5. Karjeras attīstības atbalsts sākumskolā. Augam darbībā!

Rita Burceva

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte



Sabiedrībā karjeras attīstība galvenokārt tiek saprasta un attiecināta uz jauniešiem un pieaugušajiem, kas izvēles situācijās pieņem lēmumus par savu turpmāko dzīves vai karjeras ceļu. Taču karjeras izglītībai ir vieta mācību procesā arī izglītības iestāžu sākumskolas un pat pirmsskolas līmenī. 

Izglītības likumā ir noteikts, ka karjeras attīstības atbalsts ir pasākumu kopums, kas ietver informācijas, karjeras izglītības un individuālo konsultāciju pieejamību izglītojamajiem karjeras mērķu noteikšanai un plānošanai, izdarot izvēli saistībā ar izglītību un darbu. (Izglītības likums, 1998).

Karjeras izglītība sākumskolas posmā nenozīmē atsevišķa mācību priekšmeta ieviešanu. Tās saturs tiek integrēts mācību un audzināšanas darbā, kā to nosaka kompetenču pieeja, mainoties akcentiem 1.-3. klašu un 4.-6. klašu izglītības procesā. 

Z.Oliņa, Valsts izglītības satura centra (VISC) projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” mācību satura ieviešanas vadītāja, vienā no intervijām uzsver, ka sociālās un pilsoniskās mācību jomas saturā ietverti gan pilsoniskās līdzdalības, gan karjeras izglītības jautājumi, uzsverot tiešas pieredzes iegūšanu par šiem jautājumiem kā svarīgu mērķi. (Skola2030)

Ja sākotnēji uzmanības centrā ir sadarbības un pilsoniskās līdzdalības prasmes, tad vēlāk pakāpeniski jāpievēršas arī pašvadītas mācīšanās, kritiskās domāšanas, jaunrades un digitālo prasmju attīstībai, kas vēlāk rezultēsies jēgpilnu lēmumu pieņemšanas prasmē. Skolēni izzina, kā mācību jomās iegūtās zināšanas, izpratne par savām interesēm, dotumiem, talantiem, piemērotību noteiktai profesijai sekmēs karjeras vadības prasmju attīstīšanu gan mācību priekšmetu un klases stundās, gan interešu izglītības nodarbībās. 

Karjeras izglītībā sasniedzamās prasmes skolēniem 3. klases noslēgumā:

  • saprot, ka darbs ir nozīmīgs sabiedrības un cilvēka dzīvē,
  • izprot saistību starp darbu un profesijām, 
  • zina, par ko strādā viņa vecāki un citi ģimenes locekļi,
  • prot nosaukt profesijas, kuras var novērot savā apkārtnē (pilsētā, ciematā, lauku teritorijā) un izprot to nozīmību vietējās sabiedrības dzīvē,
  • prot izmantot naudu kā maksāšanas līdzekli vienkāršās dzīves situācijās, izprot saistību starp naudu un algu/ darba samaksu,
  • prot iesaistīties komandas darbā ar vienaudžiem,
  • piedalās aktivitātēs, kas saistītas ar karjeras izglītību.

Karjeras izglītībā sasniedzamās prasmes skolēniem 6. klases noslēgumā:

  • ir iepazinies ar dažādām profesijām,
  • izprot dažādo profesiju lomu sabiedrības dzīvē,
  • izprot saikni starp zināšanām, izglītību, profesijām un nodarbinātību,
  • mēģina izzināt savas personīgās spējas un intereses,
  • izprot komunikācijas un komandas darba nepieciešamību.

Detalizētāks apraksts par karjeras vadības prasmju attīstības līmeņiem dažādos izglītības posmos pieejams ESF projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” izstrādātajā metodiskajā materiālā “Karjeras attīstības atbalsta pasākumu plāna paraugs vispārējās vidējās izglītības iestādēm” (4.tabula).

