4. Noslēdzies "EuroSkills Gdansk 2023"

Eiropas nozīmīgākais notikums jaunajiem profesionāļiem – konkurss EuroSkills Gdansk 2023 jau noslēdzies, paši labākie noskaidroti, medaļas sadalītas un var sākt gatavoties nākošajam jauno profesionāļu konkursam, kas būs WorldSkills Lyon 2024. Lai arī sākotnēji Eiropas jauno profesionāļu konkursa EuroSkills 2023 norise bija plānota Sanktpēterburgā, Krievijā, tās uzsāktā kara pret Ukrainu dēļ norises vieta tika mainīta uz Gdaņsku, Polijā, kas izvirzīja savu kandidatūru konkursa organizēšanai. EuroSkills Gdansk 2023 pulcēja vairāk nekā 600 jaunos profesionāļus no 32 Eiropas valstīm, tostarp arī 9 konkursantus no Latvijas. 

Latvijas konkursanti par Eiropā augstākajām godalgām cīnījās šādos prasmju konkursos: Viesu uzņemšana (Hotel Reception), Grafiskā dizaina tehnoloģijas (Graphic Design Technology), Mēbeļu galdniecība (Cabinetmaking), Ēdienu gatavošana (Cooking), Restorāna pakalpojumi (Restaurant Service), Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (ICT Specialists), Smago spēkratu tehnoloģijas (Heavy Vehicle Technology) un Web tehnoloģijas (Web Technologies). 3 konkursa dienās tika noskaidroti labākie jaunie profesionāļi 43 dažādos prasmju konkursos.

Par spīti dažādiem izaicinājumiem konkursantu gatavošanās laikā, kā arī ievērojamo konkurenci un augstākā līmeņa profesionālām prasībām, Latvijas komanda mājās ir atvedusi izcilības medaļu Web tehnoloģijās, kuru ieguva Rīgas Valsts tehnikuma audzēknis Renārs Gausiņš. Taču jāuzslavē arī Valdemārs Šperbergs, Miks Mednis, Sāra Tomsone, Matīss Vaivods, Māris Jākabsons, Enija Luīze Štokmane, Līga Ziediņa un Jekaterina Jepifanova, kuri tikai par dažiem punktiem atpalika no izcilības medaļām. 

Latvijas komandas dalībnieki ir guvuši milzīgu pieredzi, pildot augstākās sarežģītības uzdevumus ierobežotā laika posmā un sīvā konkurencē, vienlaikus pārbaudot arī savu psiholoģisko noturību paaugstināta stresa apstākļos. Dažiem no konkursantiem sasniegtais rezultāts ir kalpojis par atspēriena punktu, lai novērtētu savas spējas citu valstu konkursantu vidū un pierādītu, ka viņš vai viņa var paveikt vēl vairāk, vēl ātrāk. Tomēr visu laiku jāpatur prātā sen pierādīta patiesība – lai arī cik talantīgs un spējīgs tu būtu, stress un bailes pieļaut kļūdas komplektā ar pastāvīgo laika trūkumu, ne reizi vien ir “salauzis” pat pašus labākos konkursantus. Tādēļ joprojām intensīvajā gatavošanās procesā starptautiskajiem konkursiem tiek pilnveidotas ne tikai katra Latvijas konkursanta profesionālās prasmes, bet tiek trenēta arī psiholoģiskā noturība un sadarbība komandā.

Lai arī šis konkurss nav Latvijas komandai bijis medaļām bagāts, tas ir devis neizmērojamu pieredzi jaunajiem profesionāļiem, kas noderēs gan viņu turpmākajās darba gaitās vai mācībām, gan arī gatavojoties nākamajiem izaicinājumiem dažādos profesionālos konkursos. Latvijas komanda ar saviem rezultātiem jau kuro reizi pierāda, ka mēs esam komanda, ar kuru mūsu sāncenšiem ir un būs jārēķinās, jo- “Uzvar darītājs”!

**

Informāciju sagatavoja: Jānis Veinbergs, VIAA, 2023
Izmantotie attēli: (c) VIAA Flickr galerija