1. Godināti karjeras atbalsta balvas 2023 laureāti

1.5. Agnese Metuzāle

Nodarbinātības Valsts aģentūras Talsu filiāles karjeras konsultante Agnese Metuzāle ir iniciējusi nepieciešamību sabiedrību iepazīstināt ar aktualitātēm darba tirgū un īpaši apzināt to prasmju “grozu”, kas nepieciešams ikvienam, lai konkurētspējīgs iekļautos darba tirgū.

Agneses iniciatīva rezultējusies kā tiešsaistes meistarklase ar teoriju un praktiskiem uzdevumiem. Meistarklase bija pieejama ikvienam interesentam darbaspējas vecumā - gan darba meklētājiem, gan nodarbinātajiem, gan darba devējiem, gan izglītojamajiem, gan speciālistiem karjeras jautājumos. Kopā 50 dalībnieki no visas Latvijas ieguva informāciju un pilnveidoja savas praktiskās zināšanas par prasmju profilu, kurš ir nozīmīgs ne tikai, lai profesionāli veiktu savu darbu, bet arī, lai izvirzītu un sasniegtu jaunus profesionālos izaicinājumus.

Meistarklasē dalībnieki uzzināja par prasmēm, kurām ne tikai jāpiemīt katram indivīdam, bet arī par aktuālajām prasmēm, ko sagaida darba devēji. Prasmes tika skatītas arī mūžizglītības kontekstā, gan arī analizētas ar Nodarbinātības valsts aģentūras Darba tirgus prognožu rīka palīdzību, kurā viena no sadaļām ir prasmju prognozes. Ar praktiskiem uzdevumiem meistarklases dalībniekiem tika dota iespēja apzināt sev piemītošās prasmes, saprast to nozīmi saistībā ar savu profesionālo karjeru.

Meistarklase akcentēja Eiropas Prasmju gada un šobrīd aktuālo tendenci – prasmju pilnveidošanas nozīmi uzņēmējdarbības un profesionālās izglītības aspektā, kā arī izpratnes veidošanu par savu prasmju apzināšanas būtiskumu, lai veiksmīgi iekļautos darba tirgū, mazinot uzsvaru uz noteiktas profesijas izvēli, bet izceļot prasmju nozīmīgumu konkurētspējas kontekstā.

Agnese Metuzāle, strādājot kā karjeras konsultante ir izrādījusi iniciatīvu, aktivitāti un radošumu papildus saviem darba pienākumiem, darbojoties Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras konsultāciju metodiskajā darba grupā, kurā ir izstrādājusi jaunas prezentācijas un idejas grupu karjeras konsultācijām. Nepārtraukti piedalās Latvijas Karjeras attīstības un atbalsta asociācijas pasākumos, pilnveidojot savas profesionālās zināšanas karjeras konsultēšanā, kā arī ir vadījusi Nodarbinātības valsts aģentūras tiešsaistes meistarklasi Eiropas Prasmju gada ietvaros - pirmo reizi pievēršot sabiedrības uzmanību terminam “nodarbināmības prasmes”, ko pētījusi arī savā maģistra darbā.
**
Informāciju sagatavoja: Ināra Punkstiņa, VIAA, 2023
Izmantotie attēli: (c) VIAA Flickr galerija