3. Pasaules karjeras atbalsta eksperti tiekas Liepājā

3.2. REFERĀTI

Karjeras izglītība un karjeras vadības prasmju attīstība

Thomas Kurrle un kolēģi no Institut für angewandte Beratungswissenschaften GmbH, (Vācijas Konsultēšanas lietišķās zinātnes institūts), prezentēja projektu "WARBEKi". Projekts ir vērsts uz agrīno pirmsskolas izglītību, kas saistīta ar darba pasaules uztveri. Tā mērķis ir pievērst bērnu uzmanību darba pasaulei, nevirzot viņus uz konkrētām profesijām. Speciālisti ir secinājuši, ka ģimenē bērni piedzīvo ar darbu saistītas bailes un stresu, kā arī idejas par prestižu vai sapņu karjeru. Pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem ir jāspēj atpazīt šādas situācijas, lai palīdzētu bērniem veidot līdzsvarotu attieksmi, kas palīdz adaptēties skolā. Prezentācijā tika apspriesti projekta mērķi un mācību programmas izstrāde pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu un vadītāju izglītošanai.

Laurent Sovet un kolēģi no Parīzes Cité universitātes Francijā iepazīstināja ar jaukta tipa izlaušanās spēles izmantošanu karjeras izglītībai vidusskolā. Francijas pavasara karjeras nedēļas ietvaros tika novadīta spēle, kurā jaunieši palīdz populāram varonim “Brian” pildīt dažādus karjeras plānošanas uzdevumus, apmeklējot karjeras informācijas mājaslapas. Spēle ilgst divas stundas un tai seko stundu garas pārrunas ar skolēniem. Spēles mērķis ir motivēt skolēnus iesaistīties karjeras izglītības aktivitātēs, kā arī diagnosticēt skolēnu karjeras plānošanas prasmes, lai sniegtu atbalstu tiem, kuriem ir grūtības. Pētnieki apsprieda karjeras izglītības nozīmi un to, kā digitālās spēles var pozitīvi ietekmēt karjeras attīstību pusaudžu vidū.

Ar tiešsaistes mācību ietekmi uz karjeras vadības prasmēm iepazīstināja Igaunijas Tartu Universitātes pētnieces Triin Liin, Signe Reppo, un Lisette Laur. Masveida atvērtais tiešsaistes kurss (MOOC) sastāvēja no četrām tēmām: karjeras plānošana un tās nozīme, pašizpēte, informācija par iespējām, un plānošana un plānu īstenošana. Kursa uzdevumi ietvēra ierakstītu lekciju noklausīšanos, individuālos izpētes uzdevumus un zināšanu pārbaudes, kā arī karjeras plāna sastādīšanu un pilnveidi. Simtu četri tiešsaistes kursa dalībnieki un 40 kontrolgrupas dalībnieki novērtēja savas karjeras vadības prasmes tiešsaistes aptaujā pirms un pēc mācību kursa norises. Pirms kursa visiem studentiem bija samērā līdzīgs prasmju līmenis. Pēcaptauja liecināja par kursa pozitīvu ietekmi uz dalībnieku karjeras vadības prasmēm.

Karjeras atbalsts īpašām mērķauditorijām

Tillmann Grüneberg no Vācijas Lietišķās darba studiju universitātes HdBA Šverīnē iepazīstināja ar pētījumu stratēģiju, kas saista indivīdu apdāvinātības un karjeras izvēles tēmas. Runātājs apsprieda līdzības starp apdāvinātības pētījumiem un karjeras izvēles pētījumiem, īpašu uzmanību pievēršot daudzveidīgā potenciāla jēdzienam. Pētījumu stratēģijas mērķis ir izveidot vienotu teorētisko modeli, kas aplūkotu karjeras izvēles problēmas indivīdiem ar daudzveidīgu potenciālu, veidojot pamatu diagnostikas un konsultēšanas instrumentu piemērošanai darbā ar indivīdiem, kuriem ir grūtības veikt karjeras izvēli. 

Pētnieces Rita Zarbo un Paola Magnano pārstāvēja Itālijas Enna Kore universitāti ar referātu “Karjeras konsultācijas tiesu sistēmā: līdzsvarota laika perspektīva”. Tika prezentēta karjeras konsultāciju metode darbam ar bijušajiem ieslodzītajiem, kas darba tirgū ir īpaši neaizsargāta grupa. Metode pamatota līdzsvarotas laika perspektīvas teorijā, jo laika orientācijas loma ir būtiska šīs grupas karjeras attīstībā. Ar strukturētas intervijas palīdzību, izmantojot darba lapu, kurā konsultējamais vizualizē savas domas, tiek konstatētas attīstības vajadzības un ir iespējams veiksmīgāk atlasīt atbalsta pasākumus.

