3. Nākotnes darbs un darba tirgi Vācijā

Rakstu sagatavoja: Ilze Rūtenberga, Mārupes Valsts ģimnāzijas karjeras konsultante.

Piedalīties Euroguidance Academia pieaugušo mūžizglītības pieredzes apmaiņas programmā “Nākotnes darbs un darba tirgi” 2023. gada pavasarī no 27. līdz 30. martam Šverīnē (Vācija), man bija patiesi noderīgi un interesanti. Savulaik Vācijā mācījos un strādāju, bet šoreiz pieredze bija saistīta ar karjeras atbalsta jomu.

Šverīnē mūs, deviņpadsmit karjeras konsultantus un nodarbinātības aģentūru darbiniekus no 10 dažādām Eiropas valstīm (Luksemburga, Slovākija, Slovēnija, Beļģija, Francija, Latvija, Igaunija, Spānija, Zviedrija, Kipra), uzņēma Federālās Nodarbinātības aģentūras Šverīnes universitāte HdBA (Schweriner Campus der Hochschule der Bundesagentur für Arbeit). Otra HdBA universitāte atrodas Manheimas pilsētā.

Pirmajā mācību dienā mums tika sniegts visaptverošs pārskats par HdBA uzdevumiem, karjeras konsultantu izglītību un karjeras konsultāciju metodēm un pieeju Vācijā kopumā. Abās HdBA universitātēs var apgūt 3 programmas:
1. Bakalaura studiju programma: Darba tirgus vadība, kurā studenti mācās, kā konsultēt uzņēmumos, kā atrast darbiniekus un praktikantus, kā atrast darbu cilvēkiem, kuri meklē darbu.
2. Bakalaura studiju programma: Padomi izglītībai, karjerai un nodarbinātībai, kurā studenti uzzina, kā konsultēt Federālās nodarbinātības aģentūras klientus. Piemēram, kura profesija ir piemērota klientam? Kāda palīdzība nepieciešama klientiem, kuriem nav darba? Kādas turpmākās izglītības iespējas klientiem ir pieejamas? Pēc bakalaura studiju pabeigšanas var iegūt maģistra grādu.
3. Maģistra studiju programma: Uz darba tirgu orientētas konsultācijas.

HdBA studijas ir īpašas, jo tās ir duālās studiju programmas. Duālas, jo mijas teorētiskās mācības un prakses posmi. Piecus trimestrus studenti pavada Manheimas vai Šverīnes universitātē. Starplaikos studenti iziet četras prakses nodarbinātības aģentūrā vai darba centrā, kādā uzņēmumā vai ārzemēs.

HdBA jeb Federālās Nodarbinātības aģentūras universitātes prezentēšana (Prof. Dr. Clinton Enoch)

Lielu interesi raisīja stāstījums par Vācijas Duālo profesionālās izglītības sistēmu (Das duale Berufsbildungssystem), jo pēc statistikas datiem Vācijā ir viens no zemākajiem jauniešu bezdarba līmeņiem Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Kā darbojas duālā profesionālā izglītība? Ja jaunietis, piemēram, vēlas kļūt par mehatronikas montieri, viņš pārskata informāciju par darba devējiem, kas reģionā nodrošina profesionālo izglītību. Tad sameklē vietu un piesakās mācībām uzņēmumā. Savukārt darba devējs, kurš vēlas labi mācītu un augsti kvalificētu darbinieku, vispirms iegūst mācību darba sertifikātu, tad piedāvā mācību vietu, izskata jauniešu pieteikumus un izvēlas tos, kuri uzņēmumā iegūs profesionālo izglītību. Pēc abpusēji noslēgta mācību līguma var uzsākt darba vidē balstītu profesionālo izglītību, kuras laikā jaunietim ir divas saskaņotas mācību vietas ("Dual"). 70% profesionālās izglītības tiek iegūta uzņēmumā, kas maksā praktikantam "mācību pabalstu" un nodrošina sistemātiskas mācības, kas balstītas reālajā dzīvē. 30% profesionālās izglītības tiek iegūta arodskolā, kuru finansē pašvaldība un kur nodarbības ir profesionālajā (2/3) un vispārējā (1/3) izglītībā. Duālās profesionālās mācības ilgst 2 - 3,5 gadus. Noslēguma pārbaudes komisijā ir darba devēji, darbinieki un profesionālo skolu skolotāji (vadība). Praktikanta zināšanas un prasmes tiek novērtētas, un praktikants saņem duālās profesionālās izglītības sertifikātu. Tālāk viņš var iekļauties darba tirgū vai turpināt mācīties kādā no sākotnējās izglītības augstskolām Vācijā.




