3. Latvijas jauno profesionāļu augstie panākumi konkursā "WorldSkills Competition 2022 Special Edition"

Jānis Veinbergs

VIAA Profesionālās meistarības konkursu nodaļas

vecākais eksperts




Covid-19 pandēmijas dēļ pasaulē ievērojamākais jauno profesionāļu meistarības konkurss WorldSkills Competition 2022 šogad norisinājās īpašā formātā. Lai arī sākotnēji tā norise bija paredzēta Šanhajā, Ķīnā, Covid-19 pandēmijas radīto apstākļu dēļ konkurss Šanhajā tika atcelts un tā vietā 15 WorldSkills dalībvalstis (Austrija, Kanāda, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Koreja, Luksemburga, Zviedrija, Šveice, Apvienotā Karaliste un ASV) uzņēmās 62 prasmju konkursu organizēšanu pie sevis laikā no 2022. gada 7. septembra līdz 2022. gada 26. novembrim. Ņemot vērā šī konkursa rašanās un organizēšanas unikalitāti, tam tika dots nosaukums “WorldSkills Competition 2022 Special Edition”. Tomēr, konkursa īpašās versijas nosaukums nemazināja šī konkursa svarīgumu un atbildību, jo tajā piedalījās vairāk nekā 1000 jauno profesionāļu no kopumā 54 dalībvalstīm, tostarp arī 9 konkursanti no Latvijas. Latvijas konkursanti par pasaulē augstākajām godalgām cīnījās šādos prasmju konkursos: Viesu uzņemšana (Hotel Reception), Grafikas dizains (Graphic Design Technology), Galdniecība (Joinery), Mēbeļu galdniecība (Cabinetmaking), Skatlogu noformēšana (Visual Merchandising), Friziera darbi (Hairdressing), Kravu pārvadājumi (Freight Forwarding), Smago spēkratu tehnoloģijas (Heavy Vehicle Technology) un Web tehnoloģijas (Web Technologies). 

Neskatoties uz izaicinājumiem gatavošanās laikā, kā arī sīvo konkurenci un augstākā līmeņa profesionālām prasībām, mūsu komanda mājās ir atvedusi sudraba medaļu Smago spēkratu tehnoloģijās, kuru ieguva Rinalds Vanters, bronzas medaļu Skatlogu noformēšanā, kuru ieguva Kitija Kozule, un izcilības medaļu Grafikas dizainā, kuru ieguva Edgars Ancītis. Tāpat jāuzslavē Daniela Līva Ozoliņa, Roberts Karpinskis, Ditmārs Voitiņš, Kristers Oldbergs, Aleksis Šteinburgs un Rainers Rozenfelds, kuri tikai par dažiem punktiem atpalika no godalgotajām vietām. 

Taču, neskaitot šīs augstākā novērtējuma medaļas, katrs no konkursantiem ir ieguvis ar medaļām un skaitļiem neizmērāmu pieredzi, pildot augstākās sarežģītības uzdevumus ierobežotā laika posmā un sīvā konkurencē, vienlaikus pārbaudot arī savu psiholoģisko noturību paaugstināta stresa apstākļos. Salīdzinājumam varu teikt, ka viena lieta ir izgatavot mēbeli no sagatavēm nesteidzīgi, piemēram, nedēļas laikā, kur katram solim tev ir pietiekams laiks aprēķiniem, mērījumiem un izpildei, bet cita lieta, kad tev tas ir jāizpilda 22 stundu laikā, kurā fiziski nav laika septiņas reizes nomērīt un tikai tad zāģēt vai urbt. Turklāt to visu darīt ar acs kaktiņu redzot, cik daudz jau ir paspējis paveikt konkurents no citas valsts. Tā vien šķiet, kas tad tur – ņem un dari! Taču, lai arī cik talantīgs un spējīgs tu būtu, stress un bailes pieļaut kļūdas komplektā ar pastāvīgo laika trūkumu, ne reizi vien ir “salauzis” pat pašus labākos konkursantus. Tieši tāpēc katra Latvijas konkursanta gatavošanās procesā tiek pilnveidotas ne tikai profesionālās prasmes, bet tiek trenēta arī psiholoģiskā noturība un darbs komandā, jo šajos prasmju konkursos ir arī tādi konkursi, kuros darba uzdevums ir jāveic komandai, kas sastāv no diviem konkursantiem. 

Aplūkojot Latvijas komandas sniegumu un prasmju līmeni “WorldSkills Competition 2022 Special Edition”, droši varam apgalvot, ka mēs piederam pie pasaules augstākā līmeņa. To esam pierādījuši ne reizi vien jau kopš 2010. gada, kad Latvijas komanda pirmo reizi piedalījās starptautiskajā jauno profesionāļu prasmju konkursā. 


Tieši tāpēc aicinu ikvienu skolēnu un jaunieti sekot zemāk norādītajiem soļiem: 

  1. sākotnēji iepazīt dažādas profesijas nacionālā konkursa SkillsLatvia laikā;
  2. apsvērt sev tīkamās profesijas apguvi kādā no Latvijas profesionālās izglītības iestādēm;
  3. pašam piedalīties nacionālajā jauno profesionāļu konkursā SkillsLatvia un cīnīties par iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajos prasmju konkursos, gūstot neatkārtojamu pieredzi, pozitīvas emocijas un, iespējams, kādu no medaļām, jo “Uzvar darītājs”!

Konkursa WorldSkills Competition 2022 Special Edition fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontā

**

Rakstu sagatavoja: VIAA vecākais eksperts Jānis Veinbergs, 2022. gads