2. IAEVG padomes iespaidi par konferenci

Konferences pēdējā dienā notika paneļdiskusija, kurā piedalījās vairāki IAEVG padomes locekļi. Sniedzam īsu ieskatu viņu izteiktajos viedokļos.

Gerts van Brasels (Gert van Brussel): Visā pasaulē ir daudz atšķirību, ko mēs kā IAEVG bieži atzīmējam. Atšķiras iespējas, vide un klienti, ar kuriem strādā mūsu kolēģi. Tāpēc mums kā asociācijai ir svarīgi pielāgot mūsu pakalpojumus dažādiem reģioniem un valstīm, kurās atrodas mūsu biedri. Atšķirības tika izceltas jau Dr. Pileja (Pillay) uzrunā, kurā viņš runāja par atšķirībām starp globālajiem ziemeļiem un globālajiem dienvidiem. Tomēr arī pasaules valstīs un reģionos pastāv ļoti lielas atšķirības, tāpat atšķirības starp cilvēku grupām. Mums tas arī ir jāapzinās. Tas ir arī mūsu izaicinājums.


**


Lorents Matte (Laurent Matte): Jau no paša sākuma, kad mūsu iedvesmas runātājs Dr. Pilejs runāja par hibridizāciju, šī koncepcija ir ietekmējusi to, kā es esmu uztvēris visu konferences programmu. Mūsu mērķis ir vadīt, bet "vadīt" nozīmē likt cilvēkiem strādāt kopā, nevis būt priekšā, bet būt kopā ar valstu asociācijām, kopienām un profesionāļiem. Mēs varam apkopot daudz ideju un radīt jaunas, izmantojot hibridizāciju. Tā ir loma, ko var uzņemties tikai starptautiska organizācija.


**


Džeina Gudmena (Jane Goodman): Mana pirmā IAEVG konference bija 1983. gadā. Tajā laikā ASV bija liela ekonomiskā lejupslīde, kurā autobūves nozare cieta smagi. Manā valstī darba zaudēšana tika uzskatīta par lielu kaunu, un cilvēki izvairījās stāstīt savai ģimenei un kaimiņiem par notikušo. Konferencē Itālijā cilvēki kontekstualizēja bezdarbu kā kaut ko tādu, kas ar viņiem notika, nevis kā viņu vainu. Tolaik konference man sniedza ne tikai atbildes, bet arī jaunus jautājumus par to, kā labāk pieiet karjeras attīstības atbalstam. Arī šīs konferences trīs dienas ir radījušas jaunus jautājumus, par kuriem iepriekš neesmu domājusi. Ne tikai par to, kā nodrošināt labāku pakalpojumu, bet pieprasīt jaunas iespējas, aplūkot, kā jaunās tehnoloģijas, modeļus un koncepcijas var piemērot problēmām, kurās daudzi no mums ir atkarīgi no vecajām tehnoloģijām. Konferences palīdz mums paskatīties, kā mēs varam citādi pieiet savai praksei.


**


Terujuki Fudžita (Terujuki Fujita): Saņēmu daudz atbilžu uz saviem jautājumiem un akadēmisko stimulāciju. Es atklāju, ka problēmas, ar kurām mēs tagad saskaramies globāli, ir kopīgas. Piemēram, digitālā plaisa un nevienlīdzība starp dzimumiem. Problēmas ir daudz līdzīgākas, jo īpaši šobrīd Covid 19 pandēmijas ietekmē. To padarīja uzskatāmu mūsu galvenie runātāji.


**


Ilze Astrīda Jansone: Karjeras atbalsta nozīme nekad nav bijusi uzskatāmāka kā šajā vēstures posmā. Covid-19 ietekmē vēl smagāka ir kļuvusi daudzu grupu – piemēram, nabadzīgo, invalīdu un perifēro reģionu – neaizsargātība. Digitalizācijas, izolācijas un strukturālo pārmaiņu dēļ daudzas jaunas grupas saskaras ar jauniem izaicinājumiem – strādājošie vecāki, skolas vecuma bērni, nesenie absolventi. Iepriecinoši ir tas, ka karjeras atbalsta praktiķi un pētnieki nav zaudējuši cerību, bet ir ļoti motivēti atrast jaunus risinājumus, dalīties ar atziņām un atbalstīt gan savus klientus, gan kolēģus, meklējot izeju no krīzes.


**


Džeroms Rosjē (Jerome Rossier): Iespēja satikties tiešsaistē ir ļoti svarīga. Ja mēs vēlamies veicināt mūsu pakalpojumu pieejamību, mums ir jāpadara iejaukšanās visiem pieejama. Lai to izdarītu, mums ir jāstrādā kopā. No šī aspekta šādas globālas sanāksmes ir ļoti svarīgas, kurās mēs varam tikties ar kolēģiem visā pasaulē un apspriest svarīgus un aktuālus jautājumus.


**


Skatīties konferences paneļdiskusijas videoierakstu angļu valodā.