5. Cerība nenoteiktības laikmetā - starptautisks metodiskais seminārs CBS Riga 2022

Starptautisks metodiskais seminārs “CBS Riga 2022” - Cerība nenoteiktības laikmetā

No 2022. gada 7. līdz 9. novembrim Rīgā norisinājās Valsts izglītības attīstības aģentūras administrētās Euroguidance programmas pirmais pārrobežu metodiskais pieredzes apmaiņas seminārs karjeras speciālistiem CBS Riga 2022, kas veltīts aktuālai tēmai “Cerība nenoteiktības laikmetā un notika angļu valodā (sk. semināra programmu). Ar pieredzi dažādu karjeras atbalsta pasākumu īstenošanā dalījās desmit valstu karjeras speciālisti, pārstāvot Austriju, Čehiju, Horvātiju, Latviju, Portugāli, Serbiju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju un Vāciju.

Semināra ievadlekciju un nodarbību vadīja pasaulē atzītais teorijas “Cerība darbībā” (Hope-Action Theory) pamatlicējs, Britu Kolumbijas universitātes emeritus profesors Normans Amundsons (Kanāda). Semināra praktiskās darbnīcas par metodēm un pieejām, kas piemērotas skolēniem, jauniešiem, pieaugušajiem, pašiem karjeras konsultantiem un skolotājiem, vadīja karjeras atbalsta speciālisti no deviņām valstīm. Darbnīcās skaidroja un risināja dažādus psiholoģiskos un praktiskos šķēršļus, kas kavē karjeras plānošanu un iekļaušanos mācībās vai darba tirgū (sk. darbnīcu aprakstus angļu valodā). Darbnīcu vadītāji iepazīstināja ar paņēmieniem, kā stiprināt klientu un speciālistu psiholoģisko noturību, pārliecību par savām spējām un iespējām. Tika pilnveidotas arī lēmumu pieņemšanas un problēmu risināšanas prasmes un skaidrots, kā iedrošināt nebaidīties no nezināmā un kā iesaistīt un motivēt sadarbības partnerus atbalsta sniegšanāDarbnīcās speciālisti varēja dalīties ar pieredzi dažādu karjeras atbalsta pasākumu īstenošanā, kā arī iedvesmoties no citu valstu labās prakses piemēriem, tādējādi īstenojot pieredzes pārnesi.

Pasākumā piedalījās un varēja apmainīties ar darba pieredzi arī Latvijas karjeras atbalsta speciālisti. Turklāt, Latvijas eksperte – Rīgas Tehniskās universitātes psiholoģe, lektore un metodes autore Viktorija Gaina vadīja darbnīcu "Let’s play! Metaphorical cards as a tool of resource exploration" par metaforiski asociatīvo kāršu izmantošanu (sk. prezentāciju).


Šis bija pirmais šāda veida metodiskais seminārs, kas organizēts sadarbībā ar Euroguidance tīkla ārvalstu centriem, kas piedalās pārrobežu semināru (Cross Border Seminar, CBS) darba grupā. Latvijas Euroguidance centrs paredz arī turpmāk piedalīties starptautiskajos pārrobežu semināros un organizēt Latvijas pārstāvju dalību tajos.

Semināra attēlu galerija aplūkojama VIAA Flick kontā.

**

Rakstu sagatavoja: VIAA vecākais eksperts Ralfs Spāde, 2022.gads.