Karjeras informācija un citi ar to saistītie karjeras izglītības un atbalsta aspekti dažādos veidos var tikt iekļauti skolēnu ikdienā un mācību procesā. Interesanta pieredze šajā jomā ir uzkrāta, piemēram, Āgenskalna sākumskolā, kur, sadarbojoties ar atbalsta personālu, klašu audzinātāji un citi pedagogi saņem informāciju par izglītojamā dotumiem, vecumposma īpatnībām un to respektēšanu skolēna izaugsmē. Vecāki var saņemt profesionālus padomus par atbalsta iespējām katra skolēna personības veidošanā, izmantojot dažādus komunikācijas kanālus – konsultācijas, t.sk. tiešsaistē, lietojot darba lapas, piedaloties semināros, lekcijās, aizpildot aptaujas. 5. un 6. klašu skolēni, attīstot līderības un lēmumu pieņemšanas prasmes, iesaistās pašpārvaldes darbībā. Viņi piedalās vai paši organizē pasākumus un pilsoniskās līdzdalības akcijas, piemēram, brīvprātīgais darbs, labdarības tās daudzveidīgās izpausmēs, līdzdalība Lielajā talkā. 6.klases skolēni veido savas izaugsmes dienasgrāmatas, portfolio, izmanto mērķu plānošanas lapas un kartes.

Skolā ir izstrādāta Karjeras izglītības programma, kas organiski iekļaujas audzināšanas darbā. Programmā ir norādes par klases stundu tematiku atbilstoši vecumposmam, norādīti izmantojamie interneta resursi un ieteicamo metodisko materiālu saraksts. Aktīvi tiek izmantota Valsts izglītības attīstības aģentūras izstrādātais materiāls “100 metodikas karjeras attīstības atbalstam”. Karjeras izglītības pasākumi iekļauti skolas attīstības plānā, ārpusstundu pasākumu plānā, klašu audzinātāju darba plānos.

Āgenskalna sākumskolā, veicinot skolēnu individuālo talantu izpausmes, tiek organizēti pasākumi, olimpiādes, konkursi, sacensības, virtuālā profesiju pasaules iepazīšana, tiek popularizētas skolēnu vecāku profesijas, norit tikšanās ar absolventiem, uzklausīti karjeras veiksmes stāsti, notiek virtuālā profesiju ēnošana.

Arī Rīgas Valda Zālīša sākumskolā izstrādātā Karjeras izglītības programma tiek realizēta ar mērķi attīstīt un nostiprināt caurviju prasmes skolēniem mācību procesā, un tas dod iespēju veikt pašizpēti, pašnovērtējumu, izvēles izdarīšanu un lēmumu pieņemšanu. Arī šajā skolā būtiska karjeras izglītības sastāvdaļa ir sadarbība ar skolēnu vecākiem klases sapulcēs ar audzinātāju starpniecību, kā arī nosūtot aktuālo informāciju par karjeras jautājumiem un pasākumiem e-klasē. Skola aktīvi piedalās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (RD IKSD), VIAA rīkotajos “Karjeras nedēļas” pasākumos, kā arī organizē skolas iekšējās tematiskās nodarbības. Interesenti no 5. un 6. klasēm piedalās Ēnu dienās, ja vien tas ir iespējams. Skolēnu vecāki tiek aicināti vai paši piesakās dalībai klases stundās vai karjeras nodarbībās, lai pastāstītu par savām profesijām un dalītos pieredzē. Pedagogs karjeras konsultants, kas strādā šajā skolā, ir ar tiesībām sniegt individuālās karjeras konsultācijas, līdz ar to nodrošinot daudzveidīgu un kvalitatīvu karjeras atbalsta pakalpojumu klāstu skolēniem, viņu vecākiem, kā arī priekšmetu skolotājiem. Karjeras programmas īstenošanā pedagogs karjeras konsultants sadarbojas ar skolas administrāciju, klašu audzinātājiem, mācību priekšmetu pedagogiem, atbalsta personālu un interešu izglītības skolotājiem.

**