3. CV VEIDOŠANA

3.4. CV uz vienas lapas

Darba devēji ir ļoti aizņemti, līdz ar to viņi novērtē to, ka CV ir īss un ātri izlasāms, tai pat laikā saturot būtisku informāciju par kandidāta darba pieredzi un izglītību. Līdz ar to, veidojot CV vēlams to iekļaut vienā lapā. Līdz ar to, lai saīsinātu CV, nepieciešams norādīt tikai pašu aktuālāko informāciju.

Pie izglītības un apmācības jānorāda tikai pēdējā iegūtā izglītība, vai tā, kas attiecas uz noteikto vakanci. Piemēram, ja kandidātam jau ir bakalaura un maģistra grāds, tad nav nepieciešams norādīt pamatizglītību un vispārējo/profesionālo vidējo izglītību. Tad, kad ir izveidots Europass profils, veidojot CV no profila, lietotājs var izvēlēties, kādu informāciju vēlas norādīt savā CV, ieķeksējot vai izķeksējot attiecīgu lauku.


Lai gan daudzi ieraksti pie darba pieredzes var liecināt par kandidāta plašo pieredzi, tomēr jāņem vērā, ka darba devējam būtiska ir tā pieredze, kas attiecas uz konkrēto vakanci. Līdz ar to ieteicams norādīt tikai pašu aktuālāko darba pieredzi.

Darba devējiem ir būtiskākas konkrētas prasmes nekā iegūtais grāds. Līdz ar to arī CV vajadzētu iekļaut dažādas prasmes. Piemēram, norādot digitālās prasmes, vēlams izvairīties no liekvārdības. Piemēram, tā vietā, lai teiktu: „Es protu izmantot „MS Word”, varētu norādīt tikai noteiktās programmas nosaukumu.

Ja nepieciešams visu informāciju norādīt uz vienas lapas, tad arī liela nozīme ir Europass CV veidnei. Lai gan visām veidnēm informācijas izkārtojums aizņem līdzīgu vietas daudzumu, tomēr, ja izvēloties kādu no veidnēm tikai dažas rindiņas teksta ieiet otrajā lapā, tad citas veidnes izvēle var ļaut satilpināt tekstu vienā lapā. Visvairāk vietu var ietaupīt izmantojot otro veidni. Nedaudz vairāk vietas aizņem ceturtā veidne, kamēr pirmā un trešā aizņem vienādu vietas daudzumu.


**


Materiālā iekļautajā piemērā izveidotais CV tieši ietilpst vienā lapā, izmantojot un sekojot padomiem, kas iepriekš tika norādīti par to, ko iekļaut no izglītības, darba pieredzes un prasmēm.


Jāņem vērā, ka ne vienmēr būs iespējams visu iekļaut vienā lapā. Piemēram, ja kandidātam ir daudz publikācijas vai viņš/-a ir piedalījies/-usies dažādos projektos, ko nepieciešams CV norādīt, tad informāciju nebūs iespējams saspiest vienā lapā, bet arī tādā jāparūpējas, lai pati būtiskākā informācija (darba pieredze, izglītība, prasmes) būtu vienā lapā.

Saite uz Europass platformu CV veidošanai - izvēlieties sev atbilstošo variantu "Veidot CV no mana profila" vai "Veidot jaunu CV".