2. Karjeras izglītības integrēšana mācību procesā pamazām kļūst par ikdienu

Linda Kapteine

VIAA Karjeras atbalsta nodaļas

vecākā eksperte



Eiropas Savienības fondu projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” (projekts) par būtisku uzdevumu kopš 2020./21. mācību gada tika noteikta mērķtiecīga un profesionāla pedagogu karjeras konsultantu (PKK) iesaiste pilnveidotā mācību satura un pieejas īstenošanā izglītības iestādēs. Balstoties uz Izglītības likumu (Izglītības likums, 1998), kur noteikts, ka karjeras izglītība (KI) ir daļa no karjeras attīstības atbalsta pasākumu kopuma, projekta ietvaros tika veicināta karjeras jautājumu integrēšana mācību un audzināšanas darbā, kā to nosaka kompetenču pieeja. Tas nozīmē, ka pedagogi karjeras konsultanti gan vispārējās, gan profesionālās, gan speciālās izglītības iestādēs izvērsa plašu sadarbību ar mācību priekšmetu/jomu pedagogiem, metodiskajām apvienībām, lai izglītotu un sniegtu metodisku atbalstu par karjeras izglītības integrēšanas paņēmieniem, pieeju un metodēm ikdienas darbā.

PKK kopā ar priekšmetu/jomu pedagogiem pētīja un analizēja karjeras vadības prasmes mācību priekšmetu standartos un programmās, izvērtējot to, cik daudz un kādā kvalitātē tiek pievērsta uzmanība šo prasmju akcentēšanai un pilnveidošanai mācību stundu laikā. Tālāk plānoja tādu stundu īstenošanu mācību iestādēs, kurās sadarbībā ar PKK tiek atklāti daudzveidīgi karjeras izglītības jautājumi iegūstamo zināšanu kontekstā. Šādās stundās, kurās sadarbojas PKK ar priekšmeta/jomas pedagogu, skolēniem tiek sniegta iespēja uzzināt, kā mācību stundās iegūtās zināšanas par

  • priekšmeta saistību ar daudzveidīgām profesijām,
  • tautsaimniecības nozarēm un darba tirgu, 
  • izglītības iespējām attiecīgajās nozarēs, 
  • savām spējām, dotumiem un karjeras vadības prasmēm

sekmēs izpratni par savu piemērotību atbilstošām profesijām un mērķtiecīgu karjeras lēmumu pieņemšanu.

Divu gadu periodā (2020./21.m.g. un 2021./22.m.g.) pedagogi karjeras konsultanti ir veikuši lielu ieguldījumu karjeras izglītības integrēšanā mācību saturā izglītības iestādēs. Pirmkārt, veicināta mācību priekšmetu/jomu skolotāju izpratne par šo pieeju, integrējot mācību stundās karjeras jautājumus. Līdztekus pilnveidotas izglītojamo karjeras vadības prasmes un sekmēta motivācija zināšanu apguvei. Otrkārt, ir izstrādāti integrēto stundu plāni dažādos mācību priekšmetos. PKK īstenojuši šīs stundas kopā ar mācību priekšmetu/jomu pedagogiem un veikuši īstenoto stundu analīzi. Treškārt, procesā ir izstrādātas jaunas metodikas un atlasītas jau esošās, piemērotākās metodes integrēto stundu īstenošanai. Ar šīm metodikām ir iepazīstināti skolu pedagogi, lai tās būtu mērķtiecīgi izmantojamas darbā ikdienā. Daļā skolu šīs metodes ir pieejamas koplietošanas dokumentos, un katrs skolotājs, kurš vēlas iekļaut savā stundā karjeras jautājumus, var izvēlēties savai stundai piemērotākās no metodēm, konsultējoties ar PKK vai uzaicinot savā stundā.

