1. Karjeras atbalsta projekts tuvojas noslēgumam

1.3. Projekta rezultātu ietekmes izpēte un ilgtspējas novērtējums

Lai veiktu plašāku Projekta rezultātu ietekmes izpēti, 2022. gada pavasarī tika veikta plaša izglītojamo un vecāku aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 14 tūkstoši izglītojamo vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs un gandrīz 5000 skolēnu vecāku, bet rudenī – Projekta rezultātu ilgtspējas novērtēšana. Novērtējums balstās 4 ilgtspējas kritērijos: 

  1. Izglītības iestādē ir izstrādāta karjeras izglītības programma un karjeras attīstības atbalsta pasākumu plāns. 
  2. Karjeras izglītība tiek integrēta izglītības iestādē īstenoto mācību, audzināšanas un interešu izglītības programmu saturā. 
  3. Izglītojamajiem tiek sniegta vispusīga karjeras informācija, tiek organizēti karjeras attīstības atbalsta pasākumi visām izglītojamo vecumgrupām. 
  4. Izglītības iestāde nodrošina iespēju ikvienam izglītojamam saņemt atbalstu individuālu un grupu karjeras konsultāciju veidā. 

Sadarbības partneri iesniedza detalizētu informāciju anketas veidā, tādejādi iezīmējot vispārēju priekšstatu par karjeras attīstības atbalstu izglītības iestādēs nākotnē. Apkopojot ilgtspējas anketās sniegtās atbildes, redzams, ka pašvaldības un skolas ir novērtējušas Projekta ieguvumus un iespēju robežās turpina karjeras atbalsta darbu, tostarp rodot iespēju arī apmaksātam pedagoga konsultanta darbam. 

Pēc Projekta 380 izglītības iestādēs turpinās darbs karjeras attīstības atbalsta sniegšanā atbilstoši minētajiem kritērijiem. Rezultātā aptuveni pusē no visām izglītības iestādēm karjeras attīstības atbalsta sistēma ir ieviesta, tomēr saglabājas aktuāla nepieciešamība iegūtās zināšanas, resursus un pieredzi pārnest arī uz pārējām izglītības iestādēm. Vajadzību pēc regulāra metodiska atbalsta ir novērtējušas gan pašvaldības, gan pedagogi karjeras konsultanti, saredzot gan nākotnē vēl darāmos darbus un aktualitātes izglītībā, darba tirgū, gan turpmāko izaicinājumu – karjeras izglītības integrēšanu mācību saturā.

**

Rakstu sagatavoja: VIAA Karjeras atbalsta nodaļas vecākās ekspertes Ieva Rozenkalne un Linda Kapteine, 2022. gads.