P. Magnano arī referēja par tēmu “Karjeras konsultācijas, kuru mērķis ir iekļaušana: iespējas un šķēršļi intervencēs cilvēkiem ar ieslodzījuma pieredzi”. Galvenā uzmanība tika pievērsta karjeras konsultēšanas intervencēm personām pēc ieslodzījuma, uzsverot nepieciešamību ņemt vērā kultūras, kontekstuālo un psihosociālo faktoru sarežģīto mijiedarbību karjeras attīstībā. Standartizēti instrumenti un masveida pieeja nav iedarbīgi šajā mērķauditorijā. Itālijas kolēģi ir izvērtējuši vairākas metodes, kas būtu noderīgas kvalitatīvu individualizētu pakalpojumu sniegšanai.

Karjeras konsultantu tālākizglītība

Padujas Universitātes pētnieku grupa, kuru pārstāvēja Maria Cristina Ginevra, prezentēja savu skatījumu uz karjeras atbalsta profesionāļu izglītību un tās saistību ar kvalitatīvu nākotni ikvienam un sabiedrības labklājību. Referātā tika apspriesta karjeras profesionāļu pieaugošā loma mainīgajā pasaulē, uzsverot augstas kvalitātes pēcdiploma kursu nozīmi speciālistu sagatavošanai darbam ar arvien biežāk sastopamiem karjeras attīstības šķēršļiem. Prezentācijā M.C.Ginevra iepazīstināja ar kursu "Karjeras atbalsts un karjeras konsultācijas iekļaušanai, ilgtspējai un sociālajam taisnīgumam" 10 Eiropas kredītpunktu apjomā un apsprieda tā ietekmi uz karjeras profesionāļu kritisko domāšanu un karjeras pedagoģijas prasmēm, iekļaujot sociālā taisnīguma un ilgtspējības perspektīvas.

Somijas lietišķo zinātņu universitāti JAMK pārstāvēja Pasi Savonmäki, Päivi Kauppila, Riikka Michelsson, un Seija Koskela. Pētnieku grupa iepazīstināja ar eksperimentālu tālākizglītības kursu 15 ECTS apjomā jaunatnes karjeras atbalsta pakalpojumu koordinatoriem. Somijas karjeras atbalsta pakalpojumi NEET jauniešiem paredz dažādu speciālistu iesaisti, tādēļ nozīmīga loma ir pakalpojumu koordinatoram, kurš var palīdzēt jauniešiem saņemt nepieciešamo palīdzību. Taču līdz šim nav bijusi mācību programma, kas ietvertu koordinatoriem nepieciešamās zināšanas un prasmes. Kurss tika izstrādāts Erasmus+ stratēģiskas partnerības projekta ietvaros, sadarbojoties ar partneriem Dānijā, Somijā, Lietuvā un Zviedrijā. Izstrādātā programma sastāv no četriem moduļiem: vienas pieturas pakalpojumu centra izveide (5 ECTS), klientu centrēts pakalpojumu nodrošinājums (3 ECTS), starpdisciplināras komandas veidošana un vadīšana (4 ECTS), un ilgtspējīgu sadarbības tīklu izveide un uzturēšana (3 ECTS).

Karjeras veidošanas faktori

Doktors Dione Mifsud, Maltas Universitātes lektors uzstājās ar runu “Stāstījumi no karjeras jautājumiem: karjeras lēmumi un tas, ko klientu stāsti mums māca”. Prezentācijā tika apspriests, kā reālās dzīves notikumi un personīgā pieredze veido karjeras lēmumus. Tajā tika izmantoti reāli stāsti, lai ilustrētu, kā cilvēki var izvēlēties karjeru, pamatojoties uz dzīves notikumiem, un kā konsultācijas var palīdzēt viņiem orientēties karjeras trajektorijās.

Francesca Bozzolan un Lea Ferrari no Padujas Universitātes Itālijā pētīja faktorus, kuri ietekmē noturību darbā, kā arī saistību starp šiem faktoriem, autentiskumu darbā, fizisko darba vidi un darbinieku labbūtību. Pētnieces ir izstrādājušas mērījumu skalu, kurā sasaistītas autentiskuma, fiziskās vides un karjeras pielāgošanās spēju lomas karjeras ilgtspējā. Skala spēj prognozēt karjeras ilgtspēju, apvienojot indivīda personības un vides faktorus.

Teresa Maria Sgaramella no Padujas Universitātes Itālijā apsprieda līdzsvarotas laika perspektīvas (Balanced Time Perspective – BTP) koncepciju un tās ietekmi uz labbūtību un karjeras attīstību. Viņa uzsvēra BTP nozīmi karjeras konsultēšanā, īpaši personām ar sarežģītiem dzīvesstāstiem. Dažādu gadījumu analīzes rezultātā ir atklātas konsultējamo atbalsta vajadzības un ieteikumi karjeras izglītības un konsultēšanas pasākumiem.