4. Latvijas komanda SkillsLatvia konkursos

Daiga Udrase

VIAA Profesionālās meistarības konkursu nodaļas

vecākā eksperte



Jauniešiem un pedagogiem būtu interesanti uzzināt par nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia pirmsākumiem. Kā risinājušies šie konkursi Latvijā?


https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/52019688844/in/album-72177720298281728/Profesionālās meistarības konkursi Latvijā jau notiek vairāk kā desmit gadus, bet pēdējos sešus tie tiek rīkoti ar nosaukumu “SkillsLatvia”. Kas ir konkurss SkillsLatvia? Plašākais profesionālās izglītības audzēkņu konkurss, kurā vairāk kā 20 prasmju konkursos sacenšas jaunie profesionāļi no gandrīz visām Latvijas profesionālās izglītības iestādēm. Prasmju konkursi ir dažādi un aptver lielu daļu no profesionālās izglītības piedāvātajām programmām. Konkurss ir publisks pasākums, kuru var apmeklēt jebkurš interesents. Apmeklējuma laikā var vērot konkursantus darbībā. Katru gadu paralēli konkursam notiek dažādas aktivitātes apmeklētājiem – diskusijas, domnīcas, karjeras kafejnīca un paraugdemonstrējumi “Izmēģini prasmes”, tajos katrs interesents var izmēģināt piedāvātās prasmes. SkillsLatvia 2022 pirmās konkursa dienas fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontā.

Kādi ir nozīmīgākie Latvijas jauniešu panākumi starptautiskos prasmju konkursos?

https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/51506854845/in/album-72157719900674557/Starptautiskajos konkursos EuroSkills un WorldSkills Latvijas komanda ir piedalījusies kopš 2010.gada. EuroSkills konkursos labākie rezultāti ir prasmju konkursā “Modes tehnoloģijas”, tajā sadarbojas divi konkursanti – tērpu izgatavošanas un stila speciālists un apģērba dizainers. Konkursa Euroskills 2021 atklāšanas ceremonijas fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontāEuroSkills 2018 konkursa trešās dienas fotoattēlu galeriju var aplūkot šeitŠajā konkursā Latvijas komanda ir ieguvusi 2 zelta medaļas (2014. un 2018. gados) un 1 sudraba medaļu (2016.gadā).

https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/albums/72157689127554236/with/37788062831/

WorldSkills konkursos labākie rezultāti ir prasmju konkursos “Skatlogu noformēšana” un “Elektriskās instalācijas”. Konkursa WorldSkills 2017 fotoattēlu galeriju var aplūkot VIAA Flickr kontā šeitJau pavisam drīz Latvijas komanda dosies uz WorldSkills 2022 Special Edition, kas pandēmijas dēļ notiks dažādās valstīs nevis Šanhajā, kā bija plānots. Pirmais prasmju konkurss būs viesu uzņemšanai (no 6. līdz 9. oktobrim), mēbeļu galdnieks un galdniecība ir no 11. līdz 14. oktobrim. Šeit saites uz oficiālo WS lapu: viesu uzņemšanagaldniecība un mēbeļu galdniecība. Latvijas komanda vēl būs pārstāvēta prasmju konkursos “Friziera darbi”, “Skatlogu noformēšana”, “Grafiskais dizains”, “Web tehnoloģijas”, “Smago spēkratu tehnoloģijas”, un “Kravu pārvadājumi”.

Kādi ir pašu jauniešu personīgie ieguvumi, piedaloties šāda veida konkursos?

https://www.flickr.com/photos/73458727@N06/31430837275/in/album-72157673210046583/Šobrīd Krišjānis Jurāns dzīvo Somijā un strādā mežizstrādes tehnikas ražošanas uzņēmumā Ponsse Oy par globālā atbalsta servisa speciālistu un treneri. Uzņēmumam ir pārstāvniecības vairāk nekā 40 valstīs visā pasaulē. Iepriekš viņš bija Rīgas darbnīcas vadītājs un inženieris Konekesko Latvija (Baltic Agro Machinery Latvija) tepat Latvijā, bet dzīve piespēlēja viņam jaunus izaicinājumus, ko Krišjānis labprāt pieņēma.

