2. Aptauja - Vecāku izpratne par karjeras attīstības atbalstu jauniešiem Latvijā

Rita Burceva

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte




Vecāki un izglītības iestādes

Vecāki un izglītības iestādes Mūsdienu dinamiskajā pasaulē pastāvīga parādība ir nemitīgas izmaiņas, kas rada stresu. Izmaiņu pēdējā laikā bijis daudz, un tās bijušas nozīmīgas – Covid-19 pandēmija, karš Ukrainā, ekonomiskā krīze. Tas viss atstāj savu ietekmi, bet būtiski arī tas, kā cilvēki šādus izaicinājumus uztver. Pārmaiņas ietekmē arī jauniešu ikdienu, viņu intereses un izpratni par dzīves plānošanu, kā arī saikni ar eventuālo profesiju. 

Jau bērnībā tiek apgūti savstarpējo attiecību veidošanas pamati, veidojas attieksme pret darbu kopumā, parādās pirmā interese par konkrētām nodarbēm – zīmēšanu, lasīšanu, fantazēšanu, fiziskām aktivitātēm vai citām laika pavadīšanas formām. Un ģimenei, tās iekšējai struktūrai, finansiālajām iespējām, saskarsmes un attiecību īpatnībām, vērtībām ir būtiska loma šo bērna interešu attīstības ietekmēšanā. Turpmākajā dzīvē ģimenes vides īpatnības ietekmē arī jaunieša profesijas un karjeras izvēli. 

Izglītības iestādēm un vecākiem ir nozīmīga loma karjeras izvēlē un jauniešu karjeras vadības prasmju apguvē. Ir svarīgi, lai abas puses (vecāki un izglītības iestādes) savstarpēji sadarbotos, lai palīdzētu jauniešiem izdarīt saprātīgas izvēles, kas ietekmēs visu viņu turpmāko dzīvi. Jautājuma aktualitāte saistīta ar nestrukturētiem pedagogu novērojumiem un viedokli, ka vecākiem nereti trūkst pietiekamas izpratnes par to, kādu karjeras attīstības atbalstu jaunieši saņem izglītības iestādēs. 

Līdz ar to VIAA karjeras atbalsta nodaļa ir veikusi aptauju, lai noskaidrotu vecāku izpratni par to, kādu karjeras attīstības atbalstu jaunieši saņem Latvijas vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs. Aptaujas jautājumi bija saistīti gan ar izglītības iestāžu, gan pašu vecāku ieguldījumu karjeras attīstības atbalstā jauniešiem. Aptaujā piedalījās 4785 bērnu un jauniešu vecāki, tika aptverti visi Latvijas novadi un lielākās pilsētas. Tādējādi arī iegūtie dati uzskatāmi par pietiekami reprezentatīviem.