5. Iznākusi Eiropas prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju klasifikācijas ESCO jaunā versija

Eiropas Prasmju gada ietvaros Eiropas Komisija ir publicējusi Eiropas daudzvalodu prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju klasifikācijas jauno versiju ESCO 1.2. Datu atjaunināšana ir saistīta ar Eiropas zaļo un digitālo pāreju, kā arī ar jauno tehnoloģiju attīstību.

ESCO klasifikācija apkopo un sistematizē prasmes, kompetences, kvalifikācijas un profesijas, kas ir nozīmīgas Eiropas Savienības darba tirgū un izglītības sistēmās. ESCO darbojas kā vārdnīca, nosaucot, aprakstot un šķirojot profesijas un prasmes. Klasifikācija arī ataino attiecības starp dažādiem tajā ietvertajiem jēdzieniem. 

Dažādas elektronisko datu sistēmas ir saderīgas ar ESCO , kas ļauj dažādām tiešsaistes platformām, piemēram, EURES, attīstīt pakalpojumus darba meklētāju atbilstības salīdzināšanai ar iespējamo darbu, pamatojoties uz viņu prasmēm. EUROPASS platformā funkcionalitāte atļauj ieteikt visatbilstošākās mācību iespējas cilvēkiem, kuri vēlas pārkvalificēties vai uzlabot savas prasmes, u.tml. 

Šobrīd ESCO apkopoti 3039 profesiju apraksti un 13939 prasmes, kas attiecināmas uz dažādām profesijām. ESCO termini un apraksti var palīdzēt saprast: 

  • Kādas zināšanas un prasmes parasti ir nepieciešamas, strādājot konkrētā profesijā; 
  • Kādas zināšanas, prasmes un kompetences tiek iegūtas konkrētas kvalifikācijas ietvaros; 
  • Kādu kvalifikāciju darba devēji pieprasa vai bieži pieprasa no tiem, kas meklē darbu noteiktā profesijā. 

ESCO mērķis ir atbalstīt darba mobilitāti visā Eiropā, tādējādi veicinot integrētāku un efektīvāku darba tirgu, piedāvājot profesiju un prasmju skaidrojumu “kopēju valodu”, ko izmantot dažādu nodarbinātības, izglītības un mācību jautājumu risināšanā. ESCO ir pieejams 28 valodās (visās oficiālajās ES valodās, kā arī islandiešu, norvēģu, ukraiņu un arābu valodās), kas darba meklētājiem un darba devējiem atvieglo saziņu par prasmēm, mācībām un darbu jebkurā izvēlētajā Eiropas valodā. 

ESCO versija 1.2 izstrādāta, izmantojot datos balstītu pieeju, kas apvieno cilvēku zināšanas un mākslīgā intelekta (MI) metodes satura veidošanai un kvalitātes uzlabošanai. 

MI izmantots, lai iegūtu informāciju par terminiem profesiju un prasmju aprakstos tiešsaistes darba sludinājumos, kursu un kvalifikāciju aprakstos, valsts un starptautiskās prasmju un profesiju klasifikācijās, nozaru publikācijās. Iegūtie dati tiek analizēti, izmantojot pielāgotus MI modeļus, lai noteiktu saikni ar esošajiem ESCO terminiem. 

Kas ir mainījies? ESCO versija 1.2 ietver: 

  • 35 jaunas profesijas, 42 jaunas prasmes un 196 jaunus zināšanu jēdzienus;
  • 677 papildu apzīmējumi pievienoti jauniem vai jau esošiem ESCO jēdzieniem;
  • Atjaunināti vairāk nekā 12 000 jēdzieni. Veikti dažādi uzlabojumi, sākot no dublēto terminu likvidēšanas līdz prasmju un zināšanu korekcijai un pārdalei prasmju hierarhijā;
  • Uzlaboti esošie tulkojumi 8 valodās un pievienotas nacionālās zīmju valodas.

Plašāka informācija par Eiropas Komisijas Eiropas daudzvalodu prasmju, kompetenču, kvalifikāciju un profesiju klasifikāciju (ESCO) pieejamašeit

ESCO ir Eiropas Komisijas projekts, ko vada Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektorāts (DG EMPL). Datubāze ir pieejama tiešsaistes portālā, un ar to var iepazīties bez maksas. Pirmā pilnā versija (ESCO v1) tika publicēta 2017. gada 28. jūlijā. Jaunākā klasifikācijas versija var tikt lejupielādēta šeit vai izgūta, izmantojot ESCO API.