6. Projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” noslēguma konference

Rita Burceva

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte






2022.gada 1.decembrī Latvijas Universitātes Zinātņu mājā Torņakalnā pulcējās ESF projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” komanda, Latvijas pedagogi karjeras konsultanti, sadarbības partneru projekta koordinatori un citi pašvaldību un PIKC pārstāvji, lai konferencē “Sadarbība kā virzītājspēks karjeras atbalsta ilgtspējai” uzklausītu ziņojumu par sasniegtajiem rezultātiem un diskutētu par izveidotās karjeras attīstības atbalsta sistēmas turpmāko attīstību. Konferencē piedalījās vairāk nekā 220 dalībnieki, nodrošinot pārstāvniecību no gandrīz visām Latvijas pašvaldībām.
Banku augstskolas rektore Līga Peiseniece, uzstājoties konferencē, aktualizēja jautājumu par vērtībās un prasmēs balstītu karjeru, kas vienlaikus būtu arī ilgtspējīga. Par tādu karjeru, kas dotu iespēju darbiniekam būt apmierinātam ar darba saturu un apstākļiem, dažādiem dzīves aspektiem, justies veselam un laimīgam. Ilgtspējīga karjera apvieno sevī produktivitāti (nodarbinātības saturs, sniegums), veselību (fizisko, garīgo) un labbūtību (apmierinātība ar dzīvi, panākumi karjerā).
LDDK pārstāvis Rihards Blese iepazīstināja konferences viesus ar virzieniem, kādos strādā šī organizācija, veicinot sinerģiju starp uzņēmumiem un izglītības iestādēm: koordinē 11 Nozaru ekspertu padomes, iesaista uzņēmumus prakšu un darba vidē balstītu mācību īstenošanā, izglītības programmu licencēšanā un akreditācijā, profesiju standartu un eksāmenu satura izstrādē, iesaistās būtiskākajos izglītības un nodarbinātības politikas plānošanas pasākumos, pārstāv darba devējus ministrijās, Saeimā, MK u.c. LDDK arī turpmāk apņemas iesaistīties mūžizglītības attīstībā, nozarēm būtiskās aktivitātēs un projektos, veicināt prasmju konkursu pastāvēšanu, sekmēt labās prakses piemēru (izglītības iestāžu un uzņēmumu sadarbība) publicitāti.
Ieskatu Rīgas vispārējās izglītības iestāžu Karjeras izglītības atbalsta centru darbībā sniedza Daina Romanovska, kas strādā vienā no šiem centriem – Teikas vidusskolā. Centru darbības mērķis ir skaidri definēts – veicināt metodisko, informatīvo un konsultatīvo atbalstu pedagogiem karjeras konsultantiem un karjeras attīstības atbalsta koordinatoriem Rīgas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs. Tas dod zināmu pārliecību par konkrētas pašvaldības spēju uzņemties atbildību par projekta rezultātu ilgtspējas uzturēšanu arī nākotnē.
Rūpīgs un sistemātisks darbs karjeras atbalsta veicināšanai notiek arī citās pašvaldībās. Konferencē par to runāja arī Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Liepājas pilsētas Izglītības pārvalde" vadītāja Kristīne Niedre-Lathere un Tukuma novada Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece, projekta koordinatore Marita Bērziņa, daloties ar panākumiem un rūpēm, sasniegumiem un turpmākajiem plāniem šajā jomā.
Ivars Svilāns, Nacionālās informācijas aģentūras LETA Datu pakalpojumu attīstības vadītājs, savā prezentācija aicināja pievērst uzmanību vairākiem aspektiem, kas kļūst svarīgi, informējot sabiedrību par karjeras atbalsta aktualitātēm vai piedāvājot sadarbību, izmantojot dažādus informācijas nodošanas kanālus. Sabiedriskās attiecības ir jebkura projekta nozīmīga sastāvdaļa, un ar šo prezentāciju pedagogi karjeras konsultanti ieguva papildus instrumentus mērķtiecīgākas komunikācijas veidošanai ar jauniešiem, viņu ģimenēm, uzņēmējiem arī turpmāk, pēc projekta noslēguma.
Projektu no 2016. līdz 2022.gadam īstenoja VIAA ar mērķi uzlabot pieeju karjeras attīstības atbalstam vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs.

Konferences "Sadarbība kā virzītājspēks karjeras atbalsta ilgtspējai" fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontā.

**
Rakstu sagatavoja: VIAA Karjeras atbalsta nodaļas vecākā eksperte Rita Burceva, 2022. gads.