Projektā nodarbinātajiem PKK tika izvirzīta prasība VIAA iesniegt integrēto stundu plānus un īstenoto stundu analīzi, lai iegūtu atgriezenisko saiti par karjeras izglītības integrēšanu mācību saturā. Katrs PKK (atbilstoši savai slodzei projektā) gadā iesniedza vismaz vienu šādu metodisko materiālu (stundas plāns un analīze). Atbilstoši kompetenču satura ieviešanas gaitai izglītības iestādēs, visbiežāk integrētās stundas tika īstenotas 7., 8.,10. un 11.klasēs vispārizglītojošās skolās, kā arī 1. un 2. kursu audzēkņiem profesionālās izglītības kompetenču centros (PIKC). Aktīvāk karjeras jautājumi tika akcentēti sociālo zinību, vēstures, latviešu valodas, svešvalodu, literatūras un datorikas/IKT mācību stundās, atvērti sadarbībai bijuši arī matemātikas, ģeogrāfijas, bioloģijas un mūzikas skolotāji. Populārākās karjeras izglītības tēmas, kuras integrētas šajās stundās: darba pasaules iepazīšana, darba vide, profesiju daudzveidība, karjeras vadības prasmju pilnveide, pašizpēte, pašvērtējums, karjeras lēmumu pieņemšana, izglītības iespējas, darba tirgus, nodarbinātība, uzņēmējdarbība.

Daļa VIAA iesniegto integrēto stundu plānu ir apkopoti elektroniskā vietnē, kas kā labs resurss ir pieejama ikvienam projekta pedagogam karjeras konsultantam ikdienas darbam un labās prakses piemēru izpētei.

Apkopojot un izvērtējot iesniegtos materiālus, var secināt, ka stundas, kurās akcentēti karjeras jautājumi un mērķtiecīgi tiek pilnveidotas karjeras vadības prasmes, tiek novērtētas gan no pedagogu, gan skolēnu puses. 

Citāti no stundu izvērtējuma:

  • Tā kā integrētās stundas plānošanas  un realizēšanas darba process ir laikietilpīgs, pēc iepriekšējā mācību gada pieredzes jaunā mācību gada sākumā sazinājos ar priekšmetu skolotājiem, uzzināju par apgūstamajām tēmām, lai varētu saprast, kuras no tēmām būtu vispiemērotākās, lai tajās integrētu karjeras izglītību.
  • Aptaujājot skolēnus, viņi atzina, ka stunda bijusi interesanta, jo to vadījis profesionālis no malas, kas zināja pastāstīt daudzas praktiskas lietas, kas tika saistītas ar stundās apgūto teoriju.
  • Integrētajā ģeogrāfijas stundā iepazīta meža tautsaimniecības nozare, mežizstrādes, kokapstrādes, galdniecības jomas daudzpusība, darba procesi, uzzināts par nākotnē pieprasītākajām profesijām un nepieciešamo izglītību un prasmēm. Uzzināts par karjeras iespējām meža nozarē skolēnu vasaras nodarbinātībā un turpmākajā karjerā. Iegūts pozitīvs stundas izvērtējums no skolēniem.
  • Sapratu, ka stunda bija interesanta un vērtīga, skolēni līdz šim nebija aizdomājušies par mūzikas un profesiju saistību. Atzina, ka labprāt gribētu arī citus mācību priekšmetus sasaistīt ar karjeras izglītību. 
  • Manuprāt, stunda izdevās labi, jo pat pēc zvana skolēni vēl nesteidzās prom un dalījās savās pārdomās par stundā apgūto un piedzīvoto, saprata, ka, lai gan bīstamas, šīs profesijas tomēr sabiedrībai ir ļoti nozīmīgas un, neskatoties uz risku, ko tās nes sev līdzi, vairāki skolēni izteica vēlmi apgūt kādu no šīm profesijām un redz sevi nākotnē šajā profesionālajā jomā.
  • Sadarbība ar mācību priekšmeta skolotāju bija veiksmīga. Kopīgi tiekoties, apzinājām tēmas, kurās ir iespēja iekļaut ar karjeras izglītību saistītas tēmas un kādu no karjeras atbalsta jomām. Pārskatīju pieejamos mācību resursus tīmeklī, lai veiksmīgi, skolēniem saistoši, sasniegtu rezultātu. Gatavota darba lapa. Stundas plāna izveidē strādāju sadarbībā ar priekšmeta skolotāju.
  • Izveidojās veiksmīga sadarbība ar ģeogrāfijas priekšmeta skolotāju, kas ļāva kopīgi izplānot un izvērtēt stundas norisi.
  •  Kopējs secinājums, ka šāda veida mācību priekšmeta stundas dažādo mācību procesu, skolēni iesaistās un ir ieinteresēti, bet prasa lielāku laika resursu gatavojoties.  
  • Sadarbība ar literatūras skolotāju fantastiska, viegli un efektīvi tika atlasīts mācību materiāls.
  • Rezultāts ļoti pozitīvs, jauniešu atsauksmes un sajūta attaisnoja mērķi.
  • Integrētās mācību stundas saturs, jauniešiem deva lielāku izpratni, par literatūras un dzīves sasaisti, pamatvērtībām, izpratni par sevi, prasmēm  sevi pilnveidot  kā personību, apzinoties savas spējas un talantus.
  • Kopā ar priekšmeta skolotāju varam secināt, ka karjeras saturs ne tikai labi integrējās  Ģeogrāfija I stundas tēmā, bet deva papildus iespējas plašāk izpētīt tēmas, jēdzienus, motivēt skolēnus izteikt savas domas par karjeras vīziju, uzzināt  vairāk par savām spējām.

Lielākais izaicinājums - atrast savā skolā mācību priekšmetu/jomu skolotājus produktīvai sadarbībai, pārliecināt par integrēto stundu pozitīvo ietekmi uz skolēnu mācību motivāciju un iekļaut šo stundu īstenošanu mācību plānā - ir pārvarēts. Izglītības iestādēs, kurās PKK ir veiksmīgi īstenojuši daudzveidīgas integrētās stundas dažādos mācību priekšmetos, arvien vairāk skolotāju aicina pedagogus karjeras konsultantus iesaistīties arī viņu stundās - gan ar stundu vadīšanu, gan metodisko atbalstu. Diemžēl, jāsaka, ka joprojām ir arī tādas skolas, kurās šī sadarbība nav tik veiksmīga, jo ir šaurs redzējums un trūkst izpratnes gan no skolu administrācijas, gan pašu pedagogu puses. Šajās skolās vēl joprojām valda uzskats, ka karjera ir kaut kas ārpus mācību procesa (atsevišķs pasākums, konsultācijas) un pedagogam karjeras konsultantam nav jātraucē mācību stundu norise. Šādas stagnējošas situācijas palīdz novērst pašvaldības un skolu sadarbība karjeras atbalsta jautājumos, īpaši, ja pašvaldībā ir karjeras atbalstā ieinteresēts un zinošs speciālists. Kā veiksmīgus piemērus karjeras atbalsta koordinēšanā un vienotas izpratnes veidošanā gan skolu vadības, gan pedagogu līmenī var minēt Jelgavas un Liepājas pilsētas.  Izglītības pārvaldes speciālists karjeras jautājumos ne tikai plānveidīgi un sistemātiski nodrošina PKK izglītošanos, bet arī sniedz metodisko atbalstu, informē skolu vadību un priekšmetu skolotājus, veicinot vienotu pieeju karjeras izglītības integrēšanā. 

Projekta īstenošanas gaitā lielā daļā skolu karjeras izglītības integrēšana nu kļuvusi par ikdienu, kā arī par saprotamu mācību un audzināšanas procesa sastāvdaļu.


/PKK L. Ločmele, Baltinavas vidusskola, integrētā stunda latviešu valodā/


/PKK I. Patmalniece, J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, integrētā stunda latviešu valodā/

/ PKK I. Patmalniece, J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, integrētā stunda latviešu valodā/

/ PKK I. Patmalniece, J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija, integrētā stunda latviešu valodā/

/PKK L. Eklone, Valmieras 2.vidusskola, integrētā stunda matemātikā/

/PKK L. Eklone, Valmieras 2.vidusskola, integrētā stunda matemātikā/

/ PKK T. Jakimoviča, Daugavpils 10.vidusskola, integrētā stunda Dizainā un tehnoloģijās/

/ PKK T. Jakimoviča, Daugavpils 10.vidusskola, integrētā stunda Dizainā un tehnoloģijās/

**
Rakstu sagatavoja: VIAA Karjeras atbalsta nodaļas vecākā eksperte Linda Kapteine, 2022. gads