2. ,,Digitalizācija, talanta attīstība un karjeras atbalsts profesionālajā izglītībā” Spānijā

Rakstu sagatavoja: Vera Lapkovska, Rīgas pilsētas vispārizglītojošo skolu Karjeras izglītības atbalsta centra (KIAC) izglītības metodiķe, Ziemeļvalstu ģimnāzijas karjeras konsultante, Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas (LKAAA) biedrs.

Laikā no 2023.gada 6. – 9. martam piedalījos pieredzes apmaiņas programmā Valensijā, kuru piedāvāja sadarbības tīkls Academia. Mobilitātes iespēju sniedza Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācija sadarbībā ar Euroguidance Latvija. Vizītē devos, lai izzinātu karjeras atbalsta sistēmu Spānijā, gūtu priekšstatu par izglītības iespējām Valensijā, kā arī iepazītos ar profesionālās izglītības sistēmas (VET) būtību. Pieredzes apmaiņā piedalījās karjeras atbalsta speciālisti no Zviedrijas, Francijas, Čehijas un Itālijas. Spānijā šobrīd uzsākta plaša izglītības sistēmas reforma.

Starp 10 svarīgākajiem uzdevumiem ir:

  • jauniešu kompetenču paaugstināšana
  • priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšana kā arī profesionālo mācību/ izglītības modernizācija, uzlabojot tās uzņemšanas un kvalifikācijas rādītājus
  • STEM profesiju audzēkņu skaita palielināšana, īpaši sieviešu vidū
  • pilsonisko vērtību izglītības garantēšana, lai dotu iespēju īstenot kritisku un līdzdalīgu pilsonību
  • garantēt investīciju telpu izglītībā.

Academia programmu koordinēja Valensijas profesionālās izglītības centra (CFP) vadītāja Laura Ferri Ramírez kopā ar savu komandu. CFP sniedz atbalstu profesionālajām skolām un mācību centriem reģionā, organizē profesionāļu sacensības un mācību vīzītes ārvalstīs utt.

Vizītes pirmā diena aizritēja, iepazīstoties ar Spānijas izglītības sistēmu: Kultūras, izglītības un sporta ministrija (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte jeb MECD) ir atbildīga par izglītību Spānijā, bet 17 autonomie reģioni pieņem lielāko daļu neatkarīgus lēmumus (https://euroguidance-spain.educacionyfp.gob.es/en/orientacion-profesional-espana.html).
Skolu un izglītības sistēma pēdējos 25 gados ir ievērojami uzlabojusies, palielinot izdevumus un veicot izglītības reformas. Jaunākais PISA pētījums par 15 gadu vecumu sasniegušo skolēnu izglītības rezultātiem parādīja, ka Spānijas lasītprasmes, matemātikas un zinātnes rezultāti ir nedaudz virs ESAO vidējā līmeņa. Spānija ir ierindota 30. vietā no 70 valstīm. Valsts arī ieguva augstus vērtējumus par studentu piederības sajūtu skolās un universitātēs, ierindojoties 1. vietā no visām attīstītajām valstīm. Spānijas izglītības sistēma ir sadalīta četros posmos, no kuriem divi, no 6 - 16 gadiem, ir obligāti un bezmaksas:

  • Bērnudārzs un pirmsskolas izglītības iestāde – nav obligāta
  • Izglītība pamatskolā - obligāta
  • Obligātā vidējā izglītība (līdz 16 gadiem)
  • Vidējā izglītība pēc 16 gadiem (bakalaura sertifikāts) – nav obligāta
Dažas valsts skolas noteiktos Spānijas apgabalos māca attiecīgā apgabala oficiālajā valodā, nevis spāņu valodā: Katalonijā, Galīcijā, Valensijā vai Basku zemē priekšmetus var mācīt attiecīgi katalāņu, galliciešu, valensiešu vai basku valodā. Jaunieši ar speciālām vajadzībām var tikt izglītoti vispārējās valsts skolās, vispārizglītojošo skolu nodaļās vai skolās ar speciālās izglītības programmām.

Academia programmā tika akcentēta profesionālās izglītības daudzveidība Valensijas reģionā, un četru dienu laikā bija iespēja ieskatīties dažādu profesionālo skolu struktūrā un darbībā. Spānijā ir definētas 26 profesionālās jomas un pastāv ļoti cieša sadarbība starp darba devējiem (darba tirgus prasībām) un profesionālās izglītības īstenotājiem: darba tirgus pieprasa nepieciešamas profesijas un attiecīgas profesionālās prasmes.

