2. Ārvalstu karjeras atbalsta speciālisti iepazīst karjeras atbalstu profesionālās izglītības iestādēs Latvijā

No 2024. gada 23. līdz 25. aprīlim Latvijā viesojās deviņi ārvalstu karjeras atbalsta speciālisti no Īrijas, Spānijas un Vācijas Academia tīkla mācību mobilitātes ietvaros, lai iepazītu karjeras atbalstu dažāda veida un specializācijas profesionālās izglītības iestādēs. Vizīti organizēja Euroguidance programma Latvijā sadarbībā ar Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociāciju (LKAAA).
Mācību vizītes Latvijā tēma 2024. gadā “Karjeras attīstības atbalsts profesionālās izglītības iestādēs” (sk. vizītes programmu angļu val.), kas deva iespēju paplašināt un stiprināt karjeras konsultantu zināšanas un kompetences jautājumos, kas skar karjeras atbalstu profesionālās izglītības iestādēs Latvijā.

Academia 2024 (Latvia)Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vecākā eksperte Jeļena Muhina viesiem sniedza ieskatu par profesionālās izglītības sistēmu Latvijā (sk. prezentāciju). Prezentācijā skaidrota profesionālās izglītības reforma un saistītās sistēmas izmaiņas, darba tirgus vajadzību iestrāde profesionālās izglītības programmās, absolventu monitoringa aspekti, kā arī Izglītības attīstības pamatnostādnes 2021.g - 2027. gadam. J. Muhina informēja par veicamajiem uzdevumiem profesionālajā izglītībā laika posmā no 2023. līdz 2025. gadam, t.sk. kuriem ir arī karjeras izglītības, informācijas un konsultāciju nodrošināšana jauniešiem un pieaugušajiem. Ņemot vērā valsts demogrāfiskos izaicinājumus, kas rada prasmju trūkumu, ir izvirzīts mērķis līdz 2027. gadam panākt vienādu izglītojamo skaitu vispārējās un profesionālajās vidējās izglītības programmās, kā arī paplašināt pieaugušo mācīšanās iespējas visos profesionālās izglītības līmeņos.

Euroguidance Latvija programmas vadītāja Ilze Astrīda Jansone informēja par karjeras attīstības atbalsta organizāciju izglītības sektorā, norādot uz valsts izvirzītajām prasībām izglītības iestāžu akreditācijai un karjeras vadības prasmju apguvei (sk. prezentāciju). I.A. Jansone ārvalstu karjeras konsultantus iepazīstināja ar ESF projekta "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" rezultātiem, karjeras atbalsta pasākumiem profesionālās izglītības iestādēs, kā arī karjeras atbalsta speciālistiem pieejamiem metodiskajiem resursiem.
LKAAA valdes priekšsēdētāja Inta Lemešonoka iepazīstināja viesus ar asociāciju un tās darbības virzieniem, sniedzot ieskatu asociācijas īstenotajās aktivitātēs (sk. prezentāciju). I. Lemešonoka savā prezentācijā akcentēja asociācijas biedru aktivitātes - dažādi metodiskie semināri un meistarklases, starptautiskais pārrobežu metodiskais seminārs, nacionālā konference, u.c.

Spānijas kolēģes Silvia Pina Arbiol un Loreto Gema Río Echevarría iepazīstināja ar karjeras atbalsta sistēmu Spānijā un savu izglītības iestāžu īstenotajām karjeras atbalsta aktivitātēm. Profesionālās izglītības un karjeras izglītības skolotāja Silvia Pina Arbiol sniedza ieskatu par Spānijas izglītības sistēmu, profesionālās izglītības iestāžu uzdevumiem un prezentēja valsts profesionālo koledžu CPIFP Pirámide. Tika izcelti divi karjeras izglītības moduļi (“iekārtošanās un noturēšanās darbā” un “uzņēmējdarbības vide”), kas paredzēti jauniešiem viņu karjeras atbalstam un karjeras vadības prasmju pilnveidei (sk. prezentāciju). Skolas karjeras atbalsta speciāliste vispārējās, profesionālās un speciālās izglītības iestādē IES Fernando Blanco Loreto Gema Río Echevarría sniedza ieskatu pārstāvētās izglītības iestādes īstenotajās profesionālajās un vispārējās izglītības programmās. Savā prezentācijā Spānijas kolēģe skaidroja, kā tiek organizēts skolēnu atbalsts skolā, akcentējot skolēnu sociālo labklājību un pakārtojot tam karjeras atbalstu. L. Gema Río Echevarría demonstrēja pašizpētes metodi, kas palīdz jauniešiem izzināt savas vērtības un saprast, kā dažādas vērtības sabiedrībā mijiedarbojas.   

Karjeras atbalsta speciālistiem bija iespēja apmeklēt Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu (RTRIT), tiekoties ar tehnikuma valdes locekli-direktore Ilzi Ločmani, Starptautiskās sadarbības centra vadītāju Zani Saukāni un karjeras izglītības vadītāju Artūru Hominu (sk. prezentāciju). Viesiem bija iespēja uzzināt par tehnikumā piedāvātajām profesionālās un pieaugušo izglītības programmām un karjeras attīstības atbalsta pakalpojumiem, tehnikuma starptautisko sadarbību, t.sk. Erasmus+, audzēkņu un pasniedzēju mobilitāti, kā arī ar tehnikuma audzēkņu dalību nacionālajos un starptautiskajos prasmju konkursos.

Īpašu interesi raisīja iespēja praktiski izmēģināt "Soft Skills Tree" galda spēli, ko RTRIT pedagogi izmanto darbā ar izglītojamajiem vispārīgo 21. gadsimta un karjeras prasmju attīstīšanai. Galda spēle ļauj jauniešiem aktivizēt un trenēt piecas vispārējās prasmes, kuras cieši saistītas ar izglītojamo karjeras attīstību un iekļaušanos starptautiskā vidē: sadarbība, spēja pārvarēt stresu, motivācija, mācīšanās vēlme, kritiskā domāšana. Šo spēli kā palīgrīku var izmantot audzinātāji audzināšanas stundās, kā arī skolotāji profesionālo priekšmetu ietvaros, darbojoties ar jauniešiem. Spēles mērķis ir veicināt vispārējo prasmju attīstību un sagatavot jauniešus darba tirgum, piedāvājot viņiem iespēju saskarties ar dažādiem izaicinājumiem un situācijām, kas attīsta šīs prasmes. Spēle izstrādāta Erasmus+ partnerības projekta ietvaros (plašāka informācija par spēli RTRIT mājaslapā šeit). 

Vācijas Valsts nodarbinātības aģentūras karjeras konsultanti Claudia Landau, Danica Junker, Lara Lienhard, un Harald Risse sniedza prezentāciju par mūžilga karjeras atbalsta organizāciju Vācijā un plašu karjeras atbalsta pasākumu klāstu dažādās Vācijas federālajās zemēs. Kolēģi atklāja, kā pārstāvēto federālo zemju ekonomiskais un ģeogrāfiskais stāvoklis ietekmē iedzīvotāju karjeras veidošanas iespējas un ieradumus. Prezentācijā Vācijas kolēģi īpaši akcentēja dažāda veida pieejamo atbalstu jauniešiem pirms darbā iekārtošanās. (sk. prezentāciju). Šāds atbalsts ietver vairākus virzienus: “Profesiju iepazīšana”, “Pašizpēte un karjeras plānošana”, “Darba tirgus iepazīšana” un “Atbalsta pasākumi, lai noturētos izglītībā”. Piedāvātais karjeras atbalsts tiek balstīts principā "Nevienam nav nedz jāapmaldās, nedz jāpamet skola bez profesionālās izglītības." Arī Vācijas kolēģu piedāvātā metode “Roma-Berlīne” bija paredzēta jauniešu vērtību atklāšanai, radot viņos izpratni par dažādiem karjeras izvēles faktoriem.

Īrijas kolēģi iepazīstināja ar Īrijas mūžilga karjeras atbalsta sistēmu (sk. prezentāciju). Īriju pārstāvēja karjeras konsultantes Attracta McCarthy un Maria Murphy no Korkas Tālākizglītības koledžas un Philip Cullinane no Voterfordas un Veksfordas izglītības pārvaldes. Speciālisti savā prezentācijā akcentēja kompetences, kas nepieciešamas karjeras konsultantiem kvalitatīvai darba veikšanai. Lai kļūtu par karjeras konsultantu, nepieciešams maģistra grāds. Karjeras konsultantiem tiek prasīta arī nepārtraukta profesionālā pilnveide, lai uzlabotu prasmes, zināšanas un ētikas principu ievērošanas iemaņas karjeras konsultēšanā. Karjeras konsultantiem nepieciešams apgūt arī vairākus specializētos mācību priekšmetus, piemēram, garīgās veselības stiprināšanu, konsultēšanas iemaņas, u.c., lai sniegtu kvalitatīvu atbalstu studentiem. Karjeras konsultāciju mērķi ir palīdzēt studentiem veikt karjeras un izglītības izvēles, kā arī uzlabot studentu mentālo un fizisko veselību, sniedzot atbalstu un nodrošinot nepieciešamos resursus. Īrijas kolēģi dalījās ar izmantotajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, lai sekmīgāk organizētu darbu ar studentiem.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) studiju programmas direktore un lektore Inita Soika mācību mobilitātes dalībniekus iepazīstināja ar jauno profesionālā maģistra studiju programmu "Cilvēkresursu vadība", skaidrojot virziena maiņu ar attīstību karjeras atbalsta jomā. Absolvents iegūst profesionālo maģistra grādu cilvēkresursu vadībā un karjeras konsultanta kvalifikāciju. Lekciju norise vieta ir Jelgava, LBTU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē, pilna laika studijas (4 semestri). Nodarbības notiek piektdienās un sestdienās, ir paredzētas arī valsts finansētas budžeta vietas. Programmas absolventiem tiek nodrošinātas zināšanas par cilvēkresursu vadību dažādos kontekstos, karjeras attīstības un konsultēšanas teorijām un pieejām, profesionālās ētikas principiem un to īstenošanu darbā ar klientiem, kā arī sociālās pētniecības metodēm un pētījumu organizēšanu. Tuvāk ar studiju saturu un organizāciju, kā arī absolventu darba iespējām var iepazīties prezentācijā.

Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas direktores vietniece un mācību darbnīcu "Restauratoru nams" vadītāja Dace Vīpule-Kuļika iepazīstināja ar skolas vēsturi, starptautisko sadarbību un piedāvātajām izglītības programmām, tai skaitā pieaugušajiem (sk. prezentāciju). Viesiem bija iespēja aplūkot vairākas mācību telpas. Detalizētāka informācija sniegta par programmām "Restaurācija" - iegūstamā kvalifikācija “Restauratora asistents ar specializāciju mūrnieku un apdares darbos” un "Kokizstrādājumu izgatavošana" ar iegūstamo kvalifikāciju “Būvizstrādājumu galdnieks.”

Lauma Gulbe iepazīstināja ar neformālās izglītības materiālu “Tava mācīšanās upe” (sk. prezentāciju). Materiāls ir izstrādāts Erasmus+ projekta S.O.S. A Career for Success ietvaros un kalpo kā neformālās izglītības materiāls karjeras konsultantiem, citiem karjeras atbalstā iesaistītajiem speciālistiem un profesionālās izglītības skolotājiem. Materiāla galvenais mērķis ir sniegt praktisko metodisko atbalstu speciālistiem jaunieša vai pieaugušā karjeras vadības prasmju veidošanas ceļā pašvirzītā mācīšanās procesā mūža garumā. Sadarbībā ar Daci Vīpuli-Kuļiku tika demonstrēta 2023. gada Karjeras atbalsta balvu ieguvusī mērķu uzstādīšanas spēle, kurā viesi azartiski piedalījās. Daži ārvalstu kolēģi spēli iegādājās izmantošanai savā konsultēšanas praksē.

Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) vecākā eksperte sadarbības jomā Katrīna Sevruka iepazīstināja pieredzes apmaiņas dalībniekus ar aģentūras darbību un sniegtajiem pakalpojumiem (sk. prezentāciju). Mācību vizītes dalībnieki uzzināja par SIVA piedāvātajiem rehabilitācijas pakalpojumiem, profesionālās piemērotības noteikšanu un piedāvātajām izglītības programmām, sadzīves apstākļiem un studentu brīvā laikā pavadīšanas iespējām.
SIVA ekperte Dagnija Gaubšteina viesiem skaidroja konsultēšanas pasākumu kopu “tējas vakari”, kā ar spēļu palīdzību veidot labvēlīgu vidi un novērot studentu karjeras vadības prasmes un karjeras veidošanas gatavību. D. Gaubšteina arī ļāva vizītes dalībniekiem izbaudīt dažādas metodes karjeras iespēju izpētei. No dalībnieku refleksijas var secināt, ka šādu pieredzes apmaiņas mācību mobilitāšu rezultātā uzlabojas izpratne par mācību vizītē aplūkoto tēmu, dalībnieki gūst mācīšanās pieredzi starptautiskā vidē, kā arī veido un attīsta savu sadarbības tīklu.