1. Latvijā viesojas ārvalstu karjeras atbalsta speciālisti

Jau vairākus gadus Euroguidance Latvija aktīvi piedalās Eiropas valstu sadarbības tīklā Academia. Sadarbības tīkls dod iespēju Latvijas karjeras attīstības atbalsta speciālistiem doties pieredzes apmaiņas mācību vizītēs uz citām sadarbības tīkla valstīm, lai padziļinātu savas zināšanas un iegūtu jaunu mācību mobilitātes pieredzi.

Euroguidance programma Latvijā arī īsteno šādu pieredzes apmaiņas vizīšu uzņemšanu sadarbībā ar Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociāciju (LKAAA). 

Academia ietvaros, 2023.gada pavasarī Latvijā pieredzes apmaiņas vizītē viesojās ārvalstu karjeras atbalsta speciālisti. Trīs dienas no 25. līdz 27. aprīlim septiņiem ārvalstu speciālistiem no Francijas, Maltas, Spānijas un Vācijas bija iespēja iepazīt karjeras attīstības atbalsta organizāciju Latvijā un viesoties vairākās izglītības iestādēs (sk. vizītes programmu angļu val.).

Pasākuma programma bija vērsta karjeras vadības prasmju tēmatikai un ietvēra gan diskusijas Valsts izglītības attīstības aģentūrā, gan arī viesošanos vairākās izglītības iestādēs.

Vizītes laikā ārvalstu viesiem bija iespēja iepazīties ar Latvijas Universitātes (LU) Karjeras centra organizētajām aktivitātēm - ar tām mācību vizītes dalībniekus iepazīstināja Dace Siliņa - LU karjeas konsultante un izaugsmes veicinātāja.

Ziemeļvalstu ģimnāzijas karjeras konsultante Vera Lapkovska iepazīstināja studiju vizītes dalībniekus ar Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskā centra darbību. Tradicionāli šādu mācību mobilitāšu laikā notiek arī "metožu tirdziņš", kura laikā var praktiski izmēģināt dažādas karjeras konsultantu darba metodes. Latvijas pārstāves -  Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas (LKAAA) valdes priekšsēdētāja Inta Lemešonoka, Dace Siliņa, Vera Lapkovska un Mārupes Valsts ģimnāzijas karjeras konsultante Ilze Rūtenberga klātesošajiem demonstrēja dažādas Latvijas karjeras atbalsta speciālistu praksē izmantotās metodes. Viesi apmeklēja arī Rīgas Tehnisko koledžu un iepazinās ar tās darbību. Par studiju programmām un audzēkņu mācību mobilitātes laikā gūto pieredzi informēja Lora berkoviča un pedagoģe karjeras konsultante Agnese Ābele. Vizītes noslēgumā tās dalībnieki dalījās pārdomās par gūto un pieredzēto Latvijā.

Euroguidance Latvija plāno arī turpmāk organizēt šādas mācību pieredzes apmaiņas vizītes karjeras atbalsta speciālistiem - gan Latvijā, gan ārvalstīs.

**

Turpmākajos šī "Karjeras ziņu" izdevuma rakstos aicinām iepazīties ar Latvijas karjeas atbalsta speciālistu gūtajiem iespaidiem ārvalstīs.