Pirmā skolā, kur ciemojāmies bija Mislata Integrated Center. Skolā var apgūt specialitātes tādās nozarēs kā administrēšana un vadība, tirdzniecība un mārketings, metālapstrāde, viesmīlība un tūrisms, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, veselība. Skolā pelnīti lepojās ar savu Nacionālo izcilības centru (kiberdrošībā), uzņēmējdarbības klasi un tehnoloģiju klasi, kā arī ar Pakalpojumu integrēto centruSkolas ēkā ir ierīkota mini viesnīca, optikas salons, metālapstrādes darbnīca, mini veikals, mini slimnīcas palāta – mācības notiek realitātei pietuvinātā vidē. Skola nodrošina prakses vietas un arī darba vietas saviem absolventiem. Skolā piedāvā iespēju sagatavoties arī mācībām universitāte, kā arī ir iespēja paaugstināt savu profesionālo prasmju līmeni profesionāļiem ar augstāko izglītību. Skolas kolektīvs veiksmīgi piedalās starptautiskajos projektos un prasmīgi apgūst ES Struktūrfondu finansējumu.

El Grao vidusskola (El Grao Secondary School) realizē duālo izglītību. Skola atrodas ļoti prestižā restorāna ēkā, kur ik gadu 20 jaunieši apgūst viesmīlības un tūrisma nozares specialitāti: ēdināšanas pakalpojumus. Jauniešiem tiek nodrošināta prakse kādā no ēdināšanas vietām Eiropā un pēc 400 stundu mācībām tiek noslēgti līgumi ar uzņēmumiem Valensijā. Academia vizītes ietvaros karjeras speciālistiem bija unikāla iespēja degustēt izcilus spāņu ēdienus, kurus savā mācību restorānā lieliski pagatavoja skolas audzēkņi.

Honori Garsijas vidusskola (Honori Garcia Secondary School – La Vall d’Uixó) atrodas stundas braucienā no Valensijas galvaspilsētas. Reģionā tiek attīstīta apavu ražošana un tūrisms. Skola pastāv jau 20 gadus un ļoti ir veiksmīgs paraugs, kā lietderīgi un gudri var izmantot resursus (ēku un mācību vidi) un integrēt jauniešus darba tirgū: vienā ēkā draudzīgi sadzīvo gan 12 - 16 gadīgie skolēni pamatizglītības līmenī, gan pēcpusdienās skolā saimnieko profesionālās vidusskolas audzēkņi un skolotāji. Skolā piedāvā apgūt profesionālo izglītību tirdzniecībā un mārketingā, kā arī veselības aprūpē. Academia dalībniekiem bija iespēja ieskatīties atbalsta komandas, arī karjeras konsultantu darbā. Šajā skolā karjeras konsultants pēc specialitātes ir psihologs, un karjeras atbalsts tiek apvienots ar psiholoģiskā un sociālā rakstura atbalstu. Abu skolu kolektīvi un audzēkņi veiksmīgi sadarbojas, lai pamatskolas audzēkņiem rādītu ieskatu par profesionālās skolas programmām: notiek mācību stundas, ko vada audzēkņi, ,,ēnu dienas’’, abu skolu jaunieši veido starpdisciplinārus projektus (obligāts priekšmets), u.c. Puse no pamatskolas beidzējiem izvēlas mācīties Honori Garsijas vidusskolā.

Kosta de Azaharas integrētais centrs (Costa de Azahar Integrated Center) piedāvā apgūt plašu profesiju klāstu no viesmīlības un tūrisma nozarēm. Jaunieši kopā ar pasniedzējiem izveidojuši savu ceļojuma aģentūru un restorānu – un klientu no Kastelo pilsētiņas netrūkst! 

Arī Academia dalībnieki tika apkalpoti smalki un eleganti mini restorānā. Skolas telpās (mācību viesnīca, plaša bibliotēka, studentu dienesta viesnīca) valda mājīgs ģimeniskuma gars.


Politehniskā vidusskola (Castelló Politècnic Secondary School) atrodas turpat Kastelo pilsētiņā, kur mēs iepazināmies ar Industriālās profesionālās izglītības skolu ar ļoti plašu profesionālās izglītības programmas piedāvājumu: elektrība un elektronika; enerģija un ūdens; metālapstrāde; koksne, mēbeles un korķis; iekārtu uzstādīšana un apkope; sociokultūras un sabiedriskie pakalpojumi; transports un transportlīdzekļu apkope. Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar Spānijas izglītības ministriju tika apgūti ES struktūrfonda līdzekļi, kuri ļoti prasmīgi integrēti mācību vidē: virtuālās realitātes simulatori, mini roboti elektronikas kabinetā, Microsoft rīki izglītībai.


8. marts ir īpaša diena Spānijā – sievietes demonstrē savu vienotību, izvēloties violeto krāsu savā apģērbā, tradicionāli aktīvi atgādina sabiedrībai par savām tiesībām, organizē gājienus un pat demonstrācijas! Šo īpašo gaisotni mēs izjūtām arī Gandijas kūrortpilsētiņā, Veles e Vents vidusskolā (Veles e Vents Secondary School). Skola apmierina gan radošo industriju, gan vietējo kompāniju pieprasījumu, sagatavojot attēla un skaņas speciālistus, kā arī piedāvā profesionālo kompetenču akreditēšanas iespējas. ,,Iekāpt skaņu operatora kurpēs” skaņu ierakstu studijā, papozēt jaudīgas fotokameras priekšā fotostudijā - 1100 skolas audzēkņiem tiek dota unikāla iespēja sevi realizēt. Skolas kolektīvs ļoti labi izprot savu ieguldījumu Spānijas sabiedrības labā, prasmīgi integrējot gan jauniešus ar speciālām vajadzībām, gan 33 dažādu tautu pārstāvjus (migrantus no Rumānijas, Ukrainas, Bulgārijas, Itālijas, Marokas) kā mācību procesā, tā sabiedriskajā dzīvē. Apciemot Denijas pilsētiņu Alikantes provincē, kura kopš 2015. gada ir UNESCO radošā gastronomijas pilsēta un kur slavenajam šefpavāram Quique Dacosta ir 3 zvaigžņu Michelin restorāns, bija noteikti kaut kas īpašs. Liels moderns integrācijas centrs (gadiem neizmantojams) šobrīd, pēc vietējo kompāniju pieprasījuma un sadarbībā ar Reģionālā tūrisma ministriju, NVO un speciālo vajadzību skolu, pārtop par Tirant lo Blanch vidusskolu (Tirant lo Blanch Secondary School) , kur dažāda vecuma izglītojamie un cilvēki ar īpašām vajadzībām var apgūt savam reģionam tik nepieciešamos arodus. Academia komandas dalība tradicionālas spāņu paeljas degustācijā attaisnoja skolas moto ,,Mācīties darot’’. 

Kur var labāk iepazīties ar talanta attīstības iespējām, kā mūzikas skolā? Valensijas vecpilsētā izceļas neparasti moderni renovēta, iespaidīga stikla ēka – Mūzikas skola (Music Professional Conservatory), kur jaunieši no 6 gadu vecumā līdz 18 gadiem var izvēlēties kādu ar mūziku saistītu izglītības programmu. Perkusijas nodaļas audzēkņa muzikālais priekšnesums bija izcils talanta apliecinājums! 

Academia vizītes fons – iespaidīgu viduslaiku mūru ieskautā burvīgā Valensijas vecpilsēta (Ciutat Vella) ir viena no skaistākajām visā Eiropā, ar 2000 gadus senās vēstures iekapsulētām žilbinošām celtnēm kā gigantiskā Valensijas katedrāle un izcilais gotiskās arhitektūras paraugs Lonja de la Seda (Zīda birža iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā). 

Vērienīgais Mākslas un zinātnes pilsētas izcilais komplekss Ciutat de les Arts i les Ciències, ko projektējis arhitekts Santjago Kalatrava, neatstāja vienaldzīgu nevienu. Falles valensiešiem ir Svētajam Jāzepam veltīta svētku nedēļa, kas tiek svinēta kopš 18. gadsimta ar lielu satīrisku instalāciju parādi un dedzināšanu. Mēs bijām liecinieki tam, kā marta pirmajā pusē šis pasākums pilnībā pārņem pilsētu, un tā kļuva par milzīgu skatuvi lieliem, krāsainiem un eksplozīviem (tiešā un pārnestā nozīmē) svētkiem.

Valensieši kardināli mainīja manu stereotipu par spāņiem: viņi ir ļoti draudzīgi, viesmīlīgi, atklāti, bet arī lietišķi, kompetenti, strādīgi un ļoti punktuāli. Academia vizīte man personīgi ir veicinājusi pārdomas par steidzamo nepieciešamību mainīt profesionālās izglītības pieejamību Latvijā; lauzt sabiedrības stereotipus un rosināt profesionālās izglītības pievilcību jauniešu un viņu vecāku vidu. 

Informācija par Academia pieredzes apmaiņas vizīti pieejama arī Spānijas Euroguidance tīmekļa vietnē šeit.