4. Karjeras izglītības un konsultēšanas labās prakses pārņemšana Kiprā

Rakstu sagatavoja: Artūrs Homins, Karjeras izglītības vadītājs, Valsts SIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums"', Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas (LKAAA) valdes loceklis.

No 2024. gada 15. līdz 19. aprīlim Nikozijā, Kiprā pirmo reizi norisinājās sadarbības tīkla Academia studiju vizīte, piedāvājot iespēju iepazīties ar karjeras izglītības un konsultēšanas labo praksi dažādās nozares atbildīgajās organizācijās. Iespēju izmantot Erasmus+ mobilitāti sniedza Euroguidance Latvija sadarbībā ar Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociāciju. Vizīti rīkoja Kipras Euroguidance centrs sadarbībā ar Kipras Darba departamentu (Department of Labour). 

Vizītes mērķis bija iepazīstināt 10 dažādu valstu karjeras konsultēšanas speciālistus par karjeras konsultāciju metodēm un stratēģijām dažādām mērķa grupām sākot no valsts nodarbinātības pakalpojumiem līdz izglītības sniedzējiem. Brīdī, kad saņēmu apstiprinājumu par dalību studiju vizītē Kiprā, biju patīkami satraukts, jo šī bija mana iespēja pirmo reizi ne tikai pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī, bet arī iepazīties ar citu valstu karjeras izglītības pieredzi un dalīties ar Latvijas pieredzi starptautiskā arēnā. Pieredzes apmaiņas vizītē  man bija iespēja pilnveidot zināšanas ar kolēģiem Kiprā un 9 citu valstu pārstāvjiem. Kopumā mēs bijām 10 Academia vizītes dalībnieki no 10 dažādām valstīm, Latvijas, Igaunijas, Norvēģijas, Francijas, Dānijas, Zviedrijas, Luksemburgas, Austrijas, Vācijas un Slovēnijas

Vizītes laikā man bija iespēja dalīties ar Latvijas karjeras konsultēšanas metožu izmantošanas labo praksi, prezentējot tēmu "Karjeras konsultēšana un atbalsta sniegšana profesionālās izglītības sektorā Latvijā.” 

Pirmajā vizītes dienā apmeklējām Sabiedrisko Nodarbinātības Pakalpojumu aģentūru (PES) un Kipras Bēgļu Padomi. Vizītes laikā ne tikai uzzinājām par abām institūcijām un to lomu karjeras konsultēšanā, bet arī iepazinām PES. Mēs kļuvām par PES darbinieku "ēnām", novērojot pakalpojumu sniegšanu klientiem - darba meklētājiem. Tā visiem dalībniekiem bija iespēja ielūkoties Kipras darba tirgū un apzināt situāciju, ar kuru saskaras cilvēki, meklējot darbu Kiprā. Kopumā mani iedvesmoja konsultantu uzņēmība un atsaucība, strādājot ar darba meklētājiem un sniedzot viņiem atbalstu. 

Kipras Bēgļu PadomeKatrs konsultants personīgi seko līdz klientu progresam, konsultē par pieteikuma dokumentu sastādīšanu un pat sazinās ar potenciālo darba devēju, lai noskaidrotu viņu viedokli par kandidātu. Šāds atbalsts tiek sniegts ik vienam un bez maksas neatkarīgi no viņu sociālās situācijas. 

Otrajā dienā dalībniekiem tika sniegta iespēja apmeklēt vispārējās un profesionālās izglītības iestādes Limassol pilsētā. Tā bija lieliska iespēja redzēt, kāda ir karjeras konsultantu loma izglītības iestādēs Kiprā (sk. prezentāciju). Izglītības iestāžu personāls novadīja prezentācijas par Kipras izglītības sistēmu (sk. prezentāciju) un savu izglītības iestāžu struktūru, kā arī par savām atbildības jomām. 

Uzzinājām arī par smieklu terapijas metodi karjeras konsultēšanas jomā. Metodes veikšanai ir nepieciešams sertificēts smieklu terapeits. Karjeras izglītībā smieklu terapija var būt noderīga, jo tā veicina pozitīvas emocijas, atvieglo stresu un uzlabo komunikācijas prasmes. Procesā saskatīju, kā nākotnē es varētu veikt šīs metodes integrēšanu savā darbā, piemēram, grupu konsultēšanā par karjeras attīstību - iekļaujot spēles, improvizācijas uzdevumus vai smieklīgas aktivitātes, kas palīdz uzlabot komandas garu un veicina draudzības veidošanos. Šo metodi var pielietot individuālajās konsultācijās, lai atvieglotu sarunu par karjeras mērķiem, izaicinājumiem vai bailēm. Smiekli var palīdzēt atbrīvot spriedzi un padarīt sarunu mazāk intensīvu, tādējādi veicinot atklātību un uzticēšanos. 

Vizītes trešā diena tika veltīta augstākās izglītības iestāžu pieejas iepazīšanai karjeras atbalsta, izglītības un konsultēšanas jomās. Kā gadījuma analīzi vizītes dalībnieki tika aicināti apskatīt Kipras Eiropas Universitāti. Universitātē notika diskusija par karjeras pakalpojumu nodrošināšanu, mainīgo darba tirgus ainu un universitātes studentu gatavību savai profesionālajai nākotnei. Papildus, dalībniekiem tika piedāvāta iespēja piedalīties profesionālās pilnveides meistarklasē, ko vadīja profesors Nicos Drousis no Grieķijas. Dalībniekiem tika sniegta iespēja izpētīt karjeras konsultācijas ceturtās industriālās revolūcijas laikmetā, apkopojot akadēmisko un praktisko pielietojumu. 

Apmeklējot Eiropas Universitāti Kiprā, biju sajūsmā par iespēju diskutēt ar universitātes karjeras konsultantiem un studentiem par viņu gatavību darba tirgum un karjeras plānošanas procesiem (sk. prezentāciju). Diskusijas laikā man bija iespēja padalīties arī ar Latvijas konsultantu pieeju šajos jautājumos, kā rezultātā varēja gūt priekštatu, cik daudz kopīgas pieredzes un problēmas ir visiem dalībniekiem viņu pārstāvētajās valstīs. Academia pieredzes apmaiņas vizīte Kiprā noslēdzās ar visu dalībnieku prezentācijām par savas valsts labo praksi, veicinot sadarbību starp karjeras konsultantiem un viņu klientiem. Noslēguma seminārā piedalījās arī dalībnieki no Sabiedriskās Nodarbinātības Pakalpojumu aģentūras (PES) un Izglītības un Kultūras Ministrijas (MOEC), veidojot platformu zināšanu apmaiņai un tīklošanai. 

Kopumā Academia studiju vizīte Kiprā bija ne tikai profesionāls izaicinājums, bet arī neaizmirstams pieredzes apmaiņas piedzīvojums, kas piepildīts ar jaunām atziņām, draudzību un savstarpēju mācīšanos. Pēc atgriešanās Latvijā, ar vēl lielāku entuziasmu un motivāciju darboties, lai veicinātu karjeras izglītības nozīmi mūsu valstī, turpinu jauniešu konsultēšanu.