  • Krišjānis Jurāns atzīst: "Pavisam noteikti varu teikt, ka EuroSkills un Worldskills ir mani ietekmējuši tikai pozitīvā ziņā, devuši pārliecību par sevi, ticību tam, ka varam izdarīt daudz vairāk nekā mums šķiet. Protams, ieguvu ļoti daudz patīkamas un spilgtas emocijas. Gatavošanās un dalība konkursos ir palīdzējusi man saprast, kā rīkoties dažādās situācijās, ko darīt, ja es nonācis strupceļā, kā sadzīvot ar stresa brīžiem, un pats galvenais - kā neapstāties. Gatavošanās un paši SkillsLatvia, EuroSkills un WorldSkills konkursi ir viens fantastisks ceļojums, ko novēlu piedzīvot katram jaunajam profesionālim!"
  • Sapratu, ka varu vienā dienā uzšūt arī sarežģītu apģērbu”, saka Agnese Mamanova, Rīgas Stila un modes tehnikuma audzēkne, kura uzvarējusi nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia 2021 prasmju konkursā “Tērpu izgatavošana”. Meitene par savu ieguvumu no šī konkursa, kas viņas profesijā norisinājās klātienē, uzskata gan pieredzi, gan piedzīvotās emocijas. Agnese pārstāvēja arī Latviju EuroSkills konkursā Grācā. Agnese savā šūtajā tērpā konkursa SkillsLatvia 2021 noslēgumāAgnese piedalījās arī EuroSkills2021 konkursā Grācā.
Ko nozīmē aktivitāte “Izmēģini prasmes” un kā tajā iesaistīties?

Katru gadu nacionālajā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia laikā notiek prasmju paraugdemonstrējumi, kuros jebkurš interesents var izmēģināt dažādas prasmes, piemēram, izveidot mozaīkas flīžu rakstu, sametināt virtuālo šuvi, sakomplektēt paleti, lai to varētu nosūtīt klientam u.c. Prasmes izmēģināt piedāvā profesionālās izglītības iestādes, dienesti un uzņēmumi. Tikai pašam pamēģinot un aprunājoties ar profesionāļiem, var secināt, vai šis darbs man ir piemērots, vai tas mani interesē.

Kādas personības īpašības ir būtiskas jauniešu veiksmīgai dalībai SkillsLatvia, EuroSkills un WorldSkills konkursos?

Potenciālajam konkursantam jābūt pašmotivētam, lai būtu vēlme piedalīties, pārvarēt stresu un dažādas grūtības. Protams, neiztikt bez radošuma, spējas labi adaptēties, jo apstākļi var krasi mainīties. Konkursantam jāpiemīt spējai strādāt individuāli vai pārī, tas ir atkarīgs no prasmju konkursa, kurā konkursants startē. Vēl jāprot komunicēt un prezentēt gan latviešu valodā, gan angļu valodā. Svešvalodu prasmes ir nepieciešamas ne tikai starptautiskajos konkursos, bet arī konkursā SkillsLatvia. Ļoti svarīgas prasmes ir laika un darba plānošana un organizēšana. Konkursa dalībniekam jāspēj ievērot labas uzvedības un ētikas normas un jābūt draudzīgam ar pārējiem dalībniekiem.

Kā varētu rosināt jauniešus izvēlēties profesionālās izglītības iestādi, domājot par savu turpmāko profesiju un karjeru kopumā?

Šeit gan laikam nepateikšu neko jaunu, bet aicinu vispirms saprast, ko grib darīt. Kā to vislabāk saprast? Tikai un vienīgi izmēģinot prasmes paraugdemonstrējumos SkillsLatvia konkursā, piedaloties izglītības iestāžu un uzņēmumu atvērto durvju dienās . Noteikti izmēģināt “ēnot” dažādas profesijas, apzināties, ka var nepatikt arī tas, ko esi izdomājis, ka šis būs mans sapņu darbs.

Otrkārt, noteikti apmeklēt izvēlēto izglītības iestādi, lai saprastu, vai šeit es gribu mācīties.

Treškārt, izdarīt izvēli pašam un nepakļauties stereotipiem. Mācīties profesionālajā izglītībā var gan pēc 9. klases, gan arī pēc maģistra grāda iegūšanas – galvenais ir jāzina, kāpēc to dari.

**

Rakstu sagatavoja: VIAA vecākā eksperte Daiga Udrase, 2022. gads