Nākamajā dienā apmeklējām Šverīnes Mācību un tālākizglītības centru (SAZ) - izglītības pakalpojumu sniedzēju dažādām industrijas nozarēm Rietumu Meklenburgā.



2022.gadā šeit karjeras atbalsta pakalpojumus saņēma 120 skolēni no 8 skolām, profesionālajā izglītībā piedalījās 689 praktikanti no aptuveni 190 uzņēmumiem, kā arī Vācijas bruņoto spēku 25 karavīri dienesta ietvaros apguva rūpniecisko tehnoloģiju elektronikas tehniķa profesiju.



Netālu esošās Šverīnes Nodarbinātības aģentūras un BIZ (profesionālās informācijas centra) apmeklējums sniedza tiešu ieskatu par Vācijas Sociālās drošības sistēmu un tur strādājošo karjeras konsultantu ikdienas darbu. Lielu interesi mācību vizītes dalībniekos izraisīja centra iekšējā organizatoriskā struktūra ar dažādo zonējumu – klientu zona, karjeras atbalsta speciālistu zona, operatīvā zona, e-pakalpojumu zona.


Turpmāko dienu laikā mācību vizītes dalībniekiem tika prezentēti atlasīti pētniecības projekti, dažādās meistardarbnīcās bija iespēja apmainīties ar informāciju par darba metodēm un to ieviešanu praksē dalībnieku pārstāvētajās valstīs.



Diskusijas raisījās par nozari 4.0, tās izaicinājumiem un iespējām, par digitalizāciju - kā tā ietekmē nodarbinātību un kompetences, vai roboti spēs atņemt man darbu? Kā digitalizācija ietekmēs konsultēšanas un karjeras attīstības atbalsta profesijas? Kurus konsultēšanas aspektus digitalizācija nespēs mainīt?
Izmēģināšanai: https://job-futuromat.iab.de/en/
“Jaunas prasmes un kompetences”, diskusija (Tillmann Grüneberg)






Attēlā no kreisās: “Drop-Outs” jeb “Atkritēji” (Dr. Silke Seyffer, Melanie Hochmuth, tiešsaistē); „Jauns darbs” (Prof. Dr. Peter Guggemos, tiešsaistē); Digitalizācija: ietekme uz nodarbinātību, kompetencēm un strādāšanu (Christoph Kraus)

Šverīne ir skaista un salīdzinoši mierīga Vācijas ziemeļu pilsēta ar 95 470 iedzīvotājiem, kas atrodas starp vairākiem ezeriem, no kuriem ievērojamākais ir Šverīnes ezers. Tā ir dzelzceļa un tirdzniecības centrs piensaimniecības un lauksaimniecības reģionam ar attīstītu rūpniecību (iekārtu, plastmasas, kabeļu un metāla izstrādājumu gatavošana, izdevējdarbība un alus darīšana).

Viena no skaistākajām vēstures celtnēm ir Šverīnes pils, kas uzcelta uz salas neregulāra piecstūra formā. Šverīne maz cieta kara laikā, visas vecpilsētas ēkas ir autentiskas un labi saglabājušās, arī 1172. gadā celtais Šverīnes doms. "Vislabākā mācību vizīte jebkad" – tā atzina visi tās dalībnieki, uzsverot labo organizatorisko atbalstu un lielisko atmosfēru, kas dalībnieku vidū valdīja jau no paša sākuma.