, kontekstuālo un psihosociālo faktoru sarežģīto mijiedarbību karjeras attīstībā. Standartizēti instrumenti un masveida pieeja nav iedarbīgi šajā mērķauditorijā. Itālijas kolēģi ir izvērtējuši vairākas metodes, kas būtu noderīgas kvalitatīvu individualizētu pakalpojumu sniegšanai.

Karjeras konsultantu tālākizglītība

Padujas Universitātes pētnieku grupa, kuru pārstāvēja Maria Cristina Ginevra, prezentēja savu skatījumu uz karjeras atbalsta profesionāļu izglītību un tās saistību ar kvalitatīvu nākotni ikvienam un sabiedrības labklājību. Referātā tika apspriesta karjeras profesionāļu pieaugošā loma mainīgajā pasaulē, uzsverot augstas kvalitātes pēcdiploma kursu nozīmi speciālistu sagatavošanai darbam ar arvien biežāk sastopamiem karjeras attīstības šķēršļiem. Prezentācijā M.C.Ginevra iepazīstināja ar kursu "Karjeras atbalsts un karjeras konsultācijas iekļaušanai, ilgtspējai un sociālajam taisnīgumam" 10 Eiropas kredītpunktu apjomā un apsprieda tā ietekmi uz karjeras profesionāļu kritisko domāšanu un karjeras pedagoģijas prasmēm, iekļaujot sociālā taisnīguma un ilgtspējības perspektīvas.

Somijas lietišķo zinātņu universitāti JAMK pārstāvēja Pasi Savonmäki, Päivi Kauppila, Riikka Michelsson, un Seija Koskela. Pētnieku grupa iepazīstināja ar eksperimentālu tālākizglītības kursu 15 ECTS apjomā jaunatnes karjeras atbalsta pakalpojumu koordinatoriem. Somijas karjeras atbalsta pakalpojumi NEET jauniešiem paredz dažādu speciālistu iesaisti, tādēļ nozīmīga loma ir pakalpojumu koordinatoram, kurš var palīdzēt jauniešiem saņemt nepieciešamo palīdzību. Taču līdz šim nav bijusi mācību programma, kas ietvertu koordinatoriem nepieciešamās zināšanas un prasmes. Kurss tika izstrādāts Erasmus+ stratēģiskas partnerības projekta ietvaros, sadarbojoties ar partneriem Dānijā, Somijā, Lietuvā un Zviedrijā. Izstrādātā programma sastāv no četriem moduļiem: vienas pieturas pakalpojumu centra izveide (5 ECTS), klientu centrēts pakalpojumu nodrošinājums (3 ECTS), starpdisciplināras komandas veidošana un vadīšana (4 ECTS), un ilgtspējīgu sadarbības tīklu izveide un uzturēšana (3 ECTS).

Karjeras veidošanas faktori

Doktors Dione Mifsud, Maltas Universitātes lektors uzstājās ar runu “Stāstījumi no karjeras jautājumiem: karjeras lēmumi un tas, ko klientu stāsti mums māca”. Prezentācijā tika apspriests, kā reālās dzīves notikumi un personīgā pieredze veido karjeras lēmumus. Tajā tika izmantoti reāli stāsti, lai ilustrētu, kā cilvēki var izvēlēties karjeru, pamatojoties uz dzīves notikumiem, un kā konsultācijas var palīdzēt viņiem orientēties karjeras trajektorijās.

Francesca Bozzolan un Lea Ferrari no Padujas Universitātes Itālijā pētīja faktorus, kuri ietekmē noturību darbā, kā arī saistību starp šiem faktoriem, autentiskumu darbā, fizisko darba vidi un darbinieku labbūtību. Pētnieces ir izstrādājušas mērījumu skalu, kurā sasaistītas autentiskuma, fiziskās vides un karjeras pielāgošanās spēju lomas karjeras ilgtspējā. Skala spēj prognozēt karjeras ilgtspēju, apvienojot indivīda personības un vides faktorus.

Teresa Maria Sgaramella no Padujas Universitātes Itālijā apsprieda līdzsvarotas laika perspektīvas (Balanced Time Perspective – BTP) koncepciju un tās ietekmi uz labbūtību un karjeras attīstību. Viņa uzsvēra BTP nozīmi karjeras konsultēšanā, īpaši personām ar sarežģītiem dzīvesstāstiem. Dažādu gadījumu analīzes rezultātā ir atklātas konsultējamo atbalsta vajadzības un ieteikumi karjeras izglītības un konsultēšanas pasākumiem.

3.3. DARBNĪCAS

Anne Chant no Kenterberijas Kraistčērčas universitātes Apvienotajā Karalistē apsprieda bēgļu, patvēruma meklētāju un migrantu karjeras konsultāciju vajadzības. Darbnīcā galvenā uzmanība tika pievērsta valodas lomas nozīmei integrācijā darba tirgū. Dalībniekiem bija iespēja trenēt empātiju, iejūtoties klientu lomā, ar praktiskiem vingrinājumiem.

Valbona Raci un Edona Turtulla-Rada prezentēja semināru par pārmaiņu teoriju karjeras pakalpojumu ieviešanā profesionālās izglītības iestādēs Kosovā. Lektores atklāja, kā standartizēti karjeras izglītības pakalpojumi tika integrēti profesionālās izglītības sistēmā un nostiprināti ar sekundārajiem tiesību aktiem, lai audzēkņiem nodrošinātu ilgtspējīgus un kvalitatīvus karjeras pakalpojumus.

Gideon Arulmani piedāvātajā seminārā ar nosaukumu "Es ticu" tika apspriests, kā karjeras uzskati ietekmē karjeras lēmumus. Darbnīcā tika demonstrētas metodes, lai palīdzētu indivīdiem apzināties savus karjeras uzskatus un to ietekmi uz karjeras attīstību.

Yvor Broer vadītajā seminārā "Novērtējoša pieeja darbā ar iemācīto bezpalīdzību" tika pētītas metodes, kā risināt iemācīto bezpalīdzību karjeras konsultāciju kontekstā.

**

Informāciju sagatavoja: Ilze Astrīda Jansone, VIAA, Euroguidance programmas vadītāja, 2023 Izmantotie attēli: (c) Liepājas Izglītības pārvalde un NICE FOUNDATION

4. Noslēdzies "EuroSkills Gdansk 2023"

Eiropas nozīmīgākais notikums jaunajiem profesionāļiem – konkurss EuroSkills Gdansk 2023 jau noslēdzies, paši labākie noskaidroti, medaļas sadalītas un var sākt gatavoties nākošajam jauno profesionāļu konkursam, kas būs WorldSkills Lyon 2024. Lai arī sākotnēji Eiropas jauno profesionāļu konkursa EuroSkills 2023 norise bija plānota Sanktpēterburgā, Krievijā, tās uzsāktā kara pret Ukrainu dēļ norises vieta tika mainīta uz Gdaņsku, Polijā, kas izvirzīja savu kandidatūru konkursa organizēšanai. EuroSkills Gdansk 2023 pulcēja vairāk nekā 600 jaunos profesionāļus no 32 Eiropas valstīm, tostarp arī 9 konkursantus no Latvijas. 

Latvijas konkursanti par Eiropā augstākajām godalgām cīnījās šādos prasmju konkursos: Viesu uzņemšana (Hotel Reception), Grafiskā dizaina tehnoloģijas (Graphic Design Technology), Mēbeļu galdniecība (Cabinetmaking), Ēdienu gatavošana (Cooking), Restorāna pakalpojumi (Restaurant Service), Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (ICT Specialists), Smago spēkratu tehnoloģijas (Heavy Vehicle Technology) un Web tehnoloģijas (Web Technologies). 3 konkursa dienās tika noskaidroti labākie jaunie profesionāļi 43 dažādos prasmju konkursos.

Par spīti dažādiem izaicinājumiem konkursantu gatavošanās laikā, kā arī ievērojamo konkurenci un augstākā līmeņa profesionālām prasībām, Latvijas komanda mājās ir atvedusi izcilības medaļu Web tehnoloģijās, kuru ieguva Rīgas Valsts tehnikuma audzēknis Renārs Gausiņš. Taču jāuzslavē arī Valdemārs Šperbergs, Miks Mednis, Sāra Tomsone, Matīss Vaivods, Māris Jākabsons, Enija Luīze Štokmane, Līga Ziediņa un Jekaterina Jepifanova, kuri tikai par dažiem punktiem atpalika no izcilības medaļām. 

Latvijas komandas dalībnieki ir guvuši milzīgu pieredzi, pildot augstākās sarežģītības uzdevumus ierobežotā laika posmā un sīvā konkurencē, vienlaikus pārbaudot arī savu psiholoģisko noturību paaugstināta stresa apstākļos. Dažiem no konkursantiem sasniegtais rezultāts ir kalpojis par atspēriena punktu, lai novērtētu savas spējas citu valstu konkursantu vidū un pierādītu, ka viņš vai viņa var paveikt vēl vairāk, vēl ātrāk. Tomēr visu laiku jāpatur prātā sen pierādīta patiesība – lai arī cik talantīgs un spējīgs tu būtu, stress un bailes pieļaut kļūdas komplektā ar pastāvīgo laika trūkumu, ne reizi vien ir “salauzis” pat pašus labākos konkursantus. Tādēļ joprojām intensīvajā gatavošanās procesā starptautiskajiem konkursiem tiek pilnveidotas ne tikai katra Latvijas konkursanta profesionālās prasmes, bet tiek trenēta arī psiholoģiskā noturība un sadarbība komandā.

Lai arī šis konkurss nav Latvijas komandai bijis medaļām bagāts, tas ir devis neizmērojamu pieredzi jaunajiem profesionāļiem, kas noderēs gan viņu turpmākajās darba gaitās vai mācībām, gan arī gatavojoties nākamajiem izaicinājumiem dažādos profesionālos konkursos. Latvijas komanda ar saviem rezultātiem jau kuro reizi pierāda, ka mēs esam komanda, ar kuru mūsu sāncenšiem ir un būs jārēķinās, jo- “Uzvar darītājs”!

**

Informāciju sagatavoja: Jānis Veinbergs, VIAA, 2023
Izmantotie attēli: (c) VIAA Flickr galerija