1. Aizvadīts ikgadējais jauno profesionāļu meistarības konkurss SkillsLatvia 2024

Rakstu sagatavoja: Jānis Veinbergs, VIAA SkillsLatvia nodaļas vecākais eksperts.

Vien pāris mēnešus pēc starptautiskā jauno profesionāļu meistarības konkursa EuroSkills 2023, kurā noskaidroti Eiropas labākie pārstāvji 43 prasmju konkursos, atpūtai laika nav bijis ne mirkli – profesionālo izglītības iestāžu pedagogi jau pavisam drīz uzsāka jaunu konkursantu atlasi, gatavojoties nacionālajam jauno profesionāļu meistarības konkursam SkillsLatvia 2024. Gada sākumā profesionālās izglītības iestādes visā Latvijā rīkoja pusfinālus, kuros jaunie profesionāļi apliecināja savas prasmes. Pusfināli visos prasmju konkursos tika organizēti pirmo reizi, kas kopumā ne tikai veicina konkurenci konkursantu vidū, bet arī veido konkursa SkillsLatvia atpazīstamību profesionālās izglītības iestādēs. Pusfinālu darba uzdevumu vērtēšanā tika iesaistīti pedagogi, lai veicinātu izpratni par vērtēšanas kritērijiem, kā arī atklātu aspektus, kam jāpievērš papildus uzmanība, gatavojoties konkursiem. 

SkillsLatvia 2024 pusfināli norisinājās no 19. janvāra līdz 29. februārim. Pusfināli tika organizēti profesionālās izglītības iestādēs, no kurām primāri tika izvēlētas izglītības iestādes, kas ir attiecīgo prasmju konkursu metodiskās vadības centri. Tādējādi 20 prasmju konkursi norisinājās 11 profesionālās izglītības iestādēs. 

Konkursa SkillsLatvia 2024 pusfināli un fināls tika organizēti 20 prasmju konkursos - par vienu prasmju konkursu vairāk nekā gadu iepriekš. Konkursanti pierādīja savas profesionālās prasmes sekojošos konkursos: “Datortīklu administrēšana”, “Ēdienu gatavošana”, “Elektriskās instalācijas”, “Friziera darbi”, “Grafiskā dizaina tehnoloģijas”, “Flīzēšana”, “Inženiersistēmas”, “Krāsošana un dekoratīvā apdare”, “Kravu pārvadājumi”, “Mēbeļu izgatavošana”, “Mehatronika”, “Mobilā robotika”, “Restorānu serviss”, “Sausā būve un apdare”, “Skatlogu dizains un noformēšana”, “Smago spēkratu tehnoloģijas”, “Tērpu dizains”, “Tērpu izgatavošana”, “Viesnīcas uzņemšanas dienests” un “Web tehnoloģijas”. 

Savukārt SkillsLatvia 2024 fināli norisinājās no 9. līdz10.maijam Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā. Papildus prasmju konkursu norisei apmeklētāji varēja laimēt balvas, piedaloties dažādās prasmju aktivitātēs, piemēram, "Prasmju stafetē", "Orientēšanās spēlē" vai viktorīnā "Atklāj SkillsLatvia". Apmeklētāji varēja izmēģināt dažādas profesionālās prasmes, ko piedāvāja profesionālās izglītības iestādes un kopā ar karjeras konsultantiem atklāt savu potenciālo nākotnes karjeras virzienu. 

Dažādu nozaru pārstāvji uzstājās ar iedvesmojošām sarunām, savukārt izglītības iestāžu pārstāvji pastāstīja par profesionālās izglītības iestāžu piedāvājumiem "Skolu pitčos". Iespaidos par SkillsLatvia, EuroSkills un WorldSkills konkursu norisi, galvenajiem ieguvumiem un izaicinājumiem un to ietekmi karjeras ceļā dalījās konkursanti no iepriekšējiem gadiem. 

Pēc konkursa SkillsLatvia 2024 finālu rezultātu apkopošanas, visi eksperti bija vienisprātis, ka pusfinālu rīkošana ir paaugstinājusi konkursantu sniegumu fināla sacensībās, kurās darba uzdevumi bija komplicētāki, un arī to izpildei atvēlētais laiks lielāks – no 14 līdz pat 18 stundām. 

Atskats par konkursu SkillsLatvia2024 


Lai arī SkillsLatvia 2024 uzvarētāji ir noskaidroti un emocijas jau pieklusušas, darbs neapstājas – notiek aktīva gatavošanās starptautiskajam jauno profesionāļu meistarības konkursam WorldSkills Lyon 2024, kurā 6 konkursanti no Latvijas nacionālās komandas piedalīsies 6 prasmju konkursos: “Flīzēšana”, “Skatlogu noformēšana”, “Kravu pārvadājumi”, “Web tehnoloģijas”, “Grafiskā dizaina tehnoloģijas” un “Smago spēkratu tehnoloģijas”. 

Par Latvijas nacionālās komandas konkursantu gatavošanos starptautiskajam konkursam iespējams uzzināt VIAA mājaslapā, savukārt pagājušo konkursu spilgtākie mirkļi apskatāmi VIAA Flickr kontā. Konkursu SkillsLatvia 2025 būs iespējams apmeklēt klātienē 2025. gada pavasarī. Konkursa norises laiks un vieta tiks paziņoti nākamā gada sākumā, tādēļ sekojiet līdzi aktuālajai informācijai un tiekamies nacionālajā prasmju čempionātā, jo “Uzvar